Visszatérő pattanások és gyulladások? Egészségesnek hitt ételek is okozhatják őket

Egyes egészségesnek hitt ételek túlzott fogyasztása nem múló bőrgondokat eredményezhet.

Pattanásokat okozó egészséges ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A tökéletes, bőrtípushoz illő arcápolási rutin nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden problémától, pöttytől elbúcsúzhatsz. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a pattanásokat nem külső, hanem belső tényezők okozzák.

A betegségek és a hormonális rendellenességek mellett a gyulladások hátterében sokszor az elfogyasztott ételek állnak. És sajnos sok egészségesnek hitt nassolnivaló is igen alattomos lehet ilyen szempontból.

Egészségesnek hinnéd, de pattanásokat okoz

Egyes ételek olyan összetevőket tartalmazhatnak, melyek rendszeres, túlzott bevitele összezavarhatja a hormonrendszert, zsírossá teheti a bőrt, vagy eltömítheti a pórusokat, ezáltal pattanásokat, gyulladásokat okozva az arcon. A következő finomságokat ajánlott óvatosan, mértékkel fogyasztani, ha nem szeretnél csúnya bőrgondokkal küzdeni. Ha pedig régóta próbálsz már megszabadulni a pöttyöktől, érdemes átgondolnod, mert ezek is állhatnak a gond hátterében.

A gabonapelyhek nem mind egészségesek. Nagy részük rengeteg cukrot tartalmaz, és magas a glikémiás indexük, így hirtelen megemelik a vércukorszintet. Ezáltal pattanásokat és korai bőröregedést okoznak.
A teljes kiőrlésű kenyérfélék egészségesebbek a fehér változatnál, de sokan nehezen emésztik meg az összetevőiket, és rengetegen érzékenyek is rájuk. Ez pedig pattanások kialakulásához vezet.
Sokan helyettesítik a cukrot agave sziruppal, valójában azonban ennek 90%-a fruktóz, ami nagy mennyiségben pattanásokat okozhat, és az ekcéma kialakulását, súlyosbodását is elősegíti.
A gyümölcslé ha 100%-os is, rengeteg cukrot tartalmaz. Ha nem, akkor más összetevőket és főleg egy csomó hozzáadott cukrot, ami viszont szintén pattanásokat okoz.
A tejtermékeket sokan nem tudják rendesen megemészteni, ráadásul fokozzák a tesztoszterontermelést. Ezáltal a hormonháztartás felborul, a bőr zsírossá válik, eltömődnek a pórusok, és gyulladás alakulhat ki.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary
A garnélarákban rengeteg jód található, ami, ha sokat fogyasztasz belőle, szintén összezavarja a hormonrendszert. Ezáltal pedig eltömíti a pórusokat, zsírossá teheti a bőrt, és pattanásokat eredményezhet.
A szója esetén oda kell figyelni arra, hogy minőségi, ellenőrzött terméket vegyél. A szójababok 90%-a génmódosított, így hormonális problémákat, ezáltal pedig gyulladásokat, pattanásokat okozhatnak.
Fotó: Diane Labombarbe / Getty Images Hungary

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük