7 dolog, amiért azonnali felmondás jár
Rendkívüli felmondással csak súlyos esetekben élhet a főnököd. Utánajártunk, mikor van hozzá valóban joga.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Azonnali felmondásként is emlegetik, a Munka Törvénykönyve azonban rendkívüli felmondásnak nevezi azt a helyzetet, amikor a munkaviszony úgy szűnik meg - akár a munkavállaló, akár a munkaadó kezdeményezésére -, hogy sem végkielégítés nem jár, sem felmondási idő nem vehető igénybe.

 

Rendkívüli felmondással bárki bármikor elbocsátható, ám alapos indoklásra van szükség a munkaadó részéről. Utánajártunk, melyek azok a helyzetek, amikor a munkáltató élhet a törvény adta lehetőségeivel ezen a téren.

Rendkívüli felmondás: végkielégítés nélkül, azonnal

A Munka Törvénykönyve szerint a munkaadó határozott és határozatlan idejű szerződés esetén is élhet a rendkívüli felmondás jogával. A munkaviszony ilyesformán történő megszüntetésére akkor van a törvény szerint lehetősége, ha munkavállalóként a munkaviszonyodból származó lényeges kötelezettségedet szándékosan vagy súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszeged, esetleg olyan magatartást tanúsítasz, ami lehetetlenné teszi további alkalmazásod.

A munkaadó rendkívüli felmondás esetén is köteles az intézkedésről időben tájékoztatni, valamint pontosan megindokolni az elbocsátás okát, illetve azt ismertetni.

Sőt, védekezésre is lehetőséget kell adnia, ha az a körülményektől elvárható. Nagy különbség a rendes felmondás és a munkaviszony rendkívüli megszüntetése között, hogy míg előbbi esetében jogod van a felmondási időhöz, valamint az erre az időszakra járó átlagkeresethez, addig utóbbinál sem ezekre, sem végkielégítésre nem tarthatsz igényt.

A munkaadód az intézkedés közlésétől számított 15 napon belül gyakorolhatja a munkaviszony megszüntetésének jogát, legfeljebb azonban az ok bekövetkezésétől számított egy éven belül élhet vele, tehát nem rúghatnak ki másfél évvel korábbi nézeteltérések miatt.

Jó, ha tudod!
Rendkívüli felmondás esetén érvényüket vesztik a Munka Törvénykönyvében foglalt elbocsátási tilalmak: így akár a terhességed ideje alatt is elbocsáthatnak, ha erre okot adsz.

Hét ok, amiért bármikor felmondhat a munkaadód

Természetesen igen alapos indok szükségeltetik ahhoz, hogy a munkaadód a rendkívüli felmondás jogával éljen. Nem nehéz azonban - akár csak figyelmetlenségből is - olyan dolgot elkövetni, ami a munkaviszonyod azonnali megszűnését vonja maga után.

Igazolatlan hiányzás - több ízben

A Munka Törvénykönyve nem nevesíti pontosan azokat az okokat, melyek miatt a munkaadód a rendkívüli felmondás jogával élhet. A munkahelyeken érvényes kollektív szerződés azonban általában tartalmazza ezeket.

Általánosságban elmondható, hogy, ha több ízben hiányzol - vagy késel igen nagy mértékben - a munkahelyedről, annak okát pedig nem tudod hivatalosan igazolni, a munkaadód élhet a munkaviszonyod azonnali megszüntetésének jogával.

Tűrhetetlen magatartás és stílus

Az erélyes magatartás önmagában természetesen nem ok a rendkívüli felmondásra. Ha azonban rendszeresen úgy viselkedsz, hogy más munkavállalók együttesen úgy vélik, hogy nem lehet veled együtt dolgozni - legyen szó akár a stílusodról, akár a kollégáiddal szemben támasztott, nem reális elvárásaidról -, a munkaadódnak kötelessége tisztázni a helyzetet, és, ha okot lát rá, megszüntetni a munkaviszonyod.

Megengedhetetlen hangnem

Bárkivel előfordulhat, hogy valami - vagy valaki - teljesen kihozza a sodrából. Ha azonban ennek szenvedő alanya éppen egy másik munkavállaló, esetleg a felettesed, akinek teljesítményét vagy intézkedését megengedhetetlen hangnemben kifogásolod, az megalapozott indok lehet a rendkívüli felmondásra. A Munka Törvénykönyve szerint ugyanis köteles vagy a munkahelyeden olyan magatartást tanúsítani, amivel nem idézed elő a felettesed vagy más munkatársad helytelen megítélését. A sértő megjegyzések, a vezetői minőség megkérdőjelezése mind maguk után vonhatják a rendkívüli felmondást.

Fontos!
Rendkívüli felmondással élhet a munkaadód akkor, ha ittasan jelensz meg a munkahelyeden, fizikailag bántalmazod a felettesed vagy egy munkatársad, vagy bűncselekményt követsz el.

A gazdasági érdekek veszélyeztetése

Ahogy említettük, a törvény szerint a rendkívüli felmondás jogával akkor élhet a munkaadód, ha a munkaviszonyodból származó lényeges kötelezettségedet szándékosan vagy súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszeged. Nyomós indok lehet így számára az elbocsátáshoz az, ha a gazdasági érdekeit veszélyezteted, esetleg anyagi kárt okozol.

Ha a munkaviszonyod fennállása alatt akár önálló foglalkozásként, akár más jogviszonyban olyan tevékenységet végzel, mely versenyt teremt a munkaadóddal, és erre fény derül, a munkaadód azonnal elbocsáthat, ahogy akkor is, ha olyan információkat közölsz egy harmadik féllel, melyek birtokában az gazdasági előnyt szerezhet a munkaadóddal szemben.

Ezt is szeretjük