Meglepő, hogy kell arcot mosni a makulátlan, tiszta bőrért: furcsa rutint ajánlanak a bőrgyógyászok
Az arcmosás a napi rutin része, de tényleg minden reggel és este meg kell ejteni, vagy elég naponta egyszer? És, ha igen, mikor?

arcmosas 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt már kiskorában mindenki megtanulja, hogy reggel, ébredés után, és este, lefekvés előtt alaposan meg kell mosni az arcot. Nem véletlenül, elvégre az arctisztítás a bőrápolás alapja, ha valaki ezt elhanyagolja, még a legdrágább kence sem tudja helyreállítani a bőr ideális állapotát. 

Persze előfordulhat, különösen az ember húszas éveiben, hogy egy átmulatott éjszaka után inkább rögtön lefekszik, mintsem a fürdőszobában időzzön. Ez fiatalon talán még elfogadható, de mi a helyzet akkor, ha valaki újítani szeretne a rutinján, és csak egy napszakban tisztítana arcot? A bőrgyógyászok többsége az esti arcmosást javasolja.

Sose maradjon el az esti arctisztítás!

Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Medical Center bőrgyógyásza és Jason Emer bőrgyógyász és esztétikai sebész az Allure Magazinban az esti arcmosás szükségességét taglalják:
- A legtöbb bőrgyógyász a napi kétszeri arcmosást javasolja, ám a gyakorlatban ez sokszor nem teljesül. Ha valaki bármilyen okból úgy dönt, hogy kihagyja az egyiket, akkor az inkább a reggeli legyen.

- Estére sok szennyeződés és baktérium rakódik a bőrre, melyek eltömítik a pórusokat. Azért nem kell kétségbeesni, ha időnként kimarad egy teljes nap, de hosszútávon érdemes odafigyelni - mondja Zeichner, míg Emer a bőrtípusnak megfelelő kencék kiválasztására hívja fel a figyelmet. Erről korábban már mi is írtunk.

Árt a bőrnek a reggeli tisztítás?

Első hallásra ez elég furcsán hangzik, ráadásul a legtöbben ébredés után szinte azonnal a fürdőszoba felé veszik az irányt, hogy megtisztítsák arcbőrüket. Egyes bőrgyógyászok szerint azonban ilyenkor elég csupán langyos vízzel leöblíteni a bőrt, az arctisztító szérumokat pedig meghagyni estére.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Szükségtelen arctisztító készítményeket használni reggel, ha esténként magas hatóanyagtartalmú, vagy nem a mindennapi rutin részét képező terméket használ valaki. Itt elsősorban a kémiai hámlasztókra és az A-vitaminra gondolok, ha ébredés után azonnal lemossák a készítményeket, valószínűleg kevésbé lesznek hatékonyak, mint akkor, ha a bőrön maradnának.

Az arcbőr éjszaka is sérülhet

Alicia Yoon bőrgyógyász a Well and Good Magazin cikkében a reggeli, langyos vizes arcmosás jelentőségéről ír: a szakértő szerint sokan megfeledkeznek az ágyneműben lakozó baktériumokról, melyek között akadnak a bőrre nézve ártalmasak is. Mindehhez hozzájön az éjszakai izzadás, amikor a szervezetből távoznak a különféle méreganyagok, és nyomot hagynak a bőrön. 

Ha az anyagok a bőrön maradnak, az utcán kölcsönhatásba kerülnek a napfénnyel, ezáltal elősegítik a szabad gyökök megjelenését. Persze mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy milyen arcápolási rutint követ, de naponta legalább egyszer érdemes törődni a bőrrel, hiszen elhanyagolása többek közt mitesszerek és pattanások kialakulásához, bőrérzékenységhez és szárazsághoz is vezethet.

25-nek néz ki, pedig 50 éves ez a nő - Elárulta, mit ken az arcára, és mit eszik

Néhány nőnek sikerült is elérnie, hogy akár húsz-harminc évvel fiatalabbnak tűnjön, méghozzá bármiféle plasztikai beavatkozás nélkül. Nem csoda, hogy az internet azon pörög, hogyan is csinálták, most azonban már nem kell tovább találgatni, mert elárulták a titkaikat.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük