Tényleg jót tesz az olívaolaj a bőrnek? Meglepő a bőrgyógyász válasza

Az olívaolajat sokan használják otthon az arcbőr ápolására, pedig nem biztos, hogy mindig pozitív hatást fejt ki.

olíva olaj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság rengetegféle kozmetikum áll a vásárlók rendelkezésére, néha külön kihívás kiválasztani az adott személy bőr- vagy éppen hajtípusának legjobban megfelelő terméket. Ezért is fordulnak sokan a házi szépségápoláshoz, aminek részeként olyan természetes anyagokat használnak, melyekről régóta úgy tartják, hogy szebbé, egészségesebbé tesznek - fillérekből.

De sokan nem gondolnak bele, hogy míg általánosságban véve egy anyag valóban számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, addig nem biztos, hogy mindenkinek jót tesz, vagy hogy az illető a megfelelő módon alkalmazza azt. Az olívaolaj az egyik ilyen népszerű, természetes hozzávaló, melyet már évezredek óta használnak az emberek, hogy szebbé varázsolják a hajukat, vagy pótolják a száraz arcbőr nedvességét. Az más kérdés, hogy jól teszik-e.

Ellentmondásos kutatások 

Az olívaolaj szépségápolási hasznosságáról tudományos körökben is megoszlanak a vélemények. Bizonyos kutatások szerint természetes gyulladáscsökkentő, mely elősegíti a sebek gyógyulását, és tele van antioxidánsokkal. A másik véglet viszont azt hangoztatja, hogy vízelvonó hatású, és a benne található olajsavnak köszönhetően eltömíti a pórusokat. Mona Gohara, a Yale Egyetem klinikai professzora szerint az igazság valahol félúton van.

Szép bőrt eredményez?

- Az olívaolajnak valóban vannak pozitív hatásai a bőrre, ám sokkal több olyan kozmetikai szer van, ami szintén hatékony, mégsem lebeg ott a fénylő, zsíros arcbőr és az elzárt pórusok kockázata - állítja a bőrgyógyász.

Mit tesz valójában az olívaolaj a bőrrel?

Általánosságban véve az olajoknak elzáró, elnyelő tulajdonságuk van, azaz bent tartják a nedvességet a bőrben. Ezért is mondható az olívaolajról, hogy bár önmagában véve nem hidratál, ha a bőrnek van egy természetes hidratáltsága, akkor segít azt megőrizni.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az olívaolaj nehéz, ezért táptalaja lehet a baktériumoknak, melyek aztán eltömíthetik a pórusokat - mondja Gohara. Tény, hogy részben egy komedogén anyag, ami azt jelenti, hogy előidézheti a mitesszerek és pattanások kialakulását. Ez persze nem feltétlenül történik így, minden az egyén bőrtípusától függ.

Nagyon nem mindegy, hogyan használod

Ha eleve zsírosodásra és pattanásra hajlamos a bőr, akkor nem ajánlott az olívaolaj használata, viszont ha valakinek rendkívül száraz az arcbőre, akkor segíthet. Ez utóbbiak esetében is fontos, hogy ne közvetlenül a száraz bőrre vigyék fel az olajat, hanem a már felkent egyéb hidratálókrémre kenjenek egy vékony réteget. Az olaj így segít az alatta lévő anyagnak kifejteni a hidratáló hatását.

Egy biztos: bár valóban vannak pozitív tulajdonságai az olívaolajnak, és megfelelően használva hozzájárulhat a bőr egészségéhez, óvatosan kell bánni vele. Az az elterjedt nézet, miszerint ez egy minden bőrre természetes csodaszerként ható anyag, messze áll a valóságtól.

Bőrápolás fűszerekkel, otthon

Drága kozmetikumok nélkül is lehet tenni a bőr feszességért vagy éppen az ajkak teltségéért. Ezeket a fűszereket nagy valószínűséggel megtalálod otthon, így bátran összeüthetsz egy arcpakolást.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük