Megmondja a bőrsejteknek, hogyan legyenek újra fiatalok - Mennyi idő után hat a retinol?

A szakértőt kérdeztük arról, hogy mi is az a retinol, és miért olyan jó a bőrnek.

Retinol
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A fiatalító krémek, szérumok rengetegféle ránctalanító hatóanyaggal kecsegtetnek, ám ezek nem mindig bizonyulnak valóban hatásosnak. Bár a meglévő ráncokat teljesen, nyomtalanul eltüntetni a plasztikai műtéteken kívül semmi nem tudja, vannak olyan hatóanyagok, melyek tényleg szebbé teszik az arcot, és csökkentik a barázdák mélységét.

Ezek közé tartozik a retinol is, ami tulajdonképpen az A-vitamin tiszta formája. Tajti Ildikó kozmetikus és bőrápolási szakértő, a Tindigo Szépségreceptek és a Tindigo márka vezetője árulta el, mi is ez pontosan, hogyan hat, és kinek, miért, hogyan érdemes használni.

Mi is az a retinol?

- A bőr számára az egyik legfontosabb vitaminról van szó: szabályozza a hámsejtek differenciálódását és osztódását, a faggyútermelést, és szerepet játszik a bőr úgynevezett barrier, vagyis védelmi funkciójának kialakításában. Az A-vitamin csökkenti a kollagén lebomlását, és serkenti az új kötőszövetrostok képződését a mélyen fekvő bőrrétegekben.

Az A-vitamin és származékai képesek kommunikálni a sejtekkel. Ez azt jelenti, hogy meg tudják mondani egy sejtnek, hogy hogyan viselkedjen, és nézzen ki úgy, mint egy egészséges, fiatal sejt. Például, ha a napsugárzás által károsodott a bőröd, akkor ez a kommunikáció hihetetlenül hasznos, mert a napkárosodott bőr egészségtelen, abnormális és rugalmatlan bőrsejteket termel.

A ráncok és a ránctalanítók fajtái

- Meglévő ráncokat kozmetikumokkal eltüntetni már nem lehet, maximum a mélységükön csökkenteni, ezért lenne kiemelten fontos a prevenció. Először is, fontos tisztázni, hogy mi az, hogy valami ránctalanít: háromféle csoportról beszélhetünk.

Az első, amikor a hidratálással érünk el eredményt. Ha valaki hagyja a hámot megvastagodni, kiszáradni, és ezt a hámot leoldjuk például savakkal, és erőteljesen visszahidratáljuk, akkor a ránc mélysége azonnal csökken. A legtöbb anti-agingnek hirdetett kozmetikai kezelést ilyen fotókkal adják el. Ez azonban nem tartós, sőt, ha valakinek megfelelő az otthoni bőrápolási rutinja, egy ilyen kezeléstől semmi látványos hatás nem várható, nem fognak tovább simulni a ráncok, hiszen a bőr eleve jó állapotban van, szépen hidratált.

Lehet optikai a ránctalanítás, a szilikon, amit sok bőrkiegyenlítő krémbe beletesznek, szépen kitölti a kis ráncokat, de a fényvisszaverő pigmentek miatt is lehet, hogy kevésbé látszanak a ráncok.

Végül pedig ott van a valódi ránccsökkentés. Ahogy öregszünk, a bőrünk egyre kevesebb és rosszabb minőségű kollagént termel, de ezen a folyamaton lehet lassítani. Van néhány olyan összetevő, mint például a retinol, mely ténylegesen serkenti a kollagéntermelést, ezáltal hosszútávon lassítja a bőr öregedését. De nagyon kell figyelni, hogy milyen százalékban, milyen formulában és milyen minőségű terméket vásárolunk, mert attól még, hogy valamiben van retinol, nem lesz automatikusan egy jó anti-aging szérum.

Nagyon sokat számít a helyes fényvédelem, ugyanis 70-80%-ban a bőröregedésért a napsugárzás felelős, tehát az év 365 napján használjunk fényvédőt, és a tavaszi, nyári időszakban kenjük újra minimum kétóránként, jó vastagon. Sajnos a legjobb fényvédő sem véd meg, ha rosszul használjuk, és fényvédővel sem szabadna a napra kifeküdni, mert nincs fényvédő, ami 100%-ig hat.

Mennyi idő után látható a hatása?

- A retinolnak annyiból van valóban látható hatása, hogy nagyon jó folthalványító, sokaknak segít a pattanás utáni vagy nap okozta hiperpigmentációs foltokon. Minimum hat hét alatt fejti ki látványos hatását, a bőr puha tapintású, a pórusok kisebbek lesznek, a ráncok is finomodnak, a bőr élénkebb, egészségesebb kinézetű lesz - mondja a szakértő.

Kinek és hogyan szabad használni?

- Kevesen tudják, de bizonyos retinoidokat tinédzsereken is használnak aknéellenes krémekben, gyógyszerekben, tehát nem korfüggő. Mivel a bőröregedés már a húszas években megkezdődik, nyugodtan lehet ilyenkor már alacsonyabb koncentrációjú, 0,3-0,5%-os retinollal kezdeni, hetente két-három alkalommal egy-két hétig, majd kétnaponta, a végén pedig naponta, fokozatosan hozzászoktatva a bőrt a hatóanyaghoz. Később lehet emelni a koncentrációt, és akár 1%-os retinoltartalmú kozmetikumot is használni.

Nem ajánlott terhesség és szoptatás alatt használni, és okosan kell megválasztani a retinol erősségét és a használat gyakoriságát. Mivel száríthatja a bőrt, a megfelelő hidratálás nagyon fontos. Nagyon fényérzékennyé teszi a bőrt, ezért a fényvédelemre különösen oda kell figyelni. Ha azonban ezekre ügyel az ember, akkor a retinol a legjobb barátja lehet az öregedésgátlásban - fejtette ki a szakértő.

Így hat a túl sok stressz a bőrre

Az arcra számos külső és belső tényező hatással van, így a túlzott stressz is megmutatkozik rajta. Nem csak a korai bőröregedést vagy a pattanások kialakulását segíti elő: ennél sokkal több, kevésbé ismert következménye is van.

A bőr is mutatja, ha túl sokat stresszelsz – Nem is gondolnád, milyen tüneteket produkál az idegeskedés

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük