A történelem legveszélyesebb kencéi, amiket a nők használtak a szépségápolásban: mérgezést és halált okozhattak

Ólmos és higanyos arcápolók, meszes hajfestékek és mérgező szemcsepp - sorra vesszük a történelem legveszélyesebb kencéit.

no tukor cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A nők egy része a történelem során képes volt bármit kipróbálni, hogy megfeleljen a szépségideálnak, és elérje a vágyott, akkor divatosnak számító külsőt.

Azt, hogy a szépségért meg kell szenvedni, egyes korokban szó szerint kellett érteni: volt ugyanis, hogy a kozmetikumok súlyos egészségügyi károkat, mérgezést vagy akár halált is okoztak.

Ólommal dúsított kencék

Az ólom már az ókorban is különböző szépségtermékek alapanyagául szolgált, az egyiptomiak például ezt keverték szemfestékükbe. Több évszázadon keresztül népszerű összetevőnek számított. I. Erzsébet angol királynő is bevetette, hogy hibátlanná varázsolja bőrét, és elfedje a himlő okozta hegeket, a 18. században pedig sminktermékekhez is hozzáadták. A hölgyek néha ecettel keverték, hogy elérjék a vágyott, sápadt porcelánarcot.

Hosszú távú használata lassú mérgezéssel járt: a bőr kiszáradt, a haj hullani kezdett, gyulladások keletkeztek a szervezetben, és idegrendszeri problémák, hasi fájdalmak is jelentkeztek azoknál, akik alkalmazták. Sőt számos nő halálát az ólomtartalmú szépségtermékek okozták a történelem során.

Ólmos-meszes hajfesték

Az 1500-as években a világos haj számított gyönyörűnek, így a hölgyek mindent elkövettek, hogy elérjék a vágyott árnyalatot. Ehhez ekkoriban ólomból, égetett mészből és kénből készült festéket használtak, ami bár valóban halványított a szálak árnyalatán, fejfájást, émelygést és orrvérzést is okozott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A higany mint a szép bőr titka

Főleg a viktoriánus korban a higany is a csodaszerek közé tartozott. Szeplők, pattanások és más bőrhibák ellen alkalmazták a leggyakrabban, de arcfehérítéshez is bevetették. Nem csupán az arcukra kenték, vagy sminktermékekben használták, hanem higanyos fürdőket is vettek akkoriban a hölgyek. Az arzénos ostya fogyasztása szintén népszerű volt. Az összetevő a bőrön át felszívódva súlyosan károsította az idegrendszert, fogvesztést, hajhullást, magas vérnyomást, veseelégtelenséget és akár halált is okozhatott.

Mérgező nadragulya az igéző tekintetért

Főleg a 16-19. században a nagy szemek különösen csábítónak számítottak, az igéző tekintetet pedig a hölgyek a mérgező nadragulyából készült cseppel érték el. Ennek hatására hangsúlyosabbnak tűnt a szem, kitágult a pupilla, a „varázsszert” használóknak pedig rengeteg mellékhatással kellett számolniuk. Jellemző volt a homályos látás, a látászavar, a fényérzékenység, hosszú távú alkalmazása pedig halálhoz is vezetett.

Radioaktív bőrápolás

A 20. század elején az emberek teljesen megőrültek a rádiumért, haj- és bőrápoló termékekben is használták. Az ezeket kínáló cégek ragyogó, sima, ránctalan arcot és csodás tincseket ígértek, azt viszont nem közölték a hölgyekkel, hogy az anyag szép lassan tönkreteszi az egész szervezetet, beépül a csontokba, és halált is okozhat.

A történelem legveszélyesebb divattrendjei

A történelem során a nők mindent megtettek, hogy megfeleljenek az akkori ideálnak, és igyekeztek a kor legdivatosabb ruháit, kiegészítőit hordani. Ám előfordult, hogy ez az életükbe került. Néhány darab annyira veszélyes volt, hogy több komoly balesetet és halálesetet is okozott, mégis rengetegen viselték őket.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük