Öregít, petyhüdtté teszi a bőrt, és mindennap eszed

Mi az?

A cukor nemcsak a plusz kilókért felelős, de a mély ráncok kialakulásának hátterében is ott van.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A cukorról mindenki tudja, hogy hizlal, roncsolja a fogakat, és a narancsbőrért is ő a fő felelős. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a ráncosodás egyik fő oka is lehet a túlzott szénhidrátfogyasztás.

Az idő múlásán nem segíthetünk, a többi károsító hatást viszont mérsékelhetjük, a dehidratáltság, a napozás, az alkohol és a kevés alvás mellé az egyik nagy mumusként felsorakozik a cukorfogyasztás is.

Miért olyan káros?

A bőr rugalmasságáért több fehérje is felelős, ilyen a kollagén, az elasztin és a hialuronsav is. A cukor, vagyis glükóz összekapcsolódik ezekkel a fehérjékkel, elsősorban a kollagénnel, és úgynevezett glikációs folyamat indul be. Ennek során a kollagénrostok kötései megváltoznak, és a fehérje elveszíti rugalmasságát. Ez a folyamat elsősorban az irhában játszódik le.

A rugalmas kötések biztosítják, hogy a bőr hamar visszaálljon eredeti állapotába, ha azonban a rostok merevek, akkor a keletkezett gyűrődések - például nevetéskor - nem ugranak vissza, hanem úgy maradnak, és egy idő után ráncot képeznek.

A glikáció ráadásul halmozódó folyamat, ami azt jelenti, hogy az egymást követő káros hatások összeadódnak, és hatványozottan károsítják a bőrt.

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ez az összekapcsolódás ráadásul enyhe gyulladást hoz létre a bőrben, ami aknés bőrhöz, illetve cellulitiszhez vezet. Ez utóbbinál talán még inkább szembetűnő a rugalmasság elvesztése. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, a fehérje és a glükóz összekapcsolódása erősíti az oxidációs folyamatokat.

Kipróbáltuk és ajánljuk

Mit lehet tenni?

A válasz egyértelmű és igen egyszerű: ki kell iktatni a szervezetből a cukrot. Dr. Fredric Brandt amerikai szépségguru 30 napos cukorböjtöt javasol, melynek során majdnem minden szénhidrátot meg kell vonni a szervezettől. Ennek során nemcsak cukrokról, csokikról és sütikről kell lemondani, beleértbe a mézet is, hanem más szénhidrátokról is, például a legtöbb gyümölcsről

9 durva öregedésgyorsító, amitől 10 évvel többnek látszol

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fogyasztható viszont hús, hal, tej, natúr joghurt, tönkölybúzából készült teljeskiőrlésű kenyér, gabonapelyhek, persze nem a cukrozott, édesített változat, puhább zöldségek, mint amilyen a karfiol, valamint a gyümölcsök közül az áfonya és a zöld alma.

A 30 napos cukorböjt után az étrendbe visszaemelhetők a gyümölcsök, a krumpli, sajtok és a teljes kiőrlésű tészta, a cukrok azonban továbbra is tabu kategóriába tartoznak. Mivel szinte lehetetlen betartani a cukor nélküli hosszú távú étrendet, ízesítőnek nagyon kevés mézet ajánlanak, és nagy ritkán egy kis sütit. Cserébe viszont gyönyörű, ráncmentes bőr a jutalom.

Ezt is szeretjük