Miért nem tud akármilyen hosszúra nőni a hajunk, és egyáltalán miért van szükségünk rá?

Aranyhaj sajnos csak a mesében létezik. Ezért.

Haj növekedési fázisai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A toronyszobából kilógó copfú királylányos meséknek, meg persze az Aranyhaj és nagy gubancnak köszönhetően sok-sok kislány vágyott már földig, sőt annál is tovább érő hajkoronára.

Hogy ennek megvalósítása miért igen nehézkes, annak magyarázata a hajszálak növekedési fázisában rejlik.

Ezért nem nőhet a haj a végtelenségig

Egyfelől a hormonháztartás és a genetikai adottságok függvénye, hogy meddig nőhet az emberi haj, mennyire hullik. Ismert példa erre a férfi nemi hormonokhoz köthető kopaszodás, mely az életkor előrehaladtával a hajhagymák összezsugorodását, illetve a haj életciklusának lerövidülését hozza magával.

Másfelől a haj - és úgy általában a szőrszálak - növekedésének van egy természetes, hármas fázisa. Az első a leghosszabb, az úgynevezett anagén fázis: ez a hajszálak növekedési ideje, mely általában 2-7 évig tart. A második a ketagén fázis, mely során a szőrtüsző és a hajszál közötti kapcsolat gyengül - ez mindössze néhány hétig tart. A harmadik szakaszt telogén fázisnak nevezzük, ilyenkor az elhalt hajszálak maguktól kihullanak fésülködés, hajmosás közben, vagy az új, éppen növekedési fázisban lévő hajszálak lökik ki őket. Ennek időtartama 2-4 hónap. Tehát lényegében az emberi haj azért nem nőhet a végtelenségig, mivel a fejünkön lévő legidősebb hajszál is legfeljebb hétéves lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Mi szükségünk van egyáltalán hajra?

Érdekes, hogy míg az evolúció során az emberi test legnagyobb részén a szőrszálak megrövidültek, elvékonyodtak, addig a haj megmaradt. Ennek okát a tudósok abban látják, hogy a haj védelmet nyújt az agy túlzott felmelegedésével szemben. Hőszigetelő hatását annak köszönheti, hogy levegőréteget hoz létre a felmelegedett hajfelszín és az izzadó fejbőr között. Ezt a hűtő funkciót pedig leginkább akkor tudja betölteni, ha a göndör és dús fürtök fedik a fejet.

Sűrű hajjal született babák

A babák többségének inkább csak mutatóban van pár szál haja. Épp ezért különös látvány, amikor egy egy év alatti gyerek fején dús hajkorona van. 

Mindenki meglepődött, amikor a baba fejére pillantott: bámulatos hajkoronával született gyerekek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük