Hány éves az agyad valójában? Lehet, hogy fiatalabb, mint hinnéd
Érdekes kutatások láttak napvilágot: a nők tovább maradnak fiatalok, legalábbis fejben.

nő kanapé szőke gondolkozik ül
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az életkorával sok ember nem elégedett, van, aki idősebbnek, míg más fiatalabbnak érzi magát valódi koránál. Egyesek olyan komolyan nem tudnak megbékélni vele, hogy legszívesebben hivatalos úton megváltoztatnák születési dátumukat.

A Washington Egyetem friss kutatásai kimutatták: valóban létezhet olyan, hogy nem annyinak érzi magát valaki fejben, mint amennyi. A biológiai magyarázat alapján a nők agya mentálisan frissebb marad, mint a férfiaké.

Fiatalabb a női agy

A kutatásban 205 alany, ebből 121 nő és 84 férfi vett részt. Életkoruk 20-82 év közötti volt, és mindössze hagyniuk kellett, hogy agyukat PET képalkotó eljárásnak vessék alá. Ez egy fájdalommentes procedúra, mely során megvizsgálhatták, hogy az agy hogyan használja a cukrot az agy fejlődését szolgáló folyamatok során.

Az eszközzel pontos képet kaptak arról, hogy milyen az oxigén és a cukor áramlása az agyban, és, hogy az agy különböző területei mennyi cukrot használnak fel építő folyamataikhoz. Az eredményeket mesterséges intelligencia segítségével dolgozták fel.

idős agy emberek pár (2)

A rendszerbe betáplálták a férfiak életkorát, illetve anyagcsere-adataikat, majd arra utasították a programot, hogy a nők anyagcsere-adatainak hozzáadása segítségével következtesse ki a hölgyek életkorát. Az eredmények a kutatókat is meglepték: a hölgy résztvevők valódi életkoránál átlagosan 3,8 évvel alacsonyabb számot dobott ki a számítógép. Fordítva is kipróbálták, hogy megbizonyosodjanak, nem hibás-e a rendszer, de az arányok hasonlóak maradtak: amikor a férfiak kora hiányzott, a mesterséges intelligencia számításai a valódinál átlagosan 2,4 évvel magasabb életkort adtak meg az uraknak.

A tanulmány szerint a fiatal, huszonéves alanyok esetében is kimutatható volt a valódi és az agyi életkor közti eltérés. Az érdekes eredményeknek köszönhetően egy kicsit közelebb kerülhettünk a férfi és női agy működése közti különbség megértéséhez, magyarázta a kutatás vezetője. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Nézd meg ezt is - Emberi test és természet

Egészen elképesztő, hogy milyen sok hasonlóság felfedezhető a természet és az emberi test között.

Ezt is szeretjük