Amerika első női milliomosa rabszolgacsaládból jutott a csillagokig: Madam C. J. Walker lenyűgöző élete

Igen hátrányos helyzetből indult Madam C. J. Walker, mégis sikerült felépítenie a saját birodalmát.

madamcjwalker

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Még a mai időkben sem egyszerű egy olyan nő helyzete, aki a nulláról szeretne saját vállalkozást indítani, hiszen a megfelelő anyagi források és a zömében még mindig férfiak által uralt üzleti világ akár a legelszántabbaknak is kedvét szegheti.

Ez az üzleti világ több mint száz évvel ezelőtt nemcsak hogy nehéz, hanem teljesen megközelíthetetlen közeg volt a nők számára, egy amerikai asszonynak mégis sikerült a semmiből milliókat csinálnia - a szépségápolás segítségével.

Fekete nőként indult a gyapotmezőkről

Minden kezdet nehéz, és ez az ő esetében kimondottan így volt: Sarah Breedlove néven született 1867-ben, a louisianai gyapotmezők közelében. Családja korábban rabszolgaként élt, hatévesen pedig teljesen árva lett. Tízévesen került nővéréhez és férjéhez, akiknél cselédként dolgozott, innen pedig egy házasságba menekült 14 évesen, mert a sógora zaklatta őt.

Az üzletasszony később elmondta, hogy élete során összesen három hónapot járt iskolába, mindenre az élet, a kitartás és a szorgalom tanította meg őt - nem beszélve arról, hogy alapjáraton is jó érzéke volt a gazdasági témákhoz.

Egy özvegy anya a siker útjára lép

Madam C. J. Walker 17 éves volt, amikor lánya megszületett, húszéves korában pedig meghalt a férje, így egyedül maradt a csecsemővel. Hogy eltartsa magát és lányát, az asszony egy mosodában kezdett el dolgozni, ahol még a napi egy dollárt sem érte el a fizetése - de végül ennek a munkahelynek köszönheti a sikerét.

madam3
Fotó: Smith Collection/Gado / Getty Images Hungary

A mosodában nagyon erős vegyi anyagokkal és lúgokkal dolgoztak, aminek hatására az amúgy sem túl egészséges haja ideiglenesen kihullott. Ennek, valamint fodrász bátyjainak hatására jobban beleásta magát a hajápolás rejtelmeibe, és egy afrikai-amerikai szépségipari vállalkozónál kezdett értékesítő ügynökként dolgozni. Itt nemcsak a szépségipari termékekkel ismerkedett meg közelebbről, hanem a marketing és a márkaépítés világáról is rengeteget tanult, amit később hasznosítani is tudott.

A szépségipar legfényesebb csillaga lett

A sok nehéz év után egyre jobban beindult a szekér, férjhez ment Charles Joseph Walkerhez, felvette a nevét, majd a válásuk után is ezt használta. Az ügynöki munka során főnöke megvádolta azzal, hogy lopja a formuláit, nem is kellett több, Madam C. J. Walker otthagyta az állást, és férje segítségével saját vállalkozásba kezdett.

madam1
Fotó: Wikimedia Commons

C. J. Walker Manufacturing Company néven robbant be a köztudatba, és főként hajápolási termékeket, samponokat, pomádékat árult fekete nők számára, amik a növekedést, a kifésülést és az ápolást is segítették.

A márka nemcsak a termékek minősége miatt lett hihetetlenül népszerű az 1910-20-as években: olyan szintű marketing volt mögötte, amihez hasonlóval még nem igazán próbálkozott akkoriban egy cég sem, hirdetések és ügynökök tömkelege próbálta mindenki számára ismertté tenni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Sikeres, gazdag nő, aki nem felejtette el, honnan jött

Az eladások sikere pénzt is hozott bőségesen a konyhára, nemcsak az első fekete, hanem az első milliomos nőként is őt tartják számon Amerikában. A cég vezetése mellett rengeteg előadást is tartott a szépségápolással kapcsolatban fekete nőknek, hogyan és milyen módszerekkel tudják ápolni a hajukat, valamint az anyagi függetlenedésre is buzdította őket, hogy ne féljenek a saját lábukra állni.

1919-ben bekövetkezett haláláig aktívan támogatta a kor Amerikájának legelnyomottabb rétegeit: a feketéket és a nőket, valamint soha nem felejtette el, hogy honnan jött, milyen úton jutott a sikerhez, és nagy összegekkel támogatta a rászorulókat is.

Egykor a világ legszebb női voltak, 80 év felett is gyönyörűek Hollywood igazi dívái

A következő színésznőkön és énekesnőkön szinte alig fognak az évek: az idő múlásával is gyönyörű, ragyogó dívák maradtak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikimedia Commons, Instagram)

Ezt is szeretjük