Ő volt az első igazán elismert fekete divattervező: Jackie Kennedy esküvői ruháját is Ann Lowe álmodta meg

Karrierje során rengeteg akadállyal kellett megküzdenie Ann Lowe-nak, de nem adta fel, és hatalmas sikereket ért el.

ann lowe cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Ann Lowe volt az első afroamerikai dizájner, aki híres és elismert lett a szakmában, nevét ma mégis kevesen ismerik.

Az elképesztően tehetséges tervező Manhattan elitjét öltöztette, és Jackie Kennedy esküvői ruháját is ő álmodta meg. Bár sok nehézséggel szembesült, soha nem adta fel, és felküzdötte magát a csúcsra.

Megdolