7 bevált módszer testszag ellen

Ha nem akarod, hogy a könnyű nyári szellő a virágok illatán kívül mást is sodorjon feléd, fogadd meg roppant egyszerű javaslatainkat!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Egyes tudósok úgy gondolják, hogy a testszag - a féregnyúlványhoz hasonlóan - az evolúció maradványa. Az állatoknál az illatanyagok feladata, hogy a nemiséget jelezzék, de ez a mai emberek többségét inkább zavarja, minthogy bárki csábítónak tartaná. A kánikula beköszöntével a probléma még inkább előtérbe kerül, hiszen a sok napsütés és a mindennapos rohangálás könnyen megizzaszthatja az embert. Ha te is gyakran bosszankodsz a kellemetlen szagok miatt, akkor kövesd egyszerű és alapvető utasításainkat, hogy szembeszállj az evolúcióval.

A fehérjekivonatok, bizonyos ételek olajai és egyes fűszerek a testváladékokban étkezés után órákig megmaradnak testszagot okozva. Ilyen például a hal, a kömény, a curry és a fokhagyma. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezeket iktasd ki a menüsorból, csak figyelj oda a mennyiségre, illetve arra, hogy ne napi rendszerességgel fogyaszd őket.

A legegyszerűbb módszer

A testszag elleni legegyszerűbb gyógymód a mosakodás. Ugyanis leggyakoribb oka a verejték, melyben elszaporodnak a baktériumok. Szappannal és vízzel mindkettő lemosható. A mosakodás kívánatos gyakorisága függ az egyén bőrtípusától, a verejték kémiai összetételétől, az illető tevékenységeitől és hangulatától, de az évszaktól is. Ha a verejtékező típusú emberek közé tartozol, próbáld ki az antibakteriális tusfürdőket, de ne alkalmazd az egész testen, hiszen azokat a baktériumokat is elpusztítják, melyek fontosak az egészség szempontjából.

Fenyőszappan

A vadászat során sokak szerint a testszag teljes elkendőzése a legfontosabb, mert, ha a vad megérzi az emberszagot, azonnal menekülni kezd.

A vadászok titka a fenyőszappan. Használj te is fenyőolaj-tartalmú szappant.

A tiszta ruha fél siker

Nagyon fontos, különösen nyáron, hogy mindig tiszta ruhába bújj. A textil beszívja az izzadságot, és hiába keni valaki a hónalját dezodorral, vagy fúj magára parfümöt, a testmelegtől ismét érezni lehet a korábbi izzadás kellemetlen, szúrós szagát. Az izzadásgátlók részecskéi egy idő után belekötnek a ruhaanyagba - biztosan te is találkoztál már a jelenséggel. Ekkor már csak a ruha lecserélése jelenti a megoldást.

Válassz természetes anyagokat!

A természetes anyagok, például a pamut, jobban felszívják a verejtéket, mint a szintetikusak, vagyis a testszagért felelős baktériumok nem tudnak elszaporodni bennük. A nejlon és más műszálas anyagok még fel is erősíthetik a szagokat, arról nem is beszélve, hogy a háton pattanásokat okoznak, hiszen a bőr nem tud szellőzni.

A borotválkozás szintén segíthet, nyáron tehát nemcsak esztétikai okokból érdemes borotva után nyúlni reggelente, hanem, mert kevésbé fülled be a hónalj, ha sima a bőr.

A leghatékonyabb megoldás

A közönséges dezodorok általában hatékonyan elkendőzik a hónaljszagot, és itt az elkendőzésen van a hangsúly. Ezek a kencék csupán elfedik a testszagot a saját illatukkal, de meg nem szüntetik az izzadást.

Éppen ezért jobb, ha kevésbé illatos vagy illatmentes izzadásgátlót használsz. A legjobb a stift formátum, melynek nem kell száradási idő, és hosszan tartó a hatása. Ha szeretnél illatozni, akkor a semleges izzadásgátló mellé használj parfümöt.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Betegségek a háttérben

Elképzelhető, hogy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként izzad valaki, vagy azért, mert a hormonháztartás egyensúlya felborult. Ha azt tapasztalod, hogy gyógyszerszedés mellett verejtékezel jobban, akkor jelezd az orvosodnak. A hormonproblémákra pedig alapos kivizsgálás deríthet fényt.

Ha a dezodortól vagy izzadásgátlótól kiütéses leszel, alkalmazz antibiotikumot tartalmazó krémet. Hatása a dezodorokéhoz hasonló, ám nem tartalmaz bőrirritáló illatanyagokat.

Ezt is szeretjük