Nem mindennapi galaxist fedeztek fel: ezért különleges a kozmikus tűzgyűrű

Fánkalakú, tüzes galaxist fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport.

galaxis
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fánkalakú, tüzes galaxist fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. A kozmikus tűzgyűrűnek nevezett jelenség segíthet többet megtudni a galaxisok struktúrájáról és kialakulásukról.

A rendkívül ritka típusú galaxis tömege a Tejútrendszeréhez hasonlatos, alakja azonban fánkra hasonlít, közepén egy lyukkal - áll az ausztrál ARC Centre of Excellence for All-Sky Astrophysics in 3 Dimensions, röviden ASTRO 3D nevet viselő nemzetközi kutatócsoport közleményében.

Kozmikus tűzgyűrű

Az intézet szakértőinek sikerült felvételt készíteniük a galaxisról, így megmutathatják, hogy nézett ki 11 milliárd éve. A galaxis, mely az R5519 nevet kapta, ugyanis 11 milliárd fényévnyi távolságra van a Naprendszertől. A középpontjában lévő lyuk átmérője kétmilliárdszor nagyobb, mint a Föld és a Nap távolsága.

fank

- Ötven százalékkal nagyobb sebességgel állítja elő a csillagokat, mint a Tejútrendszer. Ennek a tevékenységnek a nagy része a gyűrűben történik, szóval ez valóban egy tűzgyűrű - mondta a kutatást vezető Tiantian Yuan, a kutatócsoport tagja. A szakértők felfedezésüket a Nature Astronomy című szaklapban mutatták be.

Yuan és a világ számos pontján dolgozó kollégái spektroszkópikus adatokat használtak galaxisok azonosítására. A bizonyítékok szerint ez lehet a korai univerzumban megismert első, úgynevezett ütközési gyűrűs galaxis. Az ilyen galaxisok azt követően jönnek létre, hogy összeütköztek egy másik galaxissal.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatás segíthet a csillagászoknak megérteni, hogyan formálódott a Tejútrendszer - mondta Kenneth Freeman társszerző, az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósa. A szakértő kifejtette: ahhoz, hogy ütközési gyűrűs galaxis alakuljon ki két galaxis összeütközéséből, az egyiküknél a kollízió előtt léteznie kell egy vékony anyaglemeznek.

A spirális galaxisok mind rendelkeznek ilyen vékony lemezzel. A Tejútrendszernek is van: galaxisunké mintegy kilencmilliárd éve kezdett el kialakulni, a most megismert gyűrűs galaxis viszont már 11 milliárd éves. - Felfedezésünk arra utal, hogy a spirális galaxisokban a lemez létrejötte jóval több időt vesz igénybe, mint azt eddig véltük - mondta Freeman.

Fotók: Swinburne Astronomy Productions

A gyönyörű földi tavasz a világűrből is látszik

A dél-kaliforniai Antilop-völgyben található pipacsrezervátumban a szupervirágzás annyira intenzív volt idén, hogy még az űrből is lehetett látni.

Ezt is szeretjük