A 7 lánytestvér, akit földig érő hajuk tett szupersztárrá: a Sutherland nővérek sorsa szomorú véget ért
A hosszú hajú nővéreket egykor imádta a közönség, életük végén azonban egymás után érték őket a kudarcok.

sutherland3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már ritka, hogy valakit kizárólag a haja tesz híressé, persze kivételek mindig vannak, ám sikerük közel sem ér fel a Sutherland nővérekéhez. A 19. században ők egyszerre voltak szupermodellek, üzletasszonyok, és a szórakoztatásért is feleltek, nem csoda, hogy rengeteg rajongójuk akadt.

A hét nővér élete egy farmon indult New York államban, a családjuk viszonylag szegény volt. Sarah, Victoria, Isabella, Grace, Naomi, Dora és Mary 1845 és 1862 között születtek, és hamar kiderült, hogy mindannyian jó géneket örököltek, így hosszú, erős hajat növesztettek. A lányok édesanyja, Mary Brink Sutherland azzal támogatta a rendkívüli hosszúságot, hogy esténként az általa kreált bűzös főzetet kente a lányok tincseire és a fejbőrére.

A lányok hamar a színpadon találták magukat

A lányok apja, Fletcher Sutherland küzdött, hogy eltartsa családját. A gazdaságból származó bevétel csekély volt, a bérleti díjakat pedig soha nem tudta időben rendezni. Megoldást kellett találnia bevételeik növelésére, lehetőleg olyat, amely nem jár kétkezi munkával, hiszen ő is szívesebben járt a városba a barátaival, mint hogy dolgozzon. Mivel minden lány jól énekelt, és játszott egy hangszeren, így Fletcher kitalálta, hogy színpadra állítja őket, a templom pincéjében és a helyi összejöveteleken kezdték a fellépéseket. Bár a lányok zeneileg is kompetensek voltak, apjuk kezdte felismerni, hogy az igazi húzás a borzasztóan hosszú hajuk, ami együttesen 11 méteres volt. Ezt kezdte kamatoztatni, hiszen minden előadás végén a nővérek egyenként hátat fordítottak a közönségnek, és bemutatták figyelemre méltó tincseiket. A drámai manőver óriási sikert aratott, és néhány év alatt óriási sikereket értek el.

sutherland5
Fotó: H. Armstrong Roberts/ClassicStoc / Getty Images Hungary

Amikor a nővérek 18-35 évesek voltak, szerződést kötöttek a legendás PT Barnummal, akivel az 1880-as évek végétől az 1900-as évek elejéig turnéztak cirkuszokkal, és a műsor egyik legsikeresebb szereplőivé váltak. Stílusosan utaztak magánvasúti kocsin, ruháik pedig a divat csúcspontját jelentették, a tervezők fizettek nekik, hogy viseljék kreációikat. A rajongók mindenhová követték őket, néhányan ollóval felfegyverkezve próbáltak maguknak tincseket szerezni a lányok hajából. A nagy pénz azonban 1885 körül kezdett jönni, amikor Naomi férje - és a lányok menedzsere - J. Henry Bailey elkezdte főzni, palackozni és eladni a család titkos szerének receptjét.

A Sutherland nővérek hajnövesztő szere.
A Sutherland nővérek hajnövesztő szere.
Fotó: HolyShint / Twitter

A „The 7 Sutherland Sisters Hair Grower”-t agresszíven hirdették újságokban és magazinokban, túlzó állításokkal és elégedett „vevők” leveleivel, amelyek hangnemben és stílusban gyanúsan hasonlóak voltak. A hirdetésekben titokzatos orvosok ajánlásai is szerepeltek, akik a tonik hatékonyságára esküdtek fel. A termékről hamar kiderült, hogy csak átverés, amikor egy hivatásos vegyész tesztelte, kiderült, hogy többnyire varázsmogyoróból és babérrumból készült, valamint sósavat, sót és magnéziumot tartalmaz nyomokban. A vásárlókat azonban ez hidegen hagyta, és vitték a szert, mint a cukrot.

Sokasodtak a gondok

A kezdeti siker után hajfestékekkel, fejbőrtisztítóval, kefékkel és fésűkkel egészítették ki a termékcsaládot. A cikkeket kiskereskedelmi boltokban, valamint cégük „szalonoknak” nevezett üzleteiben árulták. A nővérek közül többen felkeresték a szalonokat, és meghatározott időpontokban elérhetők voltak hajápolási konzultációkra, vagy egyszerűen csak azért, hogy az ablakban állva vonzzák a vásárlókat. A századfordulón milliókat keresve Amerika leggazdagabb női közé tartoztak. Egy pazar kastélyban éltek együtt, amelyet a New York állambeli Warner's Cornersben építettek, nem messze születésük helyétől.

Grace Sutherland
Grace Sutherland
Fotó: George Eastman House museum / Wikipédia

A családot leginkább megrendítő esemény Naomi 1893-ban bekövetkezett halála volt. Holtteste hetekig hevert a családi kastélyban, míg nővérei egy bonyolult mauzóleumot terveztek. Végül úgy döntöttek, hogy eltemetik a szüleivel a családi telken a közeli Lockportban. Mivel a show-nak mennie kellett tovább, a helyére felvettek egy másik nőt, aki szintén hasonló megjelenéssel és hosszú hajjal rendelkezett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ahogy a nők öregedtek, a turnézási és modellkedési lehetőségeik egyre csökkentek. Isabella férjhez ment, és kivált a családból, hogy együtt piacra dobjanak egy konkurens terméket, de a pár tönkrement. Amikor Victoria 1899-ben ötvenéves volt, hozzáment egy 19 éveshez, és elhidegült a család többi tagjától. Három évvel később meghalt, és helyette, ahogy Naomit, úgy őt is helyettesítették. Maryt, akit az őrült időszakok gyötörtek, gyakran bezárták a szobájába. Victoria, Grace, Dora és Mary soha nem mentek férjhez. Sarah 1919-ben halt meg.

Teljes anyagi csőd

A sorozatos kudarcok és bonyodalmak miatt a termékek gyártását leállították, a vagyonuk nagy része pedig elment, még a kastélyukat is kénytelenek voltak aprópénzért eladni. Egy utolsó remény a maradék három nővért Hollywoodba hozta 1926-ban, ahol szóba került, hogy filmet készítenek az életükről. A filmstúdióval folytatott megbeszélések nem vezettek sehova, és mielőtt hazatértek, Dorát elütötte egy autó, és meghalt, miközben átkelt egy utcán Los Angelesben.

sutherland1
Fotó: wikivictorian / Twitter

Nővérei megszervezték maradványainak hamvasztását, de mivel nem volt pénzük a kifizetésére, Grace és Mary nélkülük tértek haza. Mary 1939-ben halt meg. Grace volt az utolsó az egykor híres nővérek közül, aki életben maradt, 1946-ban, 92 évesen hunyt el, végső nyughelye pedig egy jelöletlen sír volt.

Hajápoló szerekkel lett Amerika első női milliomosa Madam C. J. Walker

Igen hátrányos helyzetből indult Madam C. J. Walker, mégis sikerült felépítenie a saját birodalmát.

(Borítókép forrása: Wikipédia)

Ezt is szeretjük