Meglepő, hogy kell arcot mosni a makulátlan, tiszta bőrért: furcsa rutint ajánlanak a bőrgyógyászok

Az arcmosás a napi rutin része, de tényleg minden reggel és este meg kell ejteni, vagy elég naponta egyszer? És, ha igen, mikor?

arcmosas 2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt már kiskorában mindenki megtanulja, hogy reggel, ébredés után, és este, lefekvés előtt alaposan meg kell mosni az arcot. Nem véletlenül, elvégre az arctisztítás a bőrápolás alapja, ha valaki ezt elhanyagolja, még a legdrágább kence sem tudja helyreállítani a bőr ideális állapotát. 

Persze előfordulhat, különösen az ember húszas éveiben, hogy egy átmulatott éjszaka után inkább rögtön lefekszik, mintsem a fürdőszobában időzzön. Ez fiatalon talán még elfogadható, de mi a helyzet akkor, ha valaki újítani szeretne a rutinján, és csak egy napszakban tisztítana arcot? A bőrgyógyászok többsége az esti arcmosást javasolja.

Sose maradjon el az esti arctisztítás!

Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Medical Center bőrgyógyásza és Jason Emer bőrgyógyász és esztétikai sebész az Allure Magazinban az esti arcmosás szükségességét taglalják:
- A legtöbb bőrgyógyász a napi kétszeri arcmosást javasolja, ám a gyakorlatban ez sokszor nem teljesül. Ha valaki bármilyen okból úgy dönt, hogy kihagyja az egyiket, akkor az inkább a reggeli legyen.

- Estére sok szennyeződés és baktérium rakódik a bőrre, melyek eltömítik a pórusokat. Azért nem kell kétségbeesni, ha időnként kimarad egy teljes nap, de hosszútávon érdemes odafigyelni - mondja Zeichner, míg Emer a bőrtípusnak megfelelő kencék kiválasztására hívja fel a figyelmet. Erről korábban már mi is írtunk.

Árt a bőrnek a reggeli tisztítás?

Első hallásra ez elég furcsán hangzik, ráadásul a legtöbben ébredés után szinte azonnal a fürdőszoba felé veszik az irányt, hogy megtisztítsák arcbőrüket. Egyes bőrgyógyászok szerint azonban ilyenkor elég csupán langyos vízzel leöblíteni a bőrt, az arctisztító szérumokat pedig meghagyni estére.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Szükségtelen arctisztító készítményeket használni reggel, ha esténként magas hatóanyagtartalmú, vagy nem a mindennapi rutin részét képező terméket használ valaki. Itt elsősorban a kémiai hámlasztókra és az A-vitaminra gondolok, ha ébredés után azonnal lemossák a készítményeket, valószínűleg kevésbé lesznek hatékonyak, mint akkor, ha a bőrön maradnának.

Az arcbőr éjszaka is sérülhet

Alicia Yoon bőrgyógyász a Well and Good Magazin cikkében a reggeli, langyos vizes arcmosás jelentőségéről ír: a szakértő szerint sokan megfeledkeznek az ágyneműben lakozó baktériumokról, melyek között akadnak a bőrre nézve ártalmasak is. Mindehhez hozzájön az éjszakai izzadás, amikor a szervezetből távoznak a különféle méreganyagok, és nyomot hagynak a bőrön. 

Ha az anyagok a bőrön maradnak, az utcán kölcsönhatásba kerülnek a napfénnyel, ezáltal elősegítik a szabad gyökök megjelenését. Persze mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy milyen arcápolási rutint követ, de naponta legalább egyszer érdemes törődni a bőrrel, hiszen elhanyagolása többek közt mitesszerek és pattanások kialakulásához, bőrérzékenységhez és szárazsághoz is vezethet.

25-nek néz ki, pedig 50 éves ez a nő - Elárulta, mit ken az arcára, és mit eszik

Néhány nőnek sikerült is elérnie, hogy akár húsz-harminc évvel fiatalabbnak tűnjön, méghozzá bármiféle plasztikai beavatkozás nélkül. Nem csoda, hogy az internet azon pörög, hogyan is csinálták, most azonban már nem kell tovább találgatni, mert elárulták a titkaikat.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük