5 dolog, ami narancsbőrt okoz

És nem is gondolnád

Rengeteg vizet iszol? Sok gyümölcsöt eszel? Odafigyelsz a mozgásra, mégsem feszes a combod? Ismerd meg a rejtett felelősöket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

Minden nő tudja, hogy a mozgáshiány és a helytelen táplálkozás áll a narancsbőr hátterében. Mindezek mellett azonban olyan dolgok is meghúzódhatnak a háttérben, amire nem is gondolnál. Ismerkedj meg öt rejtett felelőssel.

Anyai örökség

Kezdjük egy olyan okkal, mely ellen sajnos nem sokat tehetsz. A génjeid, illetve, hogy mit örököltél a szüleidtől, nem csak szemed és hajad színét határozzák meg, hanem bőröd állapotát is.

Ez jelentheti azt is, hogy kevés ráncod van, és azt is, hogy a kötőszöveted nem a legerősebb. A narancsbőr, bármilyen fájdalmas is ezzel szembesülni, alkati kérdés.

Ha valakinek sima a combja, az nem biztos, hogy azért van, mert makrobiotikusan táplálkozik, és mindennap futni megy. Valószínűbb, hogy a szerencsés kevesek közé tartozik, akiket nem fenyeget a cellulitisz, akármit is csinálnak.

Ha alkatilag hajlamos vagy a narancsbőrre, az nem azt jelenti, hogy egyszer csak ott terem a combodon és a fenekeden.

De az édesanyádtól vagy nagymamádtól örökölt laza kötőszövet vagy például a lassú anyagcsere felelős lehet érte. Bár ezekről nem tehetsz, a narancsbőrt te is eltüntetheted, csak neked jobban oda kell figyelned.

Anyagcsere-gondok

Az anyagcsere tulajdonképpen a test működésének alapja. A táplálkozásból felvett anyagokat a rendeltetési helyükre szállítja, a salak-, illetve méreganyagokat pedig elszállítja, így azok a véráramba visszajutva távoznak a testből.

Az anyagcsere része a nyirokkeringés is, mely, ha nem működik rendesen, akkor a salakanyagok lerakódnak.

Az anyagcserét helyes táplálkozással, rostok fogyasztásával felpörgetheted, de a nyirokkeringést nagyon könnyű lelassítani. Elsősorban a mozgásszegény életmód okolható miatta. Még akkor is kialakulhat, ha egyébként sportolsz, ha azonban ülőmunkát végzel, de nem állsz fel óránként, és nem mozgatod át a tagjaidat, akkor nagyon lelassulhat a keringés a nyirokerekben.
 

Bár apróságnak tűnik, ha szeretnél megszabadulni a narancsbőrtől, soha ne keresztezd a lábaid ülés közben. Így elszorítod az ereket, és lassítod a keringést.

Női probléma

A narancsbőr szinte kizárólag a nők problémája. Ez olyan alkati kérdés, amin nem nagyon lehet változtatni. És, hogy miért? A babaváráskor a bőrnek ki kell tágulnia, hogy a felszedett kilók elférjenek. Ezért aztán a nőknek szükségük is van a laza kötőszövetre, melybe sajnos sokkal könnyebben lerakódnak a méreganyagok.

A helyzetet csak súlyosbítják a különböző hormonális készítmények, legfőképp a fogamzásgátlók. A háromféle hormont tartalmazó tabletta hatásmechanizmusa azon alapul, hogy mesterségesen olyan hormonszintet tart fenn, mintha terhes lennél, ezért nem tudsz megfoganni. Emiatt a kötőszövet azonban még jobban meglazul, hiszen várja a plusz kilókat.

Felesleges bevitel

A modern élelmiszeripar nem lehet meg adalékanyagok nélkül, hiszen a hihetetlen mennyiségű élelmiszer minőségét meg kell őrizni, amíg a gyártósorról a fogyasztóhoz jut. Te azonban remekül meglennél nélkülük is, hiszen ezek az anyagok semmilyen szerepet nem játszanak a szervezetben. Ezek a táplálkozás szempontjából felesleges összetevők lerakódnak testedben, a folyamatos fogyasztás mellett pedig felhalmozódnak, és például narancsbőr formájában mutatkoznak meg. Törekedj arra, hogy adalékanyag-mentes ételeket fogyassz.A tudatos táplálkozás térnyerésével persze a gyártóknak is változtatni kellett magatartásukon. Na nem hagyták ki az adalékanyagokat, de hangzatos címkékkel - például tartósítószer-mentes - azt sugallják, hogy az adott termék egészséges. Ne dőlj be ennek, inkább tüzetesen olvasd át az összetevőket. A legjobb, ha magad főzöl, adalékanyag-mentesen.

Az energiaszegény termékek cukrot nem tartalmaznak ugyan, de közel sem egészségesek. Az édesítőszereket eredetileg étvágygerjesztőnek használták sertések hizlalására. Arról nem is beszélve, hogy a megnövekedett éhségérzet mellett a megemésztésük sem maradéktalan. Amit pedig a szervezet nem tud megemészteni, az lerakódik.

Rejtett cukor

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a cukor árt a bőrnek, ezért sok nő lemond a csokoládéról, a süteményről és egyéb édességekről.
De vajon arra figyelsz, hogy a szuperegészségesnek kikiáltott teljes kiőrlésű gabonából készült müzli mennyi cukrot tartalmaz? Vagy, hogy a gyümölcslében mennyi lapul?

A dobozon az összetevők mennyiségi sorrendben követik egymást. Magyarán, ha másodiknak a cukor szerepel, az nem sok jót jelent.
A cukor fontos a szervezet számára, de figyelj oda, hogy mennyit veszel magadhoz, már csak a bőröd érdekében is.

Ezt is szeretjük