Még mindig kiakadnak a magyarok egy szőrös női hónaljtól - Rengetegen taszítónak találják a szőrtelenítés hiányát

Megkérdeztük olvasóinkat, mi a véleményük arról, ha egy nő nem szőrteleníti a testét.

szoros honalj cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évtizedekben a szőrtelen női test hódított, sokak szemében ez volt, illetve most is ez az ideál. Mostanában azonban egyre többen dobják el a borotvát, a gyantát, és szavaznak újra a természetességre.

Na de vajon mit szólnak ehhez a magyar emberek? Mi a véleményük arról, ha egy nő a szőrös hónalj mellett teszi le a voksát? Megkérdeztük olvasóinkat, a válaszok azonban nem voltak túl pozitívak, sőt kiderült: rengetegen taszítónak találják a szőrtelenítés hiányát.

Mikor lett divat a szőrtelenítés?

Amerikában a nők a 20. század első felében kezdték borotválni hónaljukat. Az ujjatlan, többet mutató, lenge ruhák népszerűsége egyre csak nőtt, így a hölgyek elkezdték eltávolítani az akkor már nem kívántnak minősített szálakat. 1915-ben megjelent a Gillette Milady Décolleté, a direkt nőknek szánt borotva, innentől kezdve pedig a cég a borotválkozás fontosságára hívta fel a figyelmet, a szőrtelen hónalj lassan elvárássá vált. Egyes hirdetések egyenesen azt üzenték, hogy a nőknek kötelességük, hogy ezen a területen is sima legyen a bőrük, hogy elkerüljék a kínos helyzeteket.

Az évtizedek múlásával nemcsak Amerikában, hanem Európában is a csupaszság lett az ideál, Magyarországon leginkább az 1980-as évek végére és az 1990-es évek elejére tehető az az időszak, amikor már a szőrtelen hónalj volt az etalon. 

Persze mindig is voltak, akik nem akartak megfelelni az elvárásoknak, hanem csakis önmaguknak. Julia Roberts például 1999-ben büszkén integetett a vörös szőnyegen úgy, hogy hónaljszőre is látszott, de Sophia Lorenről is készültek olyan fotók, amelyeken jól látszott, hogy nem a teljes csupaszság híve. 

Egyre többen szavaznak újra a természetességre

Az elmúlt években újra egyre többen választják a természetességet, és egyre többen gondolják úgy, hogy semmi szükség arra, hogy a nők teste mindenhol teljesen csupasz legyen. Vannak, akik kényelemből hagynak fel a borotválással, vannak, akik egészségügyi okokból, hogy elkerüljék az irritációt, a pirosságot, a szőrtüszőgyulladást, és vannak, akik úgy vélik, sokkal szabadabbak lehetnek, ha nem kell a szőrtelenítéssel foglalkozniuk. 

A szőrös női test emellett egyfajta feminista jelkép is lett, rengeteg hölgy akarja ugyanis ezzel üzenni a világnak, hogy nem akarnak, nem hajlandóak megfelelni a társadalmi elvárásoknak, nem hagyják, hogy mások mondják meg, hogy nézzenek ki, vagy hogy bárki bármilyen módon beleszóljon abba, mit kezdenek a saját testükkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A fogadtatás viszont nagyon vegyes. Sokan büszkén mutatják meg borotválatlan hónaljukat az Instagramon, és bár vannak, akik inspirálónak tartják őket, a negatív kommentek gyakran még mindig túlsúlyban vannak. 

Mit szólnak a magyarok a szőrös női testhez?

Mi arra voltunk kíváncsiak, mit szólnak olvasóink a témához, és megkérdeztük: tabu vagy menő, ha egy nő eldobja a borotvát? A válaszokból pedig kiderült, hogy még mindig rengetegen taszítónak tartják a szőrtelenítés hiányát. Akadt néhány pozitív komment, voltak, akik kiemelték, ez teljesen természetes dolog, és csak az ápoltságra kell odafigyelni, illetve, hogy mindenkinek a maga dolga, mit kezd a testével, de akadt olyan is, aki egyenesen menőnek tartotta.

