7 bevált módszer testszag ellen
Ha nem akarod, hogy a könnyű nyári szellő a virágok illatán kívül mást is sodorjon feléd, fogadd meg roppant egyszerű javaslatainkat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes tudósok úgy gondolják, hogy a testszag - a féregnyúlványhoz hasonlóan - az evolúció maradványa. Az állatoknál az illatanyagok feladata, hogy a nemiséget jelezzék, de ez a mai emberek többségét inkább zavarja, minthogy bárki csábítónak tartaná. A kánikula beköszöntével a probléma még inkább előtérbe kerül, hiszen a sok napsütés és a mindennapos rohangálás könnyen megizzaszthatja az embert. Ha te is gyakran bosszankodsz a kellemetlen szagok miatt, akkor kövesd egyszerű és alapvető utasításainkat, hogy szembeszállj az evolúcióval.

A fehérjekivonatok, bizonyos ételek olajai és egyes fűszerek a testváladékokban étkezés után órákig megmaradnak testszagot okozva. Ilyen például a hal, a kömény, a curry és a fokhagyma. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezeket iktasd ki a menüsorból, csak figyelj oda a mennyiségre, illetve arra, hogy ne napi rendszerességgel fogyaszd őket.

A legegyszerűbb módszer

A testszag elleni legegyszerűbb gyógymód a mosakodás. Ugyanis leggyakoribb oka a verejték, melyben elszaporodnak a baktériumok. Szappannal és vízzel mindkettő lemosható. A mosakodás kívánatos gyakorisága függ az egyén bőrtípusától, a verejték kémiai összetételétől, az illető tevékenységeitől és hangulatától, de az évszaktól is. Ha a verejtékező típusú emberek közé tartozol, próbáld ki az antibakteriális tusfürdőket, de ne alkalmazd az egész testen, hiszen azokat a baktériumokat is elpusztítják, melyek fontosak az egészség szempontjából.

Fenyőszappan

A vadászat során sokak szerint a testszag teljes elkendőzése a legfontosabb, mert, ha a vad megérzi az emberszagot, azonnal menekülni kezd.

A vadászok titka a fenyőszappan. Használj te is fenyőolaj-tartalmú szappant.

A tiszta ruha fél siker

Nagyon fontos, különösen nyáron, hogy mindig tiszta ruhába bújj. A textil beszívja az izzadságot, és hiába keni valaki a hónalját dezodorral, vagy fúj magára parfümöt, a testmelegtől ismét érezni lehet a korábbi izzadás kellemetlen, szúrós szagát. Az izzadásgátlók részecskéi egy idő után belekötnek a ruhaanyagba - biztosan te is találkoztál már a jelenséggel. Ekkor már csak a ruha lecserélése jelenti a megoldást.

Válassz természetes anyagokat!

A természetes anyagok, például a pamut, jobban felszívják a verejtéket, mint a szintetikusak, vagyis a testszagért felelős baktériumok nem tudnak elszaporodni bennük. A nejlon és más műszálas anyagok még fel is erősíthetik a szagokat, arról nem is beszélve, hogy a háton pattanásokat okoznak, hiszen a bőr nem tud szellőzni.

A borotválkozás szintén segíthet, nyáron tehát nemcsak esztétikai okokból érdemes borotva után nyúlni reggelente, hanem, mert kevésbé fülled be a hónalj, ha sima a bőr.

A leghatékonyabb megoldás

A közönséges dezodorok általában hatékonyan elkendőzik a hónaljszagot, és itt az elkendőzésen van a hangsúly. Ezek a kencék csupán elfedik a testszagot a saját illatukkal, de meg nem szüntetik az izzadást.

Éppen ezért jobb, ha kevésbé illatos vagy illatmentes izzadásgátlót használsz. A legjobb a stift formátum, melynek nem kell száradási idő, és hosszan tartó a hatása. Ha szeretnél illatozni, akkor a semleges izzadásgátló mellé használj parfümöt.

Betegségek a háttérben

Elképzelhető, hogy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként izzad valaki, vagy azért, mert a hormonháztartás egyensúlya felborult. Ha azt tapasztalod, hogy gyógyszerszedés mellett verejtékezel jobban, akkor jelezd az orvosodnak. A hormonproblémákra pedig alapos kivizsgálás deríthet fényt.

Ha a dezodortól vagy izzadásgátlótól kiütéses leszel, alkalmazz antibiotikumot tartalmazó krémet. Hatása a dezodorokéhoz hasonló, ám nem tartalmaz bőrirritáló illatanyagokat.

Ezt is szeretjük