Sötét titkot rejt a viktoriánus nők gyönyörű pillantása: mindent megtettek a csillogó szempárért

A viktoriánus korban élő nők, ha kellett, mindent feláldoztak a szépség oltárán, nagyon különös trend terjedt el akkoriban.

viktoriánus nők nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A viktoriánus korban különleges szépségtrendeket követtek a nők, amiknek egy része igen veszélyes volt az egészségükre nézve.

Sokan olvashattak már az ólompúderről, amit használtak, vagy az arzénos kencékről, de ezenkívül még a szemük világát sem kímélték, hogy megfeleljenek a kor szépségideáljának.

A viktoriánus kor szépségtrendjei

Viktória brit királynő, aki majdnem az egész 19. században uralkodott, megvette az erős sminket, szerinte csak a prostituáltak festik ki magukat. Éppen ezért ebben az érában nagyon oda kellett figyelniük az előkelő hölgyeknek, nehogy pletyka tárgyává váljanak harsány kinézetük miatt.

nők álló

Használtak rózsavizet és mézet is a bőrük ápolására, de az olyan méreganyagoktól sem riadtak el, mint az atropin, amit a korban főleg a nadragulyából tudtak kinyerni. Az összes trükkjük esszenciáját az adta, hogy "láthatatlanok” voltak, amiért olykor súlyos árat fizettek meg.

Nadragulyás pupillatágítás

A nadragulyát, latinul Atropa belladonna, mely azt jelenti, hogy "szép nő", már az ókorban is használták a nők. Ezzel tágították a pupillájukat, és varázsoltak maguknak igéző, mély tekinteteket. A viktoriánus korban is kifejezetten vonzónak tartották a kitágult pupillákat, így ennek érdekében, főleg Olaszországban, a nők hajlandóak voltak a mérgező nadragulya kivonatát a szemükbe cseppenteni.

Nem véletlenül szerepel népies elnevezése között az ördögfű és a mérges cseresznye, hiszen súlyos mérgezést okoz az atropin. Az idegrendszerre hat, a zavarodottság, a hallucináció és az izomgörcsök mellett még kómába is eshet az érintett, illetve ha szemen keresztül juttatják a szervezetbe, akkor vakságot is okozhat. Az igéző szempár helyett pedig az illető elveszítheti a látását. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Citromsav a csillogó tekintetekért 

De nemcsak atropint csepegtettek a szemükbe a korabeli nők, hanem más veszélyes anyagot is, méghozzá citrom- vagy narancslevet. Ettől ugyan nem várták, hogy kitáguljon a pupillájuk, viszont úgy tartották, hogy sokkal csillogóbb és élettel telibb lesz a szemük, egyfajta tisztítókúraként tekintettek rá.

Ahogy az összes citrusféle, a citromlé és a narancslé egyaránt tartalmaz citromsavat, ami ha a szembe kerül, égő, irritáló, fájdalmas érzést okoz, és kivörösödik tőle a szem, sőt a hámréteg is megsérülhet. Hogyha túl magas koncentrációban kerül a szembe, akkor tartós károsodást is okozhat, aminek a vége vakság lehet.

állókép

Összességében egyáltalán nem érdemes kipróbálni az egykor népszerű szépségtrendeket, hiszen nagyon veszélyesek, hatásaikat a viktoriánus nők a saját bőrükön tapasztalták meg.

A világ legkegyetlenebb szépségtrendjei a múltból

A régi időkben a szépségért néha valóban alaposan meg kellett szenvedni, amiről ezek a kegyetlen szépségtrendek tanúskodnak.

A világ legkegyetlenebb szépségtrendjei a múltból: sokszor halállal végződtek a beavatkozások

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük