11 évesen kezdte karrierjét a híres divattervező: Madeleine Vionnet ruhái megváltoztatták a 20. századi divatot

Madeleine Vionnet gyermekként kezdett varrni tanulni, és elképesztően sikeres tervezővé vált. Kreációi nagyon eltértek az akkoriban megszokottaktól.

Madeleine Vionnet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

A 19. század végén és a 20. század elején még hódítottak a fűzők és a kényelmetlenebb darabok, ám néhány tervező igyekezett elfeledtetni ezeket a nőkkel. Közéjük tartozott Madeleine Vionnet is, aki a test szépségét kiemelő darabokat alkotott, és megváltoztatta a korabeli divatot. 

Ruháiért a legnagyobb színésznők rajongtak, óriási sikert aratott, ő mégis szerény és visszafogott maradt, még alkalmazottjairól is mindig gondoskodott. A tervező stílusa azóta is számos híres dizájnerre hatott.

Már gyermekként is varrónőnek tanult

1876-ban született a franciaországi Chilleurs-aux-Bois-ban szegény család gyermekeként. Még kicsi volt, amikor szülei elváltak, ötéves korában apjával Aubervilliers-be költözött. 11 éves volt, amikor otthagyta az iskolát, és varrónőtanonc lett - ekkor kezdődött el karrierje is. Dolgozni kezdett, majd férjhez ment, és teherbe esett. 18 éves volt, amikor elveszítette kisbabáját, ezután pedig elhagyta párját, és visszatért Párizsba, ahol a Callot Soeurs divatháznál dolgozott. Itt rengeteget tanult, egyre tovább fejlesztette varrónői és couture-készségeit, majd négy év után önálló karrierbe kezdett.

Saját divatházat nyitott, de a világháború miatt ezt két év után be kellett zárnia. Végül 1919-ben nyitotta meg újra, és ekkor már sikerrel is járt. 1925-ben a New York-i Fifth Avenue-n is rendelkezett üzlettel, pályája csúcsán több mint ezer embert foglalkoztatott 26 műteremben, és mindig a korban szokatlan módon gondoskodott alkalmazottjairól: egészségügyi ellátást, fizetett szabadságot és szülési szabadságot is kínált nekik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megváltoztatta a 20. századi női divatot

Madeleine Vionnet nagy hangsúlyt fektetett a formákra, gyakran az építészethez és a szobrászathoz hasonlította a tervezést, őt magát pedig szinte építésznek tartották különleges darabjai miatt. Elképesztő részletesség és precizitás jellemezte ruháit, igazi géniusznak vélték, alkotásai megváltoztatták a 20. századi divatot. A bias cut, azaz a keresztirányú szabás királynőjének nevezték, a hajtogatás és a rétegzés úttörője volt, ritka anyagokat használt, ruhái luxusérzetet keltettek, célja pedig az volt, hogy elfelejtesse a fűzőket, és lágyan kiemelje a női test szépségét. Olyan magas szintre emelte a ruhakészítést, mint addig senki más, még Christian Dior elismerését szintén kivívta.

Sonia Vionnet modell egy Madeleine Vionnet ruhában.
Sonia Vionnet modell egy Madeleine Vionnet ruhában.
Fotó: Apic / Getty Images Hungary

Érzéki kreációit olyan hírességek viselték, mint Marlene Dietrich, Katherine Hepburn vagy Greta Garbo. A tervező forradalmasította a modern női divatot, inspirációt merített a görög művészetből, ruhái együtt mozogtak viselőjükkel, egyedisége miatt pedig rengetegen rajongtak érte, és a kor egyik legkeresettebb dizájnerévé vált. 

A második világháború miatt 1939-ben újra be kellett zárnia üzleteit, egy évvel később pedig nyugdíjba vonult. 1975-ben, 98 évesen hunyt el. Élete során több mint 12 ezer darabot alkotott, és ha lehetett, kerülte a nyilvánosságot, nem akart sztár lenni. Inkább csendben alkotott, kreációi és technikái azonban óriási hatással voltak a divatra. Dizájnjai a ’70-es és a ’90-es években is visszatértek, többek közt Ossie Clark, Halston, John Galliano és Issey Miyakeis inspirálódott belőlük.

Az első elismert fekete divattervező története

Ann Lowe volt az első afroamerikai dizájner, aki híres és elismert lett a szakmában, nevét ma mégis kevesen ismerik. Az elképesztően tehetséges tervező Manhattan elitjét öltöztette, és Jackie Kennedy esküvői ruháját is ő álmodta meg. Bár sok nehézséggel szembesült, soha nem adta fel, és felküzdötte magát a csúcsra.

Ő volt az első igazán elismert fekete divattervező: Jackie Kennedy esküvői ruháját is Ann Lowe álmodta meg

Karrierje során rengeteg akadállyal kellett megküzdenie Ann Lowe-nak, de nem adta fel, és hatalmas sikereket ért el.

Elolvasom
Ezt is szeretjük