Szülés utáni hasleszorító bugyi: mikor kell, és mikor felesleges?
Van, aki szerint nélkülözhetetlen, míg más kényelmetlennek tartja a magas derekú, hasfalat tartó bugyit.

GettyImages-1219386093
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhesség megváltoztatja a női testet, sokak szerint a teljes visszarendeződéshez éppúgy 9 hónapra van szükség, mint a baba kihordásához. A szülést követő első hetek különösen nehezek lehetnek. Ha úgy érzed, mintha a belső szerveid „kiesnének” a hasadon, jól jöhet egy kis segítség.

A szülés utáni hasleszorító bugyik - vagy inkább magas derekú, hasfalat tartó bugyik - viselésének szükségességéről megoszlanak a vélemények. Van, aki esküszik rá, míg más feleslegesnek vagy éppen kifejezetten kényelmetlennek tartja. Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni, írásunkat Farkas Babett dúla, kismamajóga-oktató lektorálta. 

Így működnek a hasleszorító bugyik

A várandósság idején a has bőre és az izmok megnyúlnak, a belső szervek kicsit átrendeződnek, hogy legyen helye a babának. A szülést követő napokban sok nő érzi úgy, hogy a hasnak nincs tartása, a belső szervek szokatlanul mozognak - keresik a helyüket - odabent. Ezen az állapoton leginkább a sok-sok fekvés, vízszintes testhelyzetben történő pihenés segít, mely nem opcionális, hanem létfontosságú a gyermekágy idején! A regeneráció, visszarendeződés nagyrészt megtörténik magától, de olykor szükség lehet egy kis pluszsegítségre a hasnak, törzsizmoknak.

Fontos tisztázni, hogy a hasleszorító bugyi nem esztétikai célokat szolgál - bár van ilyen hozadéka is -, nem jó, ha szorít, kényelmetlenül érzed magad benne. Viselésekor pusztán támaszt kell nyújtania a hasfalnak, a várandósság alatt megnyúlt hasizmoknak, segítenie kell a törzsizmok munkáját. Természetesen a magas derekú, hasfalat tartó bugyi önmagában kevés a szülés utáni regenerációhoz, ahhoz tornára van szükség - ilyen például a LoveYourBelly program. Az is fontos, hogy ne viseld egész nap, ne hordd éjszaka, és a gyermekágy végére hagyd el!

Mikor kellhet?

Ajánlott a viselése császármetszés után - segít a műtött terület kímélésében -, ikerterhesség után, vagy ha nagy volt a hasad. Ha a kötőszöveteid lazábbak, a bőröd túlságosan elvékonyodott a terhesség vége felé, ha a hasizmaid nagyon - legalább 2-2,5 ujjnyira - eltávolodtak egymástól, ugyancsak segítségedre lehet a regenerálódásban a magas derekú, hasat támasztó bugyi. Fontos, hogy olyat válassz, ami nem merev, anyaga legyen rugalmas, elasztikus, jól szellőző. Ölelje körbe a törzset a bordáktól a csípőig. A tépőzáras haskötőket inkább hanyagold, mert a legtöbb fajtájuk nem ad kellő alátámasztást a medencefenék irányából, a törzset inkább összepréseli, ezáltal nagyobb súly nehezedik a medencealapi szervekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

És amikor felesleges

A szülés után viselt hasleszorító bugyi elsősorban a te kényelmedet szolgálja. Ha nem érzed magad jól benne, túl szoros, teljesen felesleges - sőt káros - a viselése. Azt is fontos megemlíteni, hogy amíg a császáros seb még nem száraz teljesen, nem szabad viselni hasszorítót, mert akadályozza a sebgyógyulás folyamatát. Ha csak azért hordanád, hogy laposabb legyen a hasad a szülés utáni hetekben, inkább felejtsd el! Ugyancsak lényeges, hogy viselése legfeljebb 4 hétig ajánlott, különben épp az ellenkező hatást érheted el: a hasizmok ahelyett, hogy erősödnének, ellustulnak a hosszú távú támogatás miatt. A fekvésről pedig ne feledkezz el, a tested meghálálja, ha komolyan veszed, hogy a gyermekágy 6 hete a baba és a mama egymásra hangolódásán túl a vízszintesben történő pihenésről szól!

Női test szülés után

A női testen nincsenek gyorsbillentyűk, melyekkel egy szempillantás alatt visszarendeződne minden az eredeti állapotába. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük