Farfekvéses a baba? 4 veszélytelen, ám hasznos otthoni módszer, hogy beforduljon
Ha izgulsz, hogy nem fordul meg időben a kicsi, a következő praktikák segíthetnek.

GettyImages-102285079
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magzat a várandósság első két trimeszterében lubickol a magzatvízben, számtalanszor változtatja pozícióját. Ám ahogy az idő előrehaladtával növekszik a baba mérete, erre egyre kevesebb lehetősége adódik.

A harmadik trimeszterben gyakori, kismamákhoz intézett kérdés, hogy befordult-e már a baba? Elmondjuk, meddig is kell ennek megtörténnie, illetve mit tehet a leendő édesanya, ha a baba nem fordul meg. Cikkünket Farkas Babett dúla, kismamajóga-oktató lektorálta.

 A magzat helyzete a pocakban

Hogy befordult a baba, azt jelenti, hogy az édesanya hasában fejjel lefelé, popsival felfelé helyezkedik el, feje a medencében van, készen arra, hogy a szülőcsatornába ékelődjön. Amennyiben a baba harántfekvésben van - vagyis keresztbe fekszik a pocakban -, és nem sikerül fordulásra bírni, az azonban egyértelműen indokolja a császármetszést. A farfekvés - vagyis, ha a popsival lefelé van a pocakban, önmagában még nem indokolná a császármetszést, ám a hazai szülészeti gyakorlat azt mutatja, hogy mégis kevés esetben születnek faros babák természetes úton, mivel a képzés során az orvosoknak nem tanítják meg az ilyen szülés kíséréséhez szükséges technikát.

Így segítheted befordulni a babát

Ha a várandósság 33-36. hetére a baba még nem fordult be, létezik néhány otthoni praktika, melyek segítenek abban, hogy a szülés szempontjából nem ideális testhelyzetet felvett babát helyzetváltoztatásra bírd.

Jóga

A jógához tartozó sok nyújtó, lazító gyakorlat, illetve az elcsendesedést, befelé fordulást szolgáló meditáció, mind-mind segítenek abban, hogy a kismama teste és lelke a lehető legrugalmasabb, legnyitottabb állapotba kerüljön a szülés idejére. Ha rendszeresen végzel kismamák számára javasolt jógagyakorlatokat, kicsit ellensúlyozni tudod az ülő életmódra jellemző izomrövidüléseket, a sok guggolással, terpeszállással lazíthatod a medence izomzatát, segítve ezáltal a babának megfordulni.

Négykézláb

A négykézlábas testhelyzet, különösen, ha alkartámaszban és rendszeresen végzed, segít megfordulni a babának. Ebben a pózban ugyanis a hasi izmok ellazulnak, a testhelyzet pedig a gravitációnak köszönhetően arra ösztönzi a magzatot, hogy lefelé fordítsa a fejét. Ha a 33-36. héten nem fordult még be a baba, érdemes naponta többször - akár kétóránként - 15 percet térd-könyök helyzetben tölteni egy jógamatracon vagy pokrócon. Hogy ne legyen annyira unalmas, végezhetsz közben csípőkörzéseket, vagy olvashatsz újságot, nézhetsz sorozatot is.

Hideg-meleg borogatás

Tegyél néhány percig a hasad alsó részére meleg borogatást, a felső részére pedig konyharuhába vagy törölközőbe csomagolt jégzselét - vagy annak hiányában fagyasztott zöldborsót. A babák ösztönösen a meleg irányába fordulnak. Ha már kellemetlennek érzed, hagyd abba, tarts szünetet.

Vizualizáció

Bár nincs rá bizonyíték, a "minden fejben dől el" elvére sokan esküsznek. A sportolók felkészülésében is komoly szerepet játszik a vizualizáció, vagyis amikor elképzelik az elérni kívánt célt. Nyugodt, megpihent állapotban képzeld el rendszeresen, hogy a magzat a pocakodban felveszi a szüléshez ideális testhelyzetet. Sőt meg is beszélheted vele, hogy forduljon meg. Ha esetleg neked úgy könnyebb, akár le is rajzolhatod a babádat a méhen belül, ahogy fejjel lefelé felvette a világrajövetel szempontjából ideális pózt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi az a külső fordítás?

Ha mindezek az otthoni praktikák nem válnak be, beszéljetek az orvosoddal a külső fordítás lehetőségéről. Az ECV-t - vagyis external cephalicus versiot - itthon a várandósság 37-40 hete között végzik. A pár perces beavatkozás során ultrahanggélt kennek a hasra, majd az orvos vagy orvosok nyomást gyakorolnak a hasfalra, így kívülről próbálják a helyes fejvégű testhelyzetbe fordítani a babát. A módszer az esetek 50-60%-ában sikeres.

Díjnyertes szülésfotók 2022-ből

A több mint egy évtizede a Nemzetközi Hivatásos Születésfotósok Szövetsége minden évben versenyt hirdet. Az idei, 11. verseny győztes fotóit mutatjuk meg.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük