Sötét titkot rejt a viktoriánus nők gyönyörű pillantása: mindent megtettek a csillogó szempárért
A viktoriánus korban élő nők, ha kellett, mindent feláldoztak a szépség oltárán, nagyon különös trend terjedt el akkoriban.

viktoriánus nők nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A viktoriánus korban különleges szépségtrendeket követtek a nők, amiknek egy része igen veszélyes volt az egészségükre nézve.

Sokan olvashattak már az ólompúderről, amit használtak, vagy az arzénos kencékről, de ezenkívül még a szemük világát sem kímélték, hogy megfeleljenek a kor szépségideáljának.

A viktoriánus kor szépségtrendjei

Viktória brit királynő, aki majdnem az egész 19. században uralkodott, megvette az erős sminket, szerinte csak a prostituáltak festik ki magukat. Éppen ezért ebben az érában nagyon oda kellett figyelniük az előkelő hölgyeknek, nehogy pletyka tárgyává váljanak harsány kinézetük miatt.

nők álló

Használtak rózsavizet és mézet is a bőrük ápolására, de az olyan méreganyagoktól sem riadtak el, mint az atropin, amit a korban főleg a nadragulyából tudtak kinyerni. Az összes trükkjük esszenciáját az adta, hogy "láthatatlanok” voltak, amiért olykor súlyos árat fizettek meg.

Nadragulyás pupillatágítás

A nadragulyát, latinul Atropa belladonna, mely azt jelenti, hogy "szép nő", már az ókorban is használták a nők. Ezzel tágították a pupillájukat, és varázsoltak maguknak igéző, mély tekinteteket. A viktoriánus korban is kifejezetten vonzónak tartották a kitágult pupillákat, így ennek érdekében, főleg Olaszországban, a nők hajlandóak voltak a mérgező nadragulya kivonatát a szemükbe cseppenteni.

Nem véletlenül szerepel népies elnevezése között az ördögfű és a mérges cseresznye, hiszen súlyos mérgezést okoz az atropin. Az idegrendszerre hat, a zavarodottság, a hallucináció és az izomgörcsök mellett még kómába is eshet az érintett, illetve ha szemen keresztül juttatják a szervezetbe, akkor vakságot is okozhat. Az igéző szempár helyett pedig az illető elveszítheti a látását. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Citromsav a csillogó tekintetekért 

De nemcsak atropint csepegtettek a szemükbe a korabeli nők, hanem más veszélyes anyagot is, méghozzá citrom- vagy narancslevet. Ettől ugyan nem várták, hogy kitáguljon a pupillájuk, viszont úgy tartották, hogy sokkal csillogóbb és élettel telibb lesz a szemük, egyfajta tisztítókúraként tekintettek rá.

Ahogy az összes citrusféle, a citromlé és a narancslé egyaránt tartalmaz citromsavat, ami ha a szembe kerül, égő, irritáló, fájdalmas érzést okoz, és kivörösödik tőle a szem, sőt a hámréteg is megsérülhet. Hogyha túl magas koncentrációban kerül a szembe, akkor tartós károsodást is okozhat, aminek a vége vakság lehet.

állókép

Összességében egyáltalán nem érdemes kipróbálni az egykor népszerű szépségtrendeket, hiszen nagyon veszélyesek, hatásaikat a viktoriánus nők a saját bőrükön tapasztalták meg.

A világ legkegyetlenebb szépségtrendjei a múltból

A régi időkben a szépségért néha valóban alaposan meg kellett szenvedni, amiről ezek a kegyetlen szépségtrendek tanúskodnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük