Ez a nép ismeri a hosszú élet titkát: 2040-re ők élhetnek a legtovább a világon

Kutatók 195 ország lehetséges egészségügyi forgatókönyveit vizsgálták, a tanulmány azonban váratlan eredményt hozott.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, alkoholfogyasztás. A legnagyobb rizikófaktorok az egészségünkre és az élettartamunkra nézve, legalábbis a Health Metrics and Evaluation nevű, seattle-i intézet munkatársai szerint.

Az intézetben évek óta figyelemmel kísérik a különböző népek életvezetési szokásait, Japán pedig hosszú ideje csúcstartó volt a várható élettartam terén, ám úgy tűnik, idén fordult a kocka. A dobogó legfelső fokán ugyanis jelenleg a spanyolok állnak: ők a becslések szerint 85,8 éves átlagos élettartamra számíthatnak, elsősorban kiváló mediterrán étrendjük miatt.

A világ legegészségesebb népe

A Lancet tudományos szaklapban publikált tanulmány rávilágít, hogy 2040-re a mediterrán ország lakói élhetnek legtovább. - Bár a dohányzást illetően még nem tökéletesek, ennek ellenére Spanyolország kiemelkedően teljesít a felméréseken - mondta Dr. Christopher Murray, az intézet igazgatója. 

A szakember azért is beszél jelen időben, mert a kutatások folyamatosan frissülnek, illetve ez az első év, hogy a vizsgált 195 országban nemcsak a várható élettartamra és egészségügyi előrejelzésekre koncentrálnak, hanem a legjobb és legrosszabb esetben bekövetkező egészségügyi forgatókönyvre is.

Japán lemaradt

Ha a jelenlegi trendek állandósulnak, akkor a japánok elveszítik vezető pozíciójukat, mivel náluk a várható életkor mindössze 85,7 év lesz. Muray szerint ennek oka a dohányzás és a növekvő elhízás, ami elsősorban a férfiakat érinti. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

- Számomra a legjobb és legrosszabb eshetőség egyaránt azon múlik, mit tesz az adott ország kormánya, illetve lakossága, hogy javuljon a helyzet. Magyarán az adatok nagyszerűen megmutatják, mi történhet, ha elfogadják a dohányzást tiltó intézkedéseket, vagy éppenséggel lépéseket tesznek az elhízás csökkentéséért - magyarázza Murray. A szerzők szerint egyébiránt az elkövetkező években minden országban növekszik a várható élettartam, csupán lassabban, mint eddig.

Nézd meg ezt is - Így látja egy depressziós lány a világot: nem olyanok a fotói, mint hinnéd

Grace Eden az élő példa, hogy nem feltétlenül szükséges a legdrágább fényképezőgép és több éves előképzettség ahhoz, hogy valaki gyönyörű fotókat készítsen. Mindössze jó szemre, tehetségre van szükség, valamint arra, hogy az ember képes legyen észrevenni a világ apró szépségeit is. Az angol lány éppen ezt a képességét szeretné ébren tartani, mert úgy érzi, ez az egyetlen eszköz, ami segít távol tartani a sötét gondolatokat.

Így látja egy depressziós lány a világot: nem olyanok a fotói, mint hinnéd

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Pixabay.

Ezt is szeretjük