6 dolog, amit fontolj meg, mielőtt felmondanál!
Eleged van a munkádból? Mielőtt bedobnád a törölközőt, néhány szempontot érdemes mérlegelned, hogy ne koppanj.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kibírhatatlan főnök vagy egy kellemetlen kolléga is elég ahhoz, hogy úgy érezd, ideje kilépned a munkahelyedről. Csakhogy manapság, amikor alig találni betöltendő pozíciót, egyáltalán nem könnyű váltani.

Arról nem is beszélve, hogy, ha sikerül is, semmi garancia nincs arra, hogy a következő munkahelyen magas bruttó bér mellett jelentenek be, olyan rugalmas időbeosztással dolgozhatsz, ami neked is megfelel, ahogy arra sem, hogy a következő főnököddel a legnagyobb barátok lesztek.

Mielőtt hát bedobnád a törölközőt, alaposan fontold meg a döntést. A következő szempontok segítenek.

Bejelentett bér, juttatások

A pénz nem minden, nem árt azonban, ha a munkahelyeden anyagilag is elismerik a munkádat. Bár törvénnyel is igyekeztek már megakadályozni azt, hogy a munkaadók minimálbér mellett jelentsék be alkalmazottaikat az utánuk fizetendő járulékok csökkentése érdekében, még ma is jellemző, hogy a munkavállalók tényleges bére nem egyezik a havonta kézbe kifizetett összeggel. Mindez több téren is problémát okozhat: a táppénztől a GYED-en át egészen a nyugdíjig mindent a bejelentett munkabéred alapján számolnak majd ki.

Ha ez a jelenlegi munkahelyeden alacsony, ráadásul különösebb juttatásokra sem számíthatsz, akkor valóban érdemes a felmondás mellett döntened - de csak akkor, ha más érvek is a váltás mellett szólnak.

Nem tudhatod ugyanis, hogy találsz-e rövid időn belül olyan állást, amit szeretsz is, és ahol a bejelentett bér összege is megfelel.

Gyermekvállalás támogatása, rugalmas munkaidő

Bár a Munka Törvénykönyve szerint felmondási védelem alatt állsz a terhesség alatt és az azt követő időszakban, és a munkaadódnak kötelessége később is foglalkoztatni, nem egy példa volt már arra, hogy ezt kijátszották. Bár a számuk még mindig nem elegendő, egyre több olyan munkahellyel találkozni, ahol támogatják a gyermekvállalást, és a gyakorló anyáknak később is rugalmas munkaidőt biztosítanak.

Ha a jelenlegi munkahelyed ezek közé tartozik, és még családalapítás előtt állsz, mindez elég indok arra, hogy elvesd a felmondás gondolatát. A kollégákkal való viszonyon mindig lehet javítani, ahogy a munkakörülményeken is lehet változtatni - esetleg elfogadni azt -, arra viszonyt kevesebb az esély, hogy a következő cégnél éppen ilyen jól állnak majd a kérdéshez.

Váltás, cégen belül
Megfontolandó tényező az is, hogy lehetőség van-e előrelépésre vagy cégen belül más munkakörben való elhelyezkedésre. Elképzelhető, hogy igen, és ezzel a kellemetlen főnöktől vagy munkatárstól is megszabadulhatsz.

Kapcsolat a kollégákkal, a munkaadóval

A jó munkahelyi légkör éppen olyan fontos, mint a bejelentett bér összege vagy a béren kívüli juttatások. A mindennapos stresszhelyzetek, a rendszeres nézeteltérések a főnököddel vagy egy munkatársaddal ugyanis nemcsak a közérzeteden ronthatnak, hanem hosszútávon egészségügyi problémákat is eredményezhetnek. Ha elsősorban ilyen gondok állnak annak hátterében, hogy a felmondást fontolgatod, elsőként fontos, hogy megpróbáld megoldani a helyzetet.

Fontos tudnod, hogy lehetőséged van panaszt tenni a főnöködnél akkor, ha egy munkatársad stílusa vagy magatartása rendszeresen elviselhetetlen, és ez esetleg más kollégákat is zavar. Neki ilyenkor kötelessége tisztázni a helyzetet, illetve megoldást hoznia.

Ha azonban a munkaadóddal támadnak rendszeresen nézeteltéréseid - akár a stílusából fakadóan, akár jogtalan elvárásaival kapcsolatban -, először próbálj meg beszélni vele, illetve jelezni a problémát a cég tulajdonosának. A Munkaügyi Felügyelőséghez, súlyosabb esetben pedig a Munkaügyi Bírósághoz is fordulhatsz. Ha mindez nem vezet eredményre, vagy nem bonyolódnál bele az ügybe, a felmondás a célravezető.

Ezt is szeretjük