Furcsa összefüggést találtak a boldogság és a napirend között - Nem erre számítanánk

Sok negatívum írható a zsúfolt napirend számlájára, ám kutatások szerint a boldogtalanság semmiképp sem.

boldogsag 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára jó páran vannak, akik a vidéki életet a boldogság szinonimájaként emlegetik, de tényleg az tesz valakit igazán boldoggá, ha nyugisabb az élete, és olykor egész nap háton fekve bárányfelhőket bámulhat? Kanadai kutatók szerint hosszú távon biztosan nem.

Dr. Jeanette Bicknell, a torontói York Egyetem szakértője úgy véli, a nagyvárosi emberek többszörösen boldogabbak vidéki társaikhoz képest, a miértet pedig az időbeosztásban kell keresni.

Falun vagy városban jobb élni?

Tény és való, mindkét életstílusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, azonban egy friss kanadai kutatás szerint a nagyvárosokban lakó, pörgősebb életet élő emberek általában jelentősen boldogabbak, mint a vidékiek.

A tanulmány 31 ország közreműködésével készült, eredményeik alapján pedig Dr. Bicknell úgy nyilatkozott, hogy a társadalmi elégedettséghez, illetve a gazdasági jóléthez elengedhetetlen az egyének boldogsága.

Ez nem meglepő, az viszont sokkal inkább, hogy a boldogság kulcsa a tartós elfoglaltság, hiszen ezáltal az emberek fontosnak érzik magukat. Ellenben ha huzamosabb ideig nincs mit csinálniuk, az idővel depresszióhoz, szorongáshoz vezethet.

A kisvárosiak a legboldogabbak

Egy másik, szintén kanadai kutatásban 400 ezer embert kérdeztek egy széles körben elterjedt boldogságmérő skála használatával. Megállapították, hogy bár a nagyvárosokban magasabb az átlagfizetés, és szélesebb a lehetőségek köre mindenféle téren, a kisvárosokban erősebb a közösségi összetartozás érzése, ezért ott sokkal nyugodtabb az élet, a lakók pedig boldogabbak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A boldogság képlete pofonegyszerű

Paul Dolan brit közgazdász- és boldogságkutató korábbi interjújában arról mesélt, hogy a boldogság mindenki számára elérhető; elég, ha felhagyunk a túlzott agyalással. Ha ugyanis mélyenszántó filozófiai beszélgetések közepette keressük az élet értelmét, könnyen elfeledkezhetünk a legfontosabbról: a mindennapi élvezetekről.

- Több figyelmet kellene szentelnünk arra, hogyan érezzük magunkat napról-napra, pillanatról-pillanatra - vélekedik Dolan. Végső soron tehát nem az számít, faluban élsz-e vagy városban, hanem hogy megtaláld azt a mindennapi tevékenységet, ami feltölt és kiszakít a mókuskerékből. Lehet ez futás, olvasás, zenehallgatás, játék a gyerekkel, a lényeg, hogy örömet okozzon. És hogy soha ne hagyj fel vele.

Hogyan érezd boldognak magad?

Jeff Wysaski humorista kedves kis kézikönyveket készített, amelyek vicces illusztrációkkal és szövegekkel ajánlanak különböző indokokat a nevetésre. A szerző szerint a könyvek egyszerű módszereket kínálnak a boldogság elérésére, így megváltoztatják az életet – de legalábbis okot adnak egy kis derűre és mosolygásra, ami egyenes út a vidámsághoz. A képek valóban viccesek, és bőven akadnak benne igazságok. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük