Melyik típusba tartozol?
Ezt a 3 öregítő színt semmiképpen ne viseld!
A jól megválasztott színek feldobják a megjelenést, ha viszont rosszul döntesz, tönkre is tehetik. Mit kerülj?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A színtanácsadás gondolata éppúgy Amerikából származik, mint az az ötlet, hogy az egyes színtípusokat az évszakok szerint nevezzék el tavasz, nyár, ősz és tél típusnak. Éppúgy elnevezhették volna 1, 2, 3 és 4-nek vagy A, B, C és D-nek is, de az évszaktipológiában van valami lebilincselő, valószínűleg ezért terjedt el széles körben ilyen hamar. 

Az elmélet abból indul ki, hogy mindegyik típusnak különösen jól áll a színek egy csoportja, mely egy-egy évszakhoz rendelhető hozzá.

A tél erőteljes, kontrasztokban gazdag és hideg árnyalatai, a nyár tompítottabb, szinte pára mögött rejlő, a tavasz meleg, tiszta vagy az ősz ragyogó, de földszerűbb színárnyalatai.

Ennek természetesen semmi köze nincs ahhoz, hogy mikor született az illető, vagy melyik a legkedvesebb évszaka. Inkább egy kissé önkényes, romantikus hozzárendelésről van szó, mely azonban a lényegét tekintve helytálló.

Ahogyan a színek feldobhatják a megjelenésedet, kiemelhetik a szépségedet, és fiatalíthatnak, úgy vannak olyan árnyalatok, melyeket jobb, ha elkerülsz, mert öregítenek, sápasztanak.

A tavasz típus

Bőre nagyon halvány, szinte áttetsző, enyhén világos arany vagy meleg barackszínű ragyogása van. Könnyen az arcába szökik a vér, vagy előfordul az, hogy az izgalomtól hamar vörös foltok jelennek meg az arcán. Viszonylag hamar le szokott barnulni. Napbarnítottsága inkább aranyló vagy kissé vöröses. Ha szeplős, vagy a napon válik azzá, a szeplői aranybarnák.

Sárgásán szőke a haja, len-, aranyszőke vagy halványan vöröses - mindenesetre sárgás karakterű, és nem hamvas.

Mit ne viselj?

 • A törtfehér sokkal jobban áll a tavasz típusnak, mint a tiszta hófehér, ami elveszi a bőrtől az aranyos ragyogást.
 • A rózsaszínről azt tartják, hogy fiatalító hatása van, ugyanakkor az ebbe a színtípusba tartozókat sápaszthatja. A kissé narancssárgás lazacszín sokkal jobb választás.
 • A korallpiros, ami a színskála melegebb felén tartózkodik, jobban áll a tavasznak, mint a hideg, kékes árnyalatú fuksziaszín, ami kiolthatja a bőr egészséges színét.

A nyár típus

A nyár - mely hiába a meleg évszakról kapta a nevét, a hideg színek típusa - sminkeletlen arca vértelennek, hűvösnek és szinte szürkének hathat.
Másokéhoz hasonlítva inkább kékes az arcszíne, mint aranyszínű.
Bőrének árnyalata kissé olívzöldes is lehet. Gyakori a kékes árnyék a szeme alatt.
Haja kimondott hamvas árnyalattal bír, és semmiképpen sem sárgással.
Soha nem barnul le igazán, mint sokan mások, szeplői szürkésbarnák vagy inkább szürkés rózsaszínűek, de nem aranybarnák.

Mit ne viselj?

 • A meleg narancsvörös teljesen tönkreteheti az arcszínedet, fakóvá, élettelenné teszi. Helyette válaszd a hideg, élénk rózsaszínt.
 • A sárgászöld színek helyett, melyek fáradttá tehetik a megjelenést, sokkal jobb a lágy türkizzöld.
 • A ragyogó, erőteljes kékek háttérbe szorítják természetes színeidet, ezért tanácsos helyettük elmosódott, tompított árnyalatokat választani, mint amilyen a farmerkék.

Az ősz típus

Arcszíne egyenletesen világos elefántcsontszínű vagy szeplőkkel tarkított világos tónusú. Amennyiben sötétebb az arcszíne, bőre erőteljes vörösarany jelleget mutat, akárcsak egy őszi- vagy sárgabarack.
A szempillája és a szemöldöke színtelen, majdnem láthatatlan.
Haja vöröses, pontosabban meghatározva réz-, karneol-, rozsda- vagy meleg gesztenyevörös, és semmiképpen nem kékes.
Ha az ősz világos bőrű, egyáltalán nem barnul a napon, vagy könnyen leég. Ha szeplősödik, ami igencsak gyakori, szeplői erőteljes vöröses, vörösarany színűek vagy vörösesbarnák.

Mit ne viselj?

 • A mentazöld kifakítja a természetes színek élénkségét, helyette sokkal jobb az olívazöld, ami kiemeli azt.
 • A rózsaszínes árnyalatok túl erős kontrasztban állnak az ősz színeivel, a narancssárgák viszont szépen kiegészítik.
 • A kék szinte semmilyen árnyalatában nem jó az ősz típusnak, ellenben a lila kiemeli a haj vörösségét, és rózsás pírt ad az arcnak.

A tél típus

Bőre általában nagyon világos, áttetszően kékes és porcelánszerű.
Amennyiben sötétebb az arcbőre, nem aranybarna árnyalatú, hanem inkább hűvös, olívzöldbe átmenő háttérárnyalattal bír. Hajlamos rá, hogy erősen kékes karikák jelenjenek meg a szeme alatt.
Kifejezetten erős a kontraszt a haj-, bőr- és szemszín között.

Általában sötétbarna, középbarna színű a haja, de mindenképpen hamvas. Gyakori a fekete hajszín.
Ha nagyon világos az arcszíne, egyáltalán nem barnul le a napon, illetve csak halványan. Ellenben, ha a tél típusba tartozó ember bőre sötétebb, úgy le szokott barnulni, hogy irigylik érte. Szeplői, ha vannak, szürkék, semmiképpen nem aranybarnák.

Mit ne viselj?

 • A barna szomorúvá teszi a megjelenésedet. A tél típus az egyetlen, melynek nagyon jól áll a fekete, és nem öregíti.
 • A fáradt pasztellszínek - mint például a fáradt rózsaszín - sápadttá teszik a megjelenést. A tiszta, élénk színek - például a fukszia - nagyon szépen erősítik a természetes színek közötti kontrasztot.
 • A katona- és olívazöld az arc körül nem szerencsés, mert szürkíti a bőrt. A smaragdzöld azonban új életet lehel a megjelenésbe.

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik szín is áll jól neked igazán, akkor kísérletezz. Tartsd az arcodhoz a különböző színű ruhadarabokat, és meglátod majd, hogy melyik az, mely életre kelti a saját színeidet, illetve az, amelyik kioltja őket.

Cikkünk megírásában a Freudin Színkalauz segített.

Aki ismeri személyes színeit, megspórolhat magának néhány elhibázott vásárlást - és ezzel egy jó adag csalódást és pénzt is. Ha ez a könyv csak egyetlenegy nem megfelelő színű póló megvásárlásától megkímél, már megérte beszerezni. A divattal foglalkozó rész bemutatja az optimális színpalettát az alap ruhakészlethez, és javasol néhány ideális színkombinációt. Ehhez részletekbe menő színajánlások csatlakoznak a szemöldökfesték és az ajakrúzs, a hajszín, a szemüveg és az ékszerek előnyös megválasztásához. Saját színtípusod megállapításához nyolc lapméretű, eltávolítható színpaletta lesz a segítségedre - ezek egyenként összefoglalják valamennyi típus minden olyan színét, mely szóba jöhet.

Kiadja a Hajja és fiai.
Ára 3000 forint.
A könyvet itt megrendelheted.
Ezt is szeretjük