Sokáig erkölcstelennek számított ez a mindennapi ruhadarab - Megszólták a lányokat, akik hordták

Alig száz éve hordjuk ezt az alapvető ruhadarabot.

Női bugyi története
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

Azt gondolhatnánk, hogy a bugyi az egyik legrégebbi ruhadarabunk, hiszen óvja az intimtestrészeket, annyira alapvető, hogy sokan éjszaka is viselik. Valójában azonban évszázadokig, sőt évezredekig jól megvoltunk nélküle. Az első bugyik csak az 1900-as évek első felében kezdtek elterjedni Magyarországon, és kezdetben az idősebb korosztály körében nem okozott osztatlan sikert.

Az első bugyikat még sportoláshoz viselték

A bugyi megjelenését a franciákhoz és a 15. századhoz szokás kötni, ám valójában Angliában kezdett szélesebb körben elterjedni a 18. században. Ezek az első darabok még legtöbbször flanelből vagy vékony vászonból készültek, melyeket derékon lehetett megkötni. Nem a mai testhezálló darabokat idézték: hosszú, bő állásúak voltak. Elsősorban gyerekek és fiatal lányok viselték sportoláshoz.

A 18-19. század fordulóján már a világ más pontjain is kezdett ismertté válni a hosszabb szárú, térd alatt összefogott, ám - a toalettre járást megkönnyítendő - alul nyitott ruhadarab. Itthon főleg az úri körök irányából indult: elsősorban teniszezéshez, korcsolyázáshoz, lovagláshoz, kerékpározáshoz viselték. Az úgynevezett ingnadrág, mely a ruha alatt viselt ing és a bő bugyogó összevarrásából jött létre, már a polgárság körében is kezdett elterjedni az 1920-as években. A két világháború között pedig a durvább anyagok mellett kezdtek megjelenni a pamutból, szaténból, selyemből készült darabok is.

Megszólták érte a fiatal lányokat

Ahogy az lenni szokott, városról falura is eljutott az új divat: a módosabb családoknál cselédeskedő fiatal lányok vitték haza. Elsőre azonban nem arattak osztatlan sikert vele. Korábban a szoknya alatt csak pendelyt - rövidebb állású, gyolcsból vagy vászonból készült alsószoknyát - viseltek a falusi nők, így az idősebb asszonyok megszólták azokat a lányokat, akik bugyit viseltek: kényeskedésnek, sőt gyakran egyenesen erkölcstelennek tartották. Mivel ezek a darabok még elég nagy méretűek voltak, valóban melegen tarthatta az intimtesttájakat. Abba azonban érdekes belegondolni, hogy míg kezdetben a feslettség szimbóluma volt, lassanként inkább a szemérmesség jelképévé vált a bugyi. Ez talán leginkább a szoknyadivat átalakulásával magyarázható: az egyre rövidülő szoknyák viselése mellett a bugyi létjogosultsága már nem volt többé kérdés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végül hazánkban az 1950-es években vált minden társadalmi réteg körében - falun és városon egyaránt - elterjedtté a bugyi viselése. A mai rövid fazonú formáját azonban - párhuzamosan a szoknya további rövidülésével - csak az 1960-70-es években érte el.

Kik hordták először a tangát, és mikor vált igazán divatossá? Egy polgármester nevéhez kötik az apró alsónemű eredetét

Bár jelenleg az egyik legkedveltebb fehérneműfazon a tanga, sokáig szinte nem is ismerték. Az 1900-as években mutatták be először a nyilvánosságnak.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük