Valóban egészségtelen melltartóban aludni? - Szakértők mondják el, hogy rejt-e kockázatot

Veszélyes, egészséges vagy semleges dolog melltartóban aludni? Mit lehet tudni a hatásokról?

GettyImages-1199549071

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Kivel ne fordult volna elő, hogy egy hosszú éjszaka után melltartóban feküdt le? Bárkivel megtörténhet, hogy egy adott pillanatban túl fáradt ahhoz, hogy gyorsan levegye, vagy egyszerűen elfelejti. Olyan is van, aki szándékosan hagyja magán alváshoz a ruhadarabot.

A köztudatban főleg az él, hogy ez helytelen dolog, de tényleg ez az igazság? Alvás melltartóban: igen vagy nem? Ezzel a kérdéssel kapcsolatban több elmélet is kering.

Valóban egészségtelen melltartóban aludni?

Egyes vélekedések szerint a melltartó anyagában lévő méreganyagok miatt a folyamatos viselés akár mellrákhoz is vezethet. Mások nem látnak okot aggodalomra, és úgy vélik, hogy az alváshoz is hordott melltartó segíthet megelőzni a mellszövet gyengülését. Megint egy másik elmélet ennek az ellenkezőjét állítja, vagyis hogy az izmok ellustulnak ettől, és a mell hamar megereszkedik. Akkor melyik is stimmel valójában? Az egészségügyi szakértők azon a véleményen vannak, hogy nem okoz drámai következményeket, ha valaki magán hagyja a kérdéses ruhadarabot éjszakára.

GettyImages-1130102193
Fotó: Igor Ustynskyy / Getty Images Hungary

A Healthline szerint nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a melltartóban alvás következtében fennállna a rák kockázata, és ugyanígy nincs alátámasztva az sem, hogy emiatt a mellszövet gyengülhet. Utóbbi rugalmassága teljesen természetes módon csökken a gének, a hormonváltozások, a terhesség és az öregedés miatt. Ezen még az sem változtat, ha valaki éjszakai melltartót visel, legfeljebb csak speciális edzések lassíthatják némileg ezt a folyamatot.

A Triumph fehérneműmárka más érveket hoz fel amellett, hogy a melltartót alvás során magán hagyja az ember. Állítólag tehermentesíti a hát felső részét, és megakadályozza a fájdalom kialakulását, különösen nagy mellbőség esetén. Ez jobb alváshoz vezet. Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy irritációt is okozhat, ha a fehérnemű egyes részei a bőrhöz dörzsölődnek alvás közben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szögezzük le: a melltartóban alvás előnyei és hátrányai sem bizonyítottak egyértelműen, így a mérlegelés során az legyen a döntő tényező, hogy te hogyan érzed magad a legjobban.

Ha azt választod, hogy melltartóban alszol, akkor a legjobb, ha nem túl szűk, alsó huzal - vagy akár varrás - nélküli, puha anyagból készült modellt választasz. Az interneten találhatsz olyan melltartókat, amelyeket kifejezetten éjszakai alváshoz terveztek, beleértve a légáteresztő anyagból készült, merevítő nélküli darabokat.

10 hasznos melltartótrükk, ami megkönnyíti az életed

Gyorsan és könnyen megoldhatod velük a leggyakoribb melltartógondokat.

10 hasznos melltartótrükk, ami megkönnyíti az életed: kevesen ismerik őket, pedig nagyon jók

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük