Ez az applikáció segít környezetbarát tisztítószert választani: ingyenesen letölthető
Mobiltelefonos applikációt készített a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy segítse a vásárlókat a környezetbarát tisztítószerek kiválasztásában.

applikáció
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ingyenesen elérhető alkalmazás hat termékkörben - például mosogató- és mosószerek, fürdőszobai és általános tisztítószerek, csaknem 700 tisztítószert tartalmaz - mondta az egyesület elnöke online sajtótájékoztatón.

Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének társalapítója hozzátette, az applikáció a lakosság számára már elérhető, és már az applikáció kibocsájtásának napján a letöltések száma 2500-nál járt, és várakozásaik szerint eléri majd a 10 ezres nagyságrendet is. Közölte, az applikáció megvalósítását az Európai Unió LIFE alapja támogatta, az Agrárminisztérium társfinanszírozásával.

Az applikáció működése

Az applikációban szereplő tisztítószereknél a gyártóktól és a forgalmazóktól bekérték a termékek biztonsági adatlapját, amelyen részletesebb az összetevők listája, mint a terméken.

GettyImages-1295289974
Fotó: ilkersener / Getty Images Hungary

Ezt követően uniós szakértői adatbázisok alapján kiderítették az összetevők egészségügyi és környezeti hatásait. Figyelembe vették még, hogy a terméken van-e ökocímke, tartalmaz-e veszélyességi jelzést. Ezek alapján látták el az egyes termékeket zöld, sárga vagy piros jelzéssel.

Az adott termék vonalkódjának beszkennelésével vagy a termék nevének megadásával a program részletesen megmutatja a kiválasztott áru adatait, valamint a színskálával jelzi, hogy "Jó választás!", ami zöld besorolású, "Válts zöldebbre!", ami sárga jelzésű, vagy "Használd körültekintően!", ami piros jelzésű.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gulyás Emese szerint az applikáció segít majd a vásárlóknak, hogy elkerüljék a háztartási vegyszerek káros hatásait. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2001-ben alakult, célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható és etikus fogyasztásra - mondta az egyesület elnöke.

Hogyan termelhetsz kevesebb szemetet? 10 apró, de jelentős lépés

Apróságnak tűnhet, de a Föld védelmében sokat számíthat, ha kevesebb szemét termelésével élünk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük