Kik hordták először a tangát, és mikor vált igazán divatossá? Egy polgármester nevéhez kötik az apró alsónemű eredetét

Bár jelenleg az egyik legkedveltebb fehérneműfazon a tanga, sokáig szinte nem is ismerték. Az 1900-as években mutatták be először a nyilvánosságnak.

A tanga eredete
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

A tanga ma már kétségkívül az egyik legnépszerűbb fehérnemű. Bár az igaz, hogy nem a legegészségesebb fazon, mégis sokan kedvelik, hiszen szinte alig látható a ruhák alatt, és rengetegen nagyon szexinek találják.

De vajon honnan ered az aprócska darab? Kinek a nevéhez kötik, kik hordták először, és mikor vált közkedveltté? Ennek jártunk most utána.

A tanga eredete

Ősének leginkább az ágyékkötő tekinthető, amelyet az ember által viselt első ruhadarabok között tartanak számon. Már Kr. e. 42 000 környékén is ilyet hordtak Ázsia, Afrika, valamint Európa egyes részein, de az ókori görögöknél, egyiptomiaknál és japánoknál is jellemző volt. Később, a 16. században a párnázott béléssel ellátott erényövek formája hasonlított leginkább a tangára, de a fehérneműk hosszú ideig teljesen mások voltak. A nők például még az 1900-as évek elején is leginkább térdig vagy térd felettig érő, bő, rövidnadrágszerű alsóneműket viseltek.

Fiorello La Guardia polgármester és egy táncosnő 1939-ből.
Fiorello La Guardia polgármester és egy táncosnő 1939-ből.
Fotó: fa.wikipedia.org, Twitter.

Bár egyesek Brazíliából eredeztetik a bugyit, a legtöbb forrás szerint az 1939-es New Yorki-i világkiállításon mutatták be az első ilyen darabot, méghozzá egy polgármesternek „köszönhetően”. A város elöljárója, Fiorello La Guardia ugyanis arra szólította fel a meztelen táncosnőket, hogy fedjék el intim testrészeiket. E miatt a parancs miatt jött létre a tanga: a hölgyek, hogy megfeleljenek az elvárásnak, a lehető legapróbb fehérneműbe bújtak, ami éppen hogy csak takart egy picit. Így, bár nem maga a polgármester találta fel a bugyit, mégis az ő nevéhez kötik, hiszen miatta mutatták be a merész darabot.

Csak később terjedt el az apró bugyi

A fehérnemű sokáig nem örvendett túl nagy népszerűségnek, de a divat az évek múltán egyre bátrabbá vált az addigiakhoz képest. Időközben létrejött az első bikini, a nők egyre kevesebbet takaró fürdőruhákat viseltek a strandokon, és a hétköznapi fehérneműk is fokozatosan kisebbé váltak. 1974-ben Rudi Gernreich megalkotta az első tangás bikinit, egy évvel később pedig a híres fotós, Helmut Lang képein is ilyen fürdőruhákban pózolt két modell. 1981-ben Frederick Mellinger, a push up melltartó atyja kezdte árulni a tangát híres fehérneműboltjában, így indította el az apró alsóneműt világhódító útjára.

Innentől kezdve futótűzként terjedt, és a ’80-as évek közepétől már sokan viselték praktikussága és szexissége miatt. A ’90-es évektől a popszakmában is hangsúlyos helyet kapott: 1992-ben például Cher viselt egy, a fenekét megvillantó darabot egyik fellépésén, 1999-ben pedig egy dal is megjelent a bugyiról Sisquótól, Thong Song néven. A 2000-es években hatalmas divatnak számított, ha a rövid csípőnadrágok alól kivillant a tanga, és bár szerencsére ez a trend már a múlté, az alsónemű népszerűsége máig sem csökkent. 

Megalázták a nőket a ruha miatt

A 19. század elején a nők öltözködését kicsit sem a kényelem vagy a praktikum jellemezte. Szoros fűzőket, nehéz és vastag alsószoknyákat, szoknyákat viseltek, melyek rendkívül kényelmetlenek voltak. Az évek múlásával egyre inkább megfogalmazódott bennük a kellemesebb, könnyebb és kevésbé fájdalmas, veszélyes viseletek iránti igény, a női egyenjogúsítási mozgalmakkal pedig ez még jobban felerősödött. Ekkor jött létre egy igencsak megosztó darab, ami miatt sokan megszólták az asszonyokat.

A ruha, amiért sokan megszólták, megalázták a nőket az utcán: a bloomer kosztüm története

A buggyos nadrágból és szoknyából álló bloomer kosztüm a női egyenjogúság és szabadság jelképe lett a 19. század közepén.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary: Felicity Jane modell 1975-ben, fa.wikipedia.org, Twitter.

Ezt is szeretjük