A melltartó feltalálójának különös története: egy bálon keltett feltűnést vele Caresse Crosby

Caresse Crosby megelégelte a kemény, kényelmetlen fűzőket, melyek kilógtak a kivágott ruhákból, ezért egy bál előtt saját kezűleg készítette el a modern melltartó elődjét.

caresse crosby cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már teljesen természetes, hogy a nők melltartók tömkelegéből választhatnak az üzletekben, és mindenki megtalálhatja a formáihoz, méreteihez, ízléséhez, stílusához vagy épp az adott ruhához illő darabot. 

Korábban azonban a hölgyek még álmodozni sem mertek hasonló szabadságról a fehérneműk terén. Legalábbis egészen addig, amíg Caresse Crosby meg nem alkotta forradalmi darabját, amivel hatalmas feltűnést keltett.

Egy bálon mutatta be a modern melltartót

Mary Phelps Jacob, aki csak később vette fel a Caresse Crosby nevet 1891-ben született New Yorkban. Családja nem volt kiemelkedően gazdag, de tehetősnek számítottak, és előkelő, aktív társadalmi életet éltek. 1910-ben a 19 éves ifjú hölgy egy bálra készült, és ahogyan akkoriban szokás volt, bálnacsonttal merevített, szoros fűzőt húzott ruhája alá. Azonban igen rosszul érezte magát a kényelmetlen darabban, ami ráadásul átlátszott az estélyin, sőt még kebleit is előnytelenül felnyomta. Ezért gondolt egy merészet, félredobta a kínzással felérő fehérneműt, és elhatározta: saját kezűleg készít egy sokkal komfortosabbat.

modern melltarto
Fotó: en.wikipedia.org

Szólt a szobalánynak, és arra kérte, vigyen tűt, cérnát, két selyemzsebkendőt, valamint egy rózsaszín szalagot. Mary ezek segítségével gyorsan, saját kezűleg készítette el a modern melltartó elődjét, mely kényelmes, visszafogott volt, és még a ruha alól sem látszott ki. Teljesen szabadon mozoghatott benne a bálon, a többi nő pedig gyorsan észrevette, hogy nem szoros, merev és vastag fűzőt visel. Hatalmas feltűnést keltett a darabban, ezért a tánc után köré gyűltek a hölgyek, és faggatni kezdték róla. Rengetegen kérték, hogy készítsen nekik hasonlót, az esemény után pedig csak még tovább terjedt a különleges melltartó híre. Amikor egy idegen felajánlotta, hogy fizet egy dollárt a fehérneműért, a fiatal nő rájött, hogy akár üzletet is csinálhatna belőle.

Szabadalom és saját vállalkozás

A hát nélküli, modern melltartó szabadalmazására irányuló kérelmet 1913-ban adta be, és 1914-ben el is fogadták. Úgy vélte, találmánya nagyon jól alkalmazkodik a különböző testalkatú nők igényeihez, és sportolás alatt is kényelmesen viselhető: puha anyagból készült, tartotta, és enyhén szétválasztotta a kebleket, nem keltett természetellenes hatást. Ráadásul szabadon hagyta a felsőtest és a hát egy részét is. Korábban már mások is kísérleteztek hasonló darabokkal, például Herminie Cadole 1889-ben bemutatott egy másik típusú melltartót, ami szintén kényelmesebb volt a fűzőnél. Ez akkor igazi szenzációnak számított, de Mary Phelps Jacobs dizájnja egyedülálló volt a piacon.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Pollynak is becézett hölgy 1915-ben hozzáment az Amerika egyik leggazdagabb családjából származó Richard Peabodyhoz, és két közös gyermekük született. Kapcsolatuk azonban nem volt boldog, teljesen különbözőek voltak, ráadásul a férfi inni kezdett, miután hazatért a háborúból. A nő 1920-ban alapította meg a Fashion Form Brassière Company nevű céget, méghozzá úgy, hogy anyagilag független lehessen férjétől. Két boltot is nyitott Bostonban, és női munkaerőt foglalkoztatott. Ez idő tájt ismerkedett meg Harry Crosbyval is, akivel először szeretők voltak, és kapcsolatuk miatt a rosszindulatú pletykák középpontjába kerültek. Végül az asszony 1922-ben elvált, és hozzáment új párjához, ekkor vette fel a Caresse Crosby nevet.

Cége nem volt túl sikeres, és állítólag férje sem vette jó néven, hogy saját vállalkozása van, és külön jövedelemre tesz szert, ezért eladta azt a Warner Brothers Corsetnek. Ők az ezt követő harminc évben körülbelül 15 millió dollárnyi, azaz 4,5 milliárd forintnyi nyereségre tettek szert Caresse találmányának köszönhetően. Mivel sok nő állt munkába, a kényelmes melltartó egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, és szép lassan mindenki leváltotta a fűzőket a komfortos darabokra.

A költészet és a művészet felé fordult

1922-ben Párizsba költöztek családjukkal, és gyorsan megismerte őket a város: bohém, szabad szellemű életet éltek, hatalmas partikat tartottak. A szókimondó Caresse az írás, a költészet felé fordult, és 1924-ben kiadták első könyvét, mely a szerelemről, a szépségről és a férjéről szóló verseket tartalmazott. Ezt 1926-ban a második kötet követte, majd 1927-ben saját kiadót alapítottak.

A pár egyébként nyitott házasságban élt egy ideig, de a férfi számos botrányos afférba keveredett, majd 1929-ben öngyilkosságot követett el. Caresse gyászában a munkába temetkezett. A Black Sun Press kiadón belül létrehozta a Crosby Continental Editionst, és többek között Ernest Hemingway, William Faulkner és Dorothy Parker műveit is megjelentette, illetve egy erotikus mű, az Opus Pistrorum alkotásában is részt vett szellemíróként.

Az 1930-as években egy kis időre visszatért Amerikába, és galériát nyitott Washingtonban. Hozzáment a nála 18 évvel fiatalabb Selbert Younghoz. Később politizálni kezdett, létrehozott két, a nemzetközi diplomácia javítását célzó szervezetet: a Women Against Wart és a Citizens of the Worldöt. 1953-ban Passionate Years, azaz Szenvedélyes évek címmel publikálta önéletrajzát. Élete hátralévő részében a feltörekvő művészek támogatására koncentrált, és végül 1970-ben, 78 évesen hunyt el Rómában. Halála után a Time magazin a Párizsban élő írók elveszett generációjának „irodalmi keresztanyjának” nevezte egy cikkében.

Női feltalálók, akik megváltoztatták a világot

Bár a köztudatban sajnos általában csak a férfi feltalálók neve marad meg, valójában számos zseniális dolgot nők alkottak meg. A következő inspiráló és okos asszonyok innovatív gondolkodásukkal, kreativitásukkal és szabadalmaikkal megváltoztatták a világot: többek között a ma használatos golyóálló mellényt és az ablaktörlőt is nők találták fel.

Képek: hu.pinterest.com, hu.pinterest.comen.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük