Magyar siker: több millió eurós projektben vizsgálják az űridőjárást az ELTE kutatói
A projekt az egyetlen nyertes pályázat egész Európában.

napkitores
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csaknem 3,2 millió eurós támogatást nyert a Space Weather Awareness Training Network projekt, melyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem is részt vesz. Az űridőjárás fizikai folyamatait elemző, fiatal kutatók bevonásával zajló nemzetközi program négy évig tart majd, és többek közt a Nap mágneses aktivitását és a napkitörések előrejelzését vizsgálja - közölte az ELTE.

Az ELTE Természettudományi Karának Csillagászati Tanszéke és az Erdélyi Róbert által vezetett, gyulai központú Magyar Napfizikai Alapítvány részvételével nemzetközi konzorcium alakult plazmaasztrofizikai kérdések kutatására. A hét ország tudósait összefogó társulást a Helsinki Egyetem koordinálja - olvasható az ELTE csütörtöki közleményében.

Európa egyetlen nyertes pályázata

A közlemény szerint a konzorcium által létrehozott SWATNET projekt bekerült az Európai Bizottság által meghirdetett Marie Sklodowska-Curie Actions Innovative Training Networks for joint PhD program nyertesei közé, így a csillagászat területén - beleértve az űr- és asztrofizika szakágakat is - az egyetlen nyertes pályázat egész Európában.

Az Innovatív Képzési Hálózatok - ITN - kategóriában, melyben a SWATNET is indult, másfél ezer pályázatot nyújtottak be, és alig tizedük kapott támogatást - olvasható a közleményben. A négyéves projekt témája az űridőjárás fizikai folyamatainak vizsgálata és megbízhatóbb, pontosabb űridőjárás-előrejelző módszerek kidolgozása.

A kutatók többek között olyan alapvető fontosságú plazmaasztrofizikai kérdésekre keresik a választ, mint a Nap mágneses aktivitásának eredete, a napkitörések előrejelezhetőségének matematikai, szuperszámítógépes és gépi tanulási módszerekkel történő pontosabb modellezése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az űridőjárás fizikai folyamatait vizsgáló és fiatal kutatók tapasztalatszerzését elősegítő nemzetközi programban részt vevő kutatócsoportok vezetői között van Petrovay Kristóf, az ELTE TTK Csillagászati Tanszékének vezetője és Erdélyi Róbert, a Sheffieldi Egyetem professzora, aki az ELTE Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program Frei Zsolt vezette asztro- és részecskefizikai tématerületének keretében működő kutatógárdához csatlakozott már korábban.

A program alatt minden fiatal kutató legalább egy hónapot tölt majd a Magyar Napfizikai Alapítvány gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatóriumában. Emellett a 17 ország 36 kutatóintézetét és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó gazdasági szereplőjét összefogó SOLARNET programban készülő, 4 méter átmérőjű Európai Naptávcső - EST - előkészítő kutatásaiba is bekapcsolódnak a SWATNET doktoranduszai - olvasható az ELTE közleményében.

Fotók: NASA

A 8 legjobb fotó a Földről a NASA szerint

A NASA Earth Observatory idén is kiválasztotta a legjobbakat azon felvételek közül, amelyek az űrkutatások során készültek. A fotók mind olyan jelenségeket mutatnak be, ami igazán a világűrből nyújt elképesztő látványt.

Ezt is szeretjük