Ő volt Coco Chanel nagy riválisa: Elsa Schiaparelli ruháit a legnagyobb hírességek viselték
Elsa Schiaparelli a 20. század egyik leghíresebb divattervezője volt, akinek egyedi kreációiért rajongtak a sztárok.

elsa schiaparelli cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a 20. század leginkább a férfiaké volt, szerencsére akadtak olyan inspiráló nők is, akik akkora sikereket értek el, hogy nevüket az egész világ megismerte. Az 1900-as évek divatját például leginkább Coco Chanel és Elsa Schiaparelli, a két nagy rivális uralták. Mindketten hihetetlenül elszántak és tehetségesek voltak, kreációikkal pedig levették a lábukról az embereket.

Schiaparelli rengeteg olyat alkotott, amiben világelső volt, híres volt különleges dizájnjairól, és arról, hogy olyan művészekkel kollaborált, mint Salvador Dalí. Elképesztő sikereket ért el, a háború után mégis bezárni kényszerült üzleteit.

A kezdetek

Elsa Luisa Maria Schiaparelli 1890-ben született Rómában egy nápolyi arisztokrata anya és egy tudós apa gyermekeként. Már kicsi korában széles körű ismeretekre és érdeklődési körökre tett szert művelt családjának köszönhetően, és egyáltalán nem volt egy egyszerű, könnyen kezelhető kislány. Makacs volt, sok csínytevést elkövetett, még olyan is előfordult, hogy a bentlakásos lányiskolában éhségsztrájkkal tüntetett a szigorú rendszer ellen. Igazi kalandvágyó természettel rendelkezett, szinte az egész világot fel akarta fedezni. 

Szülei hozzá akarták adni egy orosz férfihez, de hogy elkerülje a házasságot, 1913-ban Londonba ment, és nevelőnőként akart dolgozni. Nem sokkal később egy előadáson vette le a lábáról egy Wilhelm Frederick Wendt de Kerlor nevű férfi, aki valójában egy igazi sarlatán volt, karizmája viszont teljesen lenyűgözte a fiatal nőt. Találkozásuk másnapján eljegyezték egymást, majd nem sokkal később, 1914-ben össze is házasodtak. A férfit 1915-ben kitoloncolták illegális tevékenységei miatt, így feleségével először Párizsba költöztek, de éltek Cannes-ban, Nizzában és Monte Carlóban is, majd Amerika felé vették az irányt. 1920-ban megszületett kislányuk, a férfi pedig hamarosan elhagyta feleségét és gyermekét, végül 1928-ban halt meg, valószínűleg gyilkosság áldozata lett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ikonikus darabok, újító hozzáállás

Elsa visszaköltözött Párizsba, és bár családjának köszönhetően nem kellett anyagi problémáktól tartania, úgy döntött, saját jövedelemre van szüksége. A művészet és a divat már korábban is érdekelték, és ruhákat is varrt saját maga, valamint ismerősei részére. Végül 1924-ben ismerkedett össze Paul Poiret divattervezővel, ő inspirálta, és bátorította arra, hogy belevágjon a munkába. Először megrendelésekre készített darabokat, 1926-ban pedig megnyitotta saját üzletét, amit hamarosan be is kényszerült zárni.

Első, 1927-ben bemutatott kollekciójában a kötött anyagok, a szürrealista minták és a speciális kettős varrás domináltak. Innentől kezdve neve és kreációi egyre ismertebbek lettek, hamarosan sportruhákat, pizsamákat és úszóruhákat dobott piacra. Masnimintás pulóvere annyira népszerű lett, hogy sorra jelent meg a magazinokban. 1931-ben luxusminőségű selyemből készült estélyi, illetve koktélruhákat adott a repertoárjához. Ő volt az első, aki kabátot tervezett az estélyikhez, aki megalkotta a melltartós fürdőruhát, aki átlapolós ruhát tervezett, és a szoknyanadrág létrehozása is az ő nevéhez fűződik. Elnevezett egy rózsaszín árnyalatot sokkoló pinknek, és elsőként használta látható dizájnelemként a cipzárt is.

A tervező mind jobban kiélte kreativitását darabjaiban, melyek egyre egyedibbek, különlegesebbek lettek. Jó kapcsolatot épített ki a híres művészekkel, alkotásaik és a szürrealizmus pedig erőteljes hatással voltak kollekcióira. Néhányukkal, például Jean Cocteau-val és Salvador Dalíval kollaborált is. Egyik Dalíval készített ruháját Wallis Simpson viselte a Vogue-ban, de született olyan parfümje is, amelynek üvegét a színésznő, Mae West idomairól mintázta. Kreációit a merészség, a minták, a színek, a különleges, élettel teli dizájnok jellemezték, a ’30-as évek végére pedig a legnagyobb sztárok rajongtak darabjaiért: például Marlene Dietrich, Greta Garbo és Katherine Hepburn is előszeretettel hordták ruháit. 

A háború után bezárta üzleteit

A 20. század divatvilágát a két asszony, Coco Chanel és Elsa Schiaparelli uralták, ők voltak egymás legnagyobb riválisai, de stílusuk nagyon különböző volt. Míg Chanel a letisztult, maszkulinabb darabok híve volt, addig Schiaparelli az élénk színeké, a vadságé és a különlegességé. Kettejük között rengeteg különbség volt, de jövőjüket az határozta meg leginkább, hogy míg Coco Chanel jól alkalmazkodott a változásokhoz, addig Elsa Schiaparelli kevésbé - ez okozta divatházának vesztét is.

Miután Franciaország 1939-ben hadat üzent Németországnak, a tervező 1940-es kollekciójában a földszínek és a kamuflázs domináltak. Schiaparelli 1941-ben Amerikába utazott, és a háború végéig ott is maradt. Miután visszatért, rájött, hogy az események miatt a divat is teljesen megváltozott - megjelent például Christian Dior ultranőies „New Look”-ja húzott derékkal és kifelé bővülő szoknyákkal -, ő azonban nem érzett rá az új helyzetre, és nem tudta tovább fenntartani divatháza sikerét. 1954-re annyira eladósodott, hogy bezárta üzleteit, de ugyanebben az évben megjelent önéletrajzi könyve Shocking Life címmel. Ezután visszavonult, és 1973-ban, 84 évesen hunyt el.

A divatház 2006-ban nyitott újra, amikor egy olasz üzletember megvásárolta, de az első kollekciót csak 2014-ben mutatták be. 

Helena Rubinstein története

Helena Rubinstein a 20. század egyik leginspirálóbb asszonya: egy férfiak uralta világban lett önerőből elképesztően sikeres és gazdag. Keményen megküzdött azért, hogy betörjön a kozmetikai iparba, és rendíthetetlenül dolgozott, hogy nevet és ismertséget szerezzen saját márkájának.

Ezt is szeretjük