- A testszőrzet alapvetően védelmi funkciót lát el nemtől és testrésztől függetlenül. Sokszor hallom, hogy a testszőr nem higiénikus, de ezt cáfolnám. A szőr akkor nem higiénikus, ha el van hanyagolva. Nézz körül az utcán, hány férfi jár bajusszal, szakállal, mellkas- vagy karszőrrel, és mégis tiszták, ápoltak. Vagy gondolj a saját hajadra, az is testszőr, mégis tisztán tartod.

Nekünk nőknek rengeteg elvárással kell megbirkóznunk az élet minden területén. Bár a testünkkel kapcsolatos elvárások...

Közzétette: Femina.hu – 2022. május 7., szombat

- Sem tabunak, sem menőnek nem kell lennie. A szőr azért nő oda, mert ott a helye. Fontos védelmi funkciója van, receptorként működik, ingereket továbbít (például simogatás, szél érintése), a hónaljon lévő szőr serkenti a nyirokkeringést is. Legyen ápolt, nem kell bozótnak lennie, és a végletekbe esni. Egyébként mindenkinek a maga dolga, mit csinál a szőrével - hangsúlyozta egyikük.

- Szerintem senkinek semmi köze hozzá, ki hogy szereti. Nem a szőr undorító, hiszen az természetes, hanem a mások minősítgetése.

- Egyre inkább menőnek érzem a szőrt - írta egy hozzászóló.

Az ezekhez hasonló kommentekből volt azonban kevesebb. Az emberek nagy része taszítónak titulálta, ha egy nő nem borotválkozik, és akadtak, akik egyenesen felháborodtak a felvetésen, vagy azon, hogy egyre népszerűbb a természetesség. Sokan nem finomkodtak, és csak annyit írtak, hogy „undorító”, vagy hogy „fujj”, de voltak, akik kifejtették véleményüket. A legtöbben a szőrtelenítés hiányát az igénytelenséggel, ápolatlansággal kötötték össze, és néhányan azt is hangsúlyozták, hogy csak a férfiaknak áll jól, egy nő pedig akkor vonzó, ha csupasz.

- Amióta az eszem akkorára nőtt, hát azóta vágom. Igaz, nincs sok, de azt a keveset is csúnyának tartom. Ápolatlanságra vall szerintem. De ez az én véleményem.

szoros honalj 1
Fotó: Nicola Katie / Getty Images Hungary

- Undorító! Ápolatlanságot sugároz.

- Hát, menő, nem menő, de bizony esztétikátlan és higiéniailag erősen aggályos.

- Nekem nem tetszik a szőrös nő. Pasi legyen szőrös, de szerintem a nőkön nem szexi. De valakinek bejön…

 - Most már gusztustalannak, igénytelennek mondanám nőkön.

- Egy nő legyen ápolt és gyönyörű - üzente egy kommentelő arra célozva, hogy mindez csak szőrtelenítéssel lehetséges.

Úgy tűnik tehát, hogy olvasóink nagyrészt még mindig taszítónak találják, ha egy nő nem borotválkozik, de szerencsére akadnak páran, akik úgy vélik: mindenki azt csinál a saját testével, amit csak akar, és csakis rá tartozik, hogy szőrteleníti-e a hónalját, a lábait vagy az intimterületet. Neked mi a véleményed a dologról?

Ilyen egy valódi női test szőrtelenítés nélkül

A 29 éves Bethany Burgoyne hosszú éveken keresztül úgy érezte, hogy ha egy kicsit is borostás lenne a teste, egyenesen taszítónak találnák az emberek, ezért ha nem tudott frissen szőrteleníteni, szégyellt szoknyába, rövidnadrágba vagy fürdőruhába bújni. Rengeteget költött arra, hogy szépnek és vonzónak érezze magát, illetve mások is annak lássák, két éve viszont betelt nála a pohár: elhatározta, hogy felhagy a szőrtelenítéssel, és felvállalja természetes külsejét.

Ezt is szeretjük