Életveszélyes frizuradivat a 18. század végén - Az óriási hajak gyakran lángra kaptak az asszonyok fején

Hatalmas hajkölteményekben parádéztak a nők az 1700-as évek végén. Aludni is csak ülve tudtak a sok balesetet okozó frizuráktól.

pouf frizura cover
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A történelem során nemcsak szokatlan és ma már nevetségesnek tűnő, hanem veszélyes trendek is bőven akadtak. A viktoriánus nők kedvenc szépségápolási szere például a mérgező arzén volt, és olyan hatalmas abroncsszoknyákat is viseltek, melyekben sokan súlyos baleseteket szenvedtek.

Az 1700-as évek végén, valamint az 1800-as évek elején a hajdivat sem volt éppen egyszerű: a hölgyek hatalmas, díszes parókákat viseltek, melyek könnyen lángra kaptak, ha nem voltak elég körültekintőek.

Hatalmas frizurákat hordtak az 1700-as évek végén

A 18. század elején a nők általában még visszafogottabb frizurákat viseltek. Gyakran behullámosították hajukat, a fontosabb eseményekre pedig néhány bongyor műtinccsel toldották meg saját fürtjeiket. Sokszor vetettek be díszeket, csipkés kiegészítőket is, ám ekkor még estek túlzásokba. Az 1760-as évektől viszont óriási fordulatot vettek a trendek: a hajpótlások a legdivatosabb kiegészítővé váltak a férfiak és a hölgyek körében is, az asszonyok pedig egy idő után szinte műalkotásnak is beillő hajkölteményeket hordtak.

rokoko frizura
Fotó: Pinterest

A francia és angol nők innentől egyre nagyobb, igazi és műhajból készült rokokó frizurákat viseltek, melyekbe gyapjú is került a tartás, valamint a dús hatás érdekében. Teljes parókákat ekkor már nem igazán hordtak, mivel ezeket túlságosan természetellenesnek tartották. A frizura megalkotása többórás feladat volt: formázták, göndörítették, majd hajsütő és hajtűk segítségével készítették el. A tömöttséget a gyapjú mellett gyakran a lószőr adta, a tartást pedig cukros víz, illetve a zsírból, olajból, faggyúból vagy viaszból készült keverék, azaz a pomádé. Ezután jöhetett a púder, amivel színt is adhattak a tincseknek.

Egyre nagyobbak lettek a hajköltemények

Az 1770-es évektől nagyon elharapódzott a divat: a hölgyek extra magas, sokszor a hetven centit is meghaladó frizurákban parádéztak, amelyek elkészítése még körülményesebb volt. Általában textilből, parafából készített párnákat rögzítettek a fejre, és erre építették rá a hajkölteményeket.  Egy idő után pedig szinte mindennel díszítették őket, amivel csak lehetett: szalagokkal, virágokkal, tollakkal, viasszal bevont gyümölcsökkel vagy extrém kalapokkal tették még feltűnőbbé a hajkölteményt. A hasonlókat persze csak a gazdagok engedhették meg maguknak, elkészítésükhöz ugyanis profi fodrász, illetve egy egész csapatnyi szolgáló segítségére volt szükség. Marie Antoinette hajszobrásza volt talán a leghíresebb a korban, aki elképesztő kreációkat alkotott. A francia királyné hajviseleteihez hasonló frizurákat „pouf”-nak nevezték. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kész hajakat legalább egy hétig úgy hagyták, és az asszonyok, hogy megőrizzék azok szépségét, gyakran ülve aludtak. Mivel nem mosták, nem tisztították őket, csak parfümöt használtak a szagok elfedésére, sokszor telepedtek meg rajtuk élősködők. A fejbőrviszketést a mai hátvakaróhoz hasonló eszközökkel csillapították.

Életveszélyessé váltak a frizurák

A fejeken tornyosodó hajköltemények megnehezítették a nők mindennapjait. A súlyos frizurák miatt nem volt könnyű megtartani a fejet, az egyensúlyt, ráadásul gyakran alig fértek be velük az ajtókon, a hintókban pedig térdelve utaztak miattuk. De ennél sokkal nagyobb veszély is fenyegette a hölgyeket. Az újságok tele voltak a parókák okozta balesetekkel: a hajak sokszor lángra kaptak a gyertyáktól, a kandallótól, és sokan belehaltak az így szerzett égési sérülésekbe.

rokoko frizura 3
Fotó: Pinterest

Az extrém frizuradivat a 19. század elejére szelídült meg, és lassan el is tűnt. Ezután ismét a visszafogottabb, hullámos tincsek hódítottak. 

Sok halálesetet okozott az abroncsszoknya

Úgy tartja a régi, jól ismer mondás, hogy a szépségért meg kell szenvedni. Bár ez nem feltétlenül igaz, a viktoriánus korban kétségkívül így vélték a hölgyek. Akkoriban ugyanis nemcsak hogy kellemetlenségeket vagy fájdalmas procedúrákat tűrtek el a vágyott külső érdekében, hanem volt, hogy szó szerint életüket adták érte vagy a divatért. Nem csupán a mérgező arc- és hajápolók használata volt ekkor igen népszerű, hanem egy olyan szoknya is, melyben nemhogy járni alig lehetett, de sok halálos esés, baleset okozója is volt.

Rengeteg nő halálát okozta ez a szoknya a viktoriánus korban: fájdalmas és veszélyes volt, mégis mindenki ezt viselte

A hatalmas szoknyában még mozogni is alig bírtak a nők, mégis ez volt az 1800-as évek legnagyobb trendje.

Elolvasom

Képek: hu.pinterest.comen.wikipedia.org/wiki/Poufbr.pinterest.com
br.pinterest.comhu.pinterest.compinterest.clhu.pinterest.comhu.pinterest.com.

Ezt is szeretjük