Öregít, petyhüdtté teszi a bőrt, és mindennap eszed
Mi az?
A cukor nemcsak a plusz kilókért felelős, de a mély ráncok kialakulásának hátterében is ott van.

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Ez a világ legtermészetesebb kollagénes fátyolmaszkja: készen kapod a tojáshéjból »

Így fond be a hajad idén: 3 trend, ami nagyon erős lesz tavasszal »

2 mozgásforma, ami nemcsak fogyaszt, hanem fiatalít is »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A cukorról mindenki tudja, hogy hizlal, roncsolja a fogakat, és a narancsbőrért is ő a fő felelős. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a ráncosodás egyik fő oka is lehet a túlzott szénhidrátfogyasztás.

Az idő múlásán nem segíthetünk, a többi károsító hatást viszont mérsékelhetjük, a dehidratáltság, a napozás, az alkohol és a kevés alvás mellé az egyik nagy mumusként felsorakozik a cukorfogyasztás is.

Miért olyan káros?

A bőr rugalmasságáért több fehérje is felelős, ilyen a kollagén, az elasztin és a hialuronsav is. A cukor, vagyis glükóz összekapcsolódik ezekkel a fehérjékkel, elsősorban a kollagénnel, és úgynevezett glikációs folyamat indul be. Ennek során a kollagénrostok kötései megváltoznak, és a fehérje elveszíti rugalmasságát. Ez a folyamat elsősorban az irhában játszódik le.

A rugalmas kötések biztosítják, hogy a bőr hamar visszaálljon eredeti állapotába, ha azonban a rostok merevek, akkor a keletkezett gyűrődések - például nevetéskor - nem ugranak vissza, hanem úgy maradnak, és egy idő után ráncot képeznek.

A glikáció ráadásul halmozódó folyamat, ami azt jelenti, hogy az egymást követő káros hatások összeadódnak, és hatványozottan károsítják a bőrt.

Ez az összekapcsolódás ráadásul enyhe gyulladást hoz létre a bőrben, ami aknés bőrhöz, illetve cellulitiszhez vezet. Ez utóbbinál talán még inkább szembetűnő a rugalmasság elvesztése. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, a fehérje és a glükóz összekapcsolódása erősíti az oxidációs folyamatokat.

Kipróbáltuk és ajánljuk

Mit lehet tenni?

A válasz egyértelmű és igen egyszerű: ki kell iktatni a szervezetből a cukrot. Dr. Fredric Brandt amerikai szépségguru 30 napos cukorböjtöt javasol, melynek során majdnem minden szénhidrátot meg kell vonni a szervezettől. Ennek során nemcsak cukrokról, csokikról és sütikről kell lemondani, beleértbe a mézet is, hanem más szénhidrátokról is, például a legtöbb gyümölcsről

Fogyasztható viszont hús, hal, tej, natúr joghurt, tönkölybúzából készült teljeskiőrlésű kenyér, gabonapelyhek, persze nem a cukrozott, édesített változat, puhább zöldségek, mint amilyen a karfiol, valamint a gyümölcsök közül az áfonya és a zöld alma.

A 30 napos cukorböjt után az étrendbe visszaemelhetők a gyümölcsök, a krumpli, sajtok és a teljes kiőrlésű tészta, a cukrok azonban továbbra is tabu kategóriába tartoznak. Mivel szinte lehetetlen betartani a cukor nélküli hosszú távú étrendet, ízesítőnek nagyon kevés mézet ajánlanak, és nagy ritkán egy kis sütit. Cserébe viszont gyönyörű, ráncmentes bőr a jutalom.

Blog.hu ajánló