22 évesen nyitotta meg első üzletét, a 20. század egyik legsikeresebb tervezője lett: Jeanne Lanvin inspiráló története
Jeanne Lanvin vérbeli üzletasszony volt, aki mindenben meglátta a lehetőséget. Úgy tekintett a divatra, ahogyan addig még senki más.

lanvin cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Lanvin márkát egy divatrajongónak sem kell bemutatni, az ikonikus divatház alapítójának inspiráló élete azonban már kevésbé ismert.

Jeanne Lanvin tehetsége már fiatalon megmutatkozott, és vérbeli üzletasszonyként tette világhírűvé nevét, valamint kreációit. Lánya, Marguerite egész életében legnagyobb múzsája volt.

Anya, tervező és üzletasszony

1867-ben született Párizsban Constantin Lanvin és Sophie Deshayes első gyermekeként, később még tíz testvérrel bővült a családjuk. 16 évesen Madame Felix kalapboltjában lett tanonc, majd Suzanne Talbotnál tanult varrónőként. 22 évesen pedig már első saját kalapüzletét nyitotta meg a párizsi rue Boissy d'Anglas-n. Ilyen fiatalon is mindenkit elvarázsolt tehetségével, egyre több vásárlója lett, az emberek imádták kreációit. Négy évvel később a rangos rue du Faubourg Saint-Honoré utcán hozta létre saját divatházát, amivel azonnal sikert aratott. A párizsiak rajongtak darabjaiért és a Lanvin-stílusért.

Jeanne Lanvin lánya, Marguerite 1910-ben.
Jeanne Lanvin lánya, Marguerite 1910-ben.
Fotó: Pinterest

1895-ben hozzáment Emilio di Pietróhoz - akivel 1903-ban váltak el -, 1897-ben pedig megszületett lánya, Marguerite, és az egész életét megváltoztatta. A kezdeti nehézségek után gyermeke a legfőbb múzsája lett, fényűző anyagokból tervezett számára olyan gardróbot, amilyenről a legtöbb kislány csak álmodozhat. Marguerite ruhái persze gyorsan felkeltették a többi anyuka figyelmét, akik közül egyre többen Jeanne ügyfelei lettek.

A rendkívül jó üzleti érzékkel megáldott anya a sikereken felbuzdulva gyermekruházati osztályt nyitott, darabjaira pedig óriási lett a kereslet. 1909-re ezek a rendelések már túlszárnyalták a kalapokét, a tervező így még tovább lépett: ebben az évben nyitotta meg a Fiatal Hölgyek és Nők Osztályát. Anyák és lányaik együtt jártak hozzá, hogy kiválasszák Lanvin ruháikat. Hétköznapi és estélyi ruhákat, kabátokat, fehérneműket is készített, alkotásai pedig egész Párizst lenyűgözték. Imádta a gyönyörű díszítéseket, hímzéseket, gyöngyöket, textíliákat, és művészi darabokat alkotott.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Lanvin-életérzés

Nemsokára már a Chambre Syndicale de la Couture, azaz a párizsi divattanács tagja lett, így hivatalosan is elismert tervezővé vált. Anyaként és üzletasszonyként is bizonyított, de a társadalmi eseményektől inkább távol maradt, az elit körökben pedig nem találta a helyét. 1915-re a Lanvin Párizs egyik legelismertebb divatháza lett, és meghódította az egész világot. Az asszony kortárs művészekkel, írókkal és zenészekkel is együttműködött, így még különlegesebb kollekciók születtek. 

Hamar rájött, hogy a siker kulcsa nem csupán a kreációkban rejlik. Ő volt az első dizájner, aki a divatra egyfajta életmódként, életérzésként tekintett, és úgy vélte, a ruhatervezés nem elég ehhez. 1920-ban a híres építész-dekorátor Armand-Albert Rateau-val többek között bútorokat, szőnyegeket, függönyöket, ólomüvegeket, tapétákat alkotott, majd 1924-ben parfümüzletet nyitott, hiszen azt vallotta: a parfüm nélkülözhetetlen része egy női fésülködőasztalnak.

Az első nagy sikert a My Sin aratta, de az igazi ikonikus illattá az Arpège vált, amely lánya iránti szeretetének szimbóluma lett. Utóbbi ugyanis úgy született meg, hogy Jeanne szeretett volna egy egyedi parfümöt ajándékozni Marguerite-nek a harmincadik születésnapjára, ehhez kérte a híres parfümőr, André Fraysse segítségét. 1926-ban pedig ő lett az első párizsi tervező, aki méretre szabott férfiruha-kollekciót dobott a piacra, az ő üzlete lett az egyetlen hely, ahol a vevők férfi és női darabokat egyaránt találhattak.

Jeanne Lanvin 1946-ban, 79 évesen hunyt el. Halála után divatházát Marguerite örökölte, majd amikor ő is elhunyt 1958-ban, az unokatestvéréé, Yves Lanviné lett a vállalat. Ezután több kézben is megfordult a Lanvin márka, végül 2019-ben Bruno Sialelli lett a kreatív igazgatója.

Az első elismert fekete divattervező története

Ann Lowe volt az első afroamerikai dizájner, aki híres és elismert lett a szakmában, nevét ma mégis kevesen ismerik. Az elképesztően tehetséges tervező Manhattan elitjét öltöztette, és Jackie Kennedy esküvői ruháját is ő álmodta meg. Bár sok nehézséggel szembesült, soha nem adta fel, és felküzdötte magát a csúcsra.

(Képek: Getty Images Hungary, Pinterest.)

Ezt is szeretjük