9 természetes kollagénforrás: megköszöni a bőröd, ha ezeket eszed

Máris sokat tettél az öregedés ellen, ha gyakrabban fogyasztod őket.

Természetes kollagénforrások

A szépségipar az elmúlt években a külső ápolás helyett a belső táplálással is igyekszik megoldást találni az öregedés problémájára. Ez leginkább azért jó, mert az optimálisan adagolt tápanyagok valódi segítséget jelentenek a bőrnek.

A különféle vitaminkészítményeknél talán csak a kollagén népszerűbb, melyhez többnyire ital és tabletta formájában lehet hozzájutni. A kollagén egy fehérjelánc, ami szinte mindenhol fellelhető a testben, ám a mennyisége 25 éves kor fölött évente 1%-kal csökken. 

Természetes kollagénforrások

Az idő múlásával a bőr szépen lassan petyhüdtebbé válik, a kötőszövet elereszti magát, a porcok pedig kopásnak indulnak. Merthogy a kollagén nemcsak a bőr rugalmasságáért felel. Ha szeretnéd, hogy fibroblasztsejtjeid jól működjenek, azaz jó minőségű és elegendő mennyiségű kollagént termeljenek, érdemes gyakrabban fogyasztanod az alábbi ételeket. Illetve mellőzni a cukrot, felhagyni a dohányzással, és védekezni a nap káros sugarai ellen. Ezek ugyanis mind veszélyt jelentenek a bőrre. A következő ételeket rendszeresen fogyasztva viszont sokáig megőrizheted arcod feszességét.

A magyar konyha egyik kedvenc ételére, a kocsonyára már nagyanyáink is esküdtek, porcogós alapanyagai, a fej, a fül, a köröm és a farok ugyanis serkentik a kollagéntermelődést.
A csontlevesbe főzés során belekerülnek a porcok és a csontok hasznos anyagai, ezért folyékony kollagénnek is nevezik. Érdemes naponta 3-4 decilitert fogyasztani önmagában vagy alapléként.
Az étkezési zselatint a kollagénnel megegyező fehérjék alkotják, semleges íze és illata miatt pedig több ételhez is kiválóan alkalmazható.
A házi savanyú káposzta magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően serkenti a kollagéntermelődést, a sejtek megújulását, és az immunrendszert is erősíti.
A sült húsok leve, ami zselés lesz, szintén a kollagénhez hasonló fehérjékből épül fel, ezért érdemes ezt is fogyasztani.
A halfélék bőrét sokan nem használják fel az ételekben, pedig kutatások szerint a halbőr kollagén-összetétele a leginkább azonos az emberi kollagénnel.
A C-vitamin mintegy katalizátorként működik a lebontott aminosavak kollagénné alakítása közben. Ezért érdemes magas C-vitamin-tartalmú ételeket, például citrusféléket fogyasztani.
A ropogós bőr, különösen a disznóbőr segíti a kollagén hatékony felszívódását, és támogatja a kollagéntermelést.
A tojásnak mind a fehérje, mind a sárgája tele van hatékony öregedésgátló tápanyagokkal, ezért fogyasztása a kollagéntermelés szempontjából is ajánlott.

Képek: Getty Images Hungary, Pixabay.

Ezt is szeretjük