4 gyanús jel, hogy nem vagy bejelentve
Nem ismered a béren kívüli juttatásokat? Nem stimmelnek adatok a jövedelemigazolásban? Érdemes komolyan venned a jeleket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kiskapuk hazájában élünk: aki teheti és meri, az igyekszik kikerülni a szabályokat, hogy többet tarthasson meg a zsebében - talán mindez nem is csoda egy olyan országban, ahol az adók messze magasabbak az európai átlagnál.

Természetesen tisztelet a kivételnek, azoknak, akik sosem bliccelnek, akik minden évben időben leadják a valóságnak valóban megfelelő adóbevallásukat, és akik minden alkalmazottjukkal munkaszerződést kötnek, és rendszeresen fizetik utánuk a kötelező járulékokat.

Bár ez utóbbiak száma az évről évre szaporodó és szigorodó ellenőrzéseknek köszönhetően egyre nő, még mindig sok olyan cég van, mely nem helyez kellő hangsúlyt arra, hogy betartsa a szabályokat, illetve azoknak megfelelően alkalmazza munkavállalóit.

Ilyen esetben persze a munkavállaló is sejti, hogy valami nincs rendben, többségük azonban vagy nem érzi magát annyira felkészültnek a munkajogot illetően, hogy utánajárjon a dolgoknak, vagy egyszerűen nem tudja, milyen úton induljon el. Pedig nem érdemes elhanyagolni a dolgot, a bejelentés hiányán ugyanis akár a lakáshiteled, de a nyugdíjad is múlhat! Vedd észre a jeleket, és ne hagyd magad!
 

Amikor nem látod a papírjaidat

Érthető, hogy az ember új állás esetén örömében elsőként nem azzal kezd foglalkozni, hogy pontosan milyen teendők várnak rá, vagy melyek azok a formaságok, melyeken át kell esnie. Ám nem bocsátható meg, hiszen a saját érdekedben érdemes első lépésként a papírmunkán túljutni.

Fontos, hogy megkapd az általad és a főnököd által is aláírt munkaszerződés egy példányát, a munkaviszony kezdetétől számított harminc napon belül a munkaköri leírásod írott példányát, a kollektív szerződést - ha van ilyen -, illetve egy írásbeli tájékoztatást a munkádról és a munkahelyről.

Ha ez nem történik meg, esetleg csak a munkaszerződésedet kapod meg, mely ráadásul még kissé hiányosnak is tűnik, vagy talán meg sem kapod, csak az ígérgetést, hogy néhány héten belül tényleg elintéződik, akkor érdemes gyanakodni. Talán tényleg csak néhány hét a dolog, ám nem érdemes kockáztatnod.

Amikor gyanús a jövedelemigazolás

Nyílt titok, hogy sok cég spórol azzal, hogy a munkavállalóját a kézhez kapott fizetésénél alacsonyabb bér mellett jelenti be, hiszen így csökkentheti a kötelezően fizetendő járulékok mértékét. Hogy ebbe belemegy-e a munkavállaló, vagy sem, saját döntése, baj akkor van, ha a bejelentett bére még annál is alacsonyabb, mint amiről ő tud.

Hogy minderre hogyan deríthetsz fényt? Egyrészt a munkaadótól kért hivatalos, meghatározott formanyomtatványon kiadott jövedelemigazolás, illetve egy, az APEH által kiadott jövedelemigazolás összehasonlításával. Ha a két összeg nem egyezik - esetleg az APEH nem is tud kiadni érvényes igazolást a bejelentés hiányában -, akkor beszélgess el egy kicsit a főnököddel - zárt ajtók mögött.

Amikor a bérelszámolást hírből sem ismered

Érvényes munkaviszony esetén nemcsak a fizetésedet kell megkapnod minden hónapban az előre meghatározott napon, hanem a munkaadód köteles befizetni utánad az olyan járulékokat is, mint a társadalombiztosítási hozzájárulás, a nyugdíjjárulék és az egészségbiztosítási járulék.

Ráadásul ezt nemcsak meg kell tennie, hanem ennek tényét a törvény szerint bérelszámolás formájában minden hónapban igazolnia is kell a bérelszámolási igazolás egy példányával. Ha azonban annak ellenére, hogy a fizetésedet - a kötelező járulékok levonása után - minden hónapban pontosan megkapod, még sosem találkoztál a bérelszámolással, esetleg csak egy ideje nem kapod kézhez, érdemes gyanút fognod. Ne halogasd, minél előbb kérdezz rá erre a munkaadódnál, de ekkor se higgy csupán a szóbeli ígéretekben!

Adómentes juttatások

A nagyobb cégeknél és vállalatoknál már évtizedek óta használatos a fizetések bérlettel, étkezési jeggyel, esetleg üdülési csekkel történő kiegészítése, melyek után a munkaadónak nem kell adót fizetnie. Megéri a tulajdonosnak, és jól jön az alkalmazottnak is - már, ha kap.

Ha ugyanis a munkahelyeden már régóta egészítik ki a béreket adómentes juttatásokkal, és te ebben nem részesülsz, érdemes lehet utánajárni a dolognak.

Lehet, hogy csak a közép- és felsővezetők esetében gyakorlat ez, ha azonban a hasonló pozícióban lévő kollégád is részesül ebben, akkor már tanácsos kérdőre vonnod a főnököd.

Ne hagyd magad!
Ha már tapasztaltad az említett jelek bármelyikét is, esetleg ezeken kívül van okod arra gyanakodni, hogy nem, esetleg nem a megállapodásotok szerint vagy bejelentve, akkor mindenképpen járj utána a dolognak! A legegyszerűbben úgy szerezhetsz bizonyosságot a kérdésben, ha felkeresed a lakhelyed szerinti vagy az ahhoz legközelebb eső okmányirodát, és az ott igényelt jelszóval regisztrálsz a Magyarország.hu Ügyfélkapun! Itt mindennek utánanézhetsz, ami csak a munkaviszonyoddal és az utánad eddig befizetett járulékokkal kapcsolatos. Emellett felkeresheted az APEH-et is, ahol szintén tudnak segíteni.
Ezt is szeretjük