6 dolog, amit fontolj meg, mielőtt felmondanál!

Eleged van a munkádból? Mielőtt bedobnád a törölközőt, néhány szempontot érdemes mérlegelned, hogy ne koppanj.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kibírhatatlan főnök vagy egy kellemetlen kolléga is elég ahhoz, hogy úgy érezd, ideje kilépned a munkahelyedről. Csakhogy manapság, amikor alig találni betöltendő pozíciót, egyáltalán nem könnyű váltani.

Arról nem is beszélve, hogy, ha sikerül is, semmi garancia nincs arra, hogy a következő munkahelyen magas bruttó bér mellett jelentenek be, olyan rugalmas időbeosztással dolgozhatsz, ami neked is megfelel, ahogy arra sem, hogy a következő főnököddel a legnagyobb barátok lesztek.

Mielőtt hát bedobnád a törölközőt, alaposan fontold meg a döntést. A következő szempontok segítenek.

Bejelentett bér, juttatások

A pénz nem minden, nem árt azonban, ha a munkahelyeden anyagilag is elismerik a munkádat. Bár törvénnyel is igyekeztek már megakadályozni azt, hogy a munkaadók minimálbér mellett jelentsék be alkalmazottaikat az utánuk fizetendő járulékok csökkentése érdekében, még ma is jellemző, hogy a munkavállalók tényleges bére nem egyezik a havonta kézbe kifizetett összeggel. Mindez több téren is problémát okozhat: a táppénztől a GYED-en át egészen a nyugdíjig mindent a bejelentett munkabéred alapján számolnak majd ki.

Ha ez a jelenlegi munkahelyeden alacsony, ráadásul különösebb juttatásokra sem számíthatsz, akkor valóban érdemes a felmondás mellett döntened - de csak akkor, ha más érvek is a váltás mellett szólnak.

Nem tudhatod ugyanis, hogy találsz-e rövid időn belül olyan állást, amit szeretsz is, és ahol a bejelentett bér összege is megfelel.

Gyermekvállalás támogatása, rugalmas munkaidő

Bár a Munka Törvénykönyve szerint felmondási védelem alatt állsz a terhesség alatt és az azt követő időszakban, és a munkaadódnak kötelessége később is foglalkoztatni, nem egy példa volt már arra, hogy ezt kijátszották. Bár a számuk még mindig nem elegendő, egyre több olyan munkahellyel találkozni, ahol támogatják a gyermekvállalást, és a gyakorló anyáknak később is rugalmas munkaidőt biztosítanak.

Ha a jelenlegi munkahelyed ezek közé tartozik, és még családalapítás előtt állsz, mindez elég indok arra, hogy elvesd a felmondás gondolatát. A kollégákkal való viszonyon mindig lehet javítani, ahogy a munkakörülményeken is lehet változtatni - esetleg elfogadni azt -, arra viszonyt kevesebb az esély, hogy a következő cégnél éppen ilyen jól állnak majd a kérdéshez.

Váltás, cégen belül
Megfontolandó tényező az is, hogy lehetőség van-e előrelépésre vagy cégen belül más munkakörben való elhelyezkedésre. Elképzelhető, hogy igen, és ezzel a kellemetlen főnöktől vagy munkatárstól is megszabadulhatsz.

Kapcsolat a kollégákkal, a munkaadóval

A jó munkahelyi légkör éppen olyan fontos, mint a bejelentett bér összege vagy a béren kívüli juttatások. A mindennapos stresszhelyzetek, a rendszeres nézeteltérések a főnököddel vagy egy munkatársaddal ugyanis nemcsak a közérzeteden ronthatnak, hanem hosszútávon egészségügyi problémákat is eredményezhetnek. Ha elsősorban ilyen gondok állnak annak hátterében, hogy a felmondást fontolgatod, elsőként fontos, hogy megpróbáld megoldani a helyzetet.

Fontos tudnod, hogy lehetőséged van panaszt tenni a főnöködnél akkor, ha egy munkatársad stílusa vagy magatartása rendszeresen elviselhetetlen, és ez esetleg más kollégákat is zavar. Neki ilyenkor kötelessége tisztázni a helyzetet, illetve megoldást hoznia.

Ha azonban a munkaadóddal támadnak rendszeresen nézeteltéréseid - akár a stílusából fakadóan, akár jogtalan elvárásaival kapcsolatban -, először próbálj meg beszélni vele, illetve jelezni a problémát a cég tulajdonosának. A Munkaügyi Felügyelőséghez, súlyosabb esetben pedig a Munkaügyi Bírósághoz is fordulhatsz. Ha mindez nem vezet eredményre, vagy nem bonyolódnál bele az ügybe, a felmondás a célravezető.

Ezt is szeretjük