Mennyi izzadás számít túl soknak, és mikor fordulj orvoshoz?

Cikkünkben összegyűjtöttünk mindent, amit a hónaljproblémákról mindenképpen tudni kell.

Hónalj ápolása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A hónaljáról senki nem szeret igazán beszélgetni, és ez nem véletlen. Csupa kellemetlen dolog juthat eszedbe erről a testtájékról, legyen szó a testszagról, az izzadságfoltokról vagy a borostáról. Pedig a hónalj ápolására nagyon is érdemes figyelmet fordítani.

Természetesen alap dolog, hogy mindenki igyekszik elkendőzni, megszüntetni a testszagot, elejét venni az izzadságfoltoknak, és a legtöbben gondosan szőrtelenítik is a hónaljukat, ha az szem elé kerül. Akadnak azonban olyan, ehhez kapcsolódó szépségápolási kérdések, amelyekről ritkán hallasz, mégis rendkívül fontosak.

Miért izzadsz?

Az izzadságot a testedben kétféle mirigy termeli, amelyek közül az első a szagtalan, vízszerű izzadságot bocsátja ki. Ez a szervezet hőháztartásáért felelős, ugyanis az ember nagy melegben párologtatással hűti magát.

A másik mirigytípus ezzel szemben egy hormonokkal teli váladékot ad ki magából, amely nagyon is rendelkezik szaggal. Az izzadságban azonban a testszagot főként a bomlás okozza.

Mennyi izzadás számít túl soknak?

Az izzadságfoltok nem nyújtanak kellemes látványt, ám még ha rendszeresen is találkozol velük, akkor sem feltétlenül utalnak egészségügyi problémára, ugyanis genetikai hátterük is van.

Amennyiben az izzadás mindkét hónaljat érinti, zavar a mindennapos tevékenységeidben, legalább hetente egyszer nagy mennyiségben is jelentkezik, már 25 éves korod előtt is jelen volt, a családban is jellemző, vagy csak az alvás idejére marad abba, érdemes lehet egy orvossal is konzultálni a lehetséges megoldásokról.

Ami a szagot illeti, egy kicsi még teljesen természetes, ám az erőteljes, szúrós szag már olyan probléma lehet, ami miatt jobb felkeresni az orvosodat.

Hogyan lehet megszüntetni az izzadást?

A hagyományos dezodorok és izzadásgátlók legnagyobb része alumínium-kloridot tartalmaz, amely nagyobb mennyiségben ugyan hatékonyabb, ám annál inkább hajlamos irritálni a bőrt is. Akiknek ez a megoldás nem elegendő, sőt, a gyógyszeres kezelés sem, azoknak néha botoxot ajánlanak az orvosok, amely 6-12 hónapra elzárja a mirigyeket, ám ezt követően ismétlés szükséges.

A további lehetőségek között mikrohullámokkal, elektromossággal és más megoldásokkal is kísérletezik a tudomány, míg a házipatika kamillát, valeriánagyökeret, zsályát, akupunktúrát vagy relaxációs gyakorlatokat ajánl. Az általánosan működő megoldás helyett azonban sajnos neked kell megtalálnod, hogy számodra melyik válik be.

7 természetes tipp erős izzadás és testszag ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mi a helyzet a hónaljszőrrel?

Ez a kar és a test közötti súrlódást csökkenti, az itt futó artériákat védi, illetve a nemi hormonok számára szolgál - higiéniai okokból egészséges személyeknél nem indokolt, ám nem is ellenjavallott. Tartsd azonban észben, hogy a szőrtelenség nem jelent egyet a tisztasággal.

Ha a borotválkozás mellett döntesz, tartsd be az ehhez kapcsolódó legfontosabb szabályokat: fertőtlenítsd, cseréld rendszeresen az eszközt, és soha, de soha ne használd másét, illetve ne add kölcsön a sajátodat. A borotván baktériumok és elhalt sejtek találhatóak, így a fertőzés veszélye nagyon magas. A hónalj szárazon történő borotválása szintén nem ajánlott, hiszen az irritációhoz vezethet.

A rendszeres szőrtelenítés okozta néhány benőtt szőrszál és a pár nap alatt elmúló kipirosodás még rendben van, ám a tartós viszketés és gyulladás már nem. Ilyenkor érdemes először a dezodorra vagy más kozmetikumokra gyanakodni, ha újak, ugyanis ezekre allergiás lehetsz, míg más esetekben nem árt orvos tanácsát is kikérni az ügyben.

Ha a hónod alatt csomót találsz, mindenképpen azonnal fordulj orvoshoz. Ez ugyanis lehet súlyos fertőzés, jóindulatú ciszta, megduzzadt, eltömődött mirigy vagy akár rák is, így a dolog semmiképpen sem tűr halasztást!
Ezt is szeretjük