Az első magyar szépségkirálynő egész Európát lenyűgözte: Simon Böske kegyeit kereste mindenki
Simon Böske 16 éves volt, amikor az első kisebb szépségversenyét nyerte, 1929-ben pedig ő lett Európa leggyönyörűbb nője.

simon boske cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első Miss Európa szépségversenyt 1928-ban rendezték meg, ekkor egy svájci hölgy, Stefanie Job nyerte el a koronát. Egy évvel később azonban magyar sikernek örvendhetett az ország: Simon Böske mindenkit elkápráztatott szépségével.

A fiatal lány 1929. január 6-án először az első Miss Hungary, azaz akkoriban Miss Hungária nevű versenyen győzedelmeskedett, így jutott ki a párizsi eseményre. És bár Európa-szerte rajongtak érte, itthon sokan támadták származása miatt, élete pedig korántsem csak a luxusról és a csillogásról szólt.

Simon Böske, az első magyar szépségkirálynő

Simon Erzsébet 1909. február 15-én született Keszthelyen Simon Sándor járási tisztiorvos és Hoffmann Janka lányaként. Zsidó családban nevelkedett, gyermekként angolul és németül is tanult, valamint az iskolai színjátszó csoport tagja volt. A karcsú, törékeny alkatú, porcelánbőrű, kék szemű fiatal hölgy szépségére már korán felfigyeltek: 16 éves korában először a Keszthelyi Korzó Szépévé, aztán pedig a Balaton Tündérévé választották.

simon boske 2
Fotó: Pinterest

Az első Miss Hungária versenyen barátnői biztatására indult, és 218 lány közül őt választották meg a legszebbnek. Győzelmének köszönhetően sokan megismerték a nevét. Még irodalmi körökben is foglalkoztak a híresen szép magyar lánnyal: Márai Sándor például levelet írt neki, Karinthy Frigyes pedig később interjút készített vele.

Böske az Orient Expressz első osztályán utazhatott Párizsba a nagy versenyre, ahol tizenhat ország indulója közül választották meg a leggyönyörűbbnek. Egész Európát lenyűgözte, és hazaérkezésekor a Keleti pályaudvaron hatalmas ünneplő tömeg várta, azonban nem mindenki örült a sikerének. Voltak, akik úgy gondolták, zsidó származása miatt nem méltó arra, hogy képviselje az országot, ezért a pályaudvaron tüntető csoportok is megjelentek. Mivel végül kocsival érkezett haza, velük közvetlenül nem találkozott, de később a Gellért Szállóban tartott bálon is demonstráltak ellene, és Miss Palesztinának gúnyolták. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Arról is szóltak a hírek, hogy Böske részt vesz az amerikai Miss Universe versenyen is, ám mivel ugyanazokkal a lányokkal mérettetett volna meg, akikkel korábban, ezt nem rendezték meg. Végül csak Miss Amerika és Miss Európa csaptak össze a deauville-i kaszinóban megtartott eseményen, ahol holtverseny alakult ki, így az 50 ezer frankos díjat megfelezték a két lány között.

Nem vágyott színésznői karrierre

Böske nemcsak itthon, hanem külföldön is nagy népszerűségnek örvendett. Számos hírességgel találkozhatott, sőt a monacói herceg, illetve a francia köztársasági elnök is fogadta őt. Párizsi tartózkodása alatt rengeteg rendezvényen részt vett, és több filmszerepet is felkínáltak neki. Az intelligens, művelt és gyönyörű lány azonban mindegyiket visszautasította. Az ismertség előnyei mellett ugyanis annak árnyoldalát is bőven megtapasztalta. Bár a szponzorok ajándékokkal halmozták el, balatoni nyaralót és szerepeket kínáltak neki, származása miatt sok kegyetlenséggel szembesült, illetve bármit is tett, azzal a bulvármagazinok címlapjára került.

simon boske 3
Fotó: hu.wikipedia.org

A szépségkirálynő végig szerény maradt, nem szállt a fejébe a hírnév. Semmi más vágya nem volt, csupán jól férjhez menni. Minden munkaajánlatot visszautasított, és inkább a kérőire koncentrált. Sokan szívesen elvették volna, számos férfi közül végül Brammer Pál textilkereskedőre esett a választása, aki később boltjaiban manökenként is foglalkoztatta feleségét.

Házasságuk azonban öt év után válással végződött, ezt követően Böske Jób Dánielhez, a Vígszínház igazgatójához ment feleségül. Boldogságuk nem tarthatott sokáig, ugyanis a háború alatt bujkálni kényszerültek a fővárosban. A holokausztot túlélték, de az asszonyt nagyon megviselték az átélt borzalmak. Mentális állapota leromlott, majd agysorvadást diagnosztizáltak nála. 1970. október 28-án, 61 évesen hunyt el, férjével együtt a Kozma utcai izraelita temetőben nyugszanak.

Így néznek ki a Miss Universe szépségkirálynői ma

A világ legszebb lányai sokkörös válogatás útján kerülnek a trónra, és bár mindig is voltak elégedetlenkedők a szépségkirálynők körül, egy biztos: az egykori győztesek még ma is elbűvölő szépségek, sokakon alig látszik, hogy már eltelt 25-30 év.

Képek: Pinterest, hu.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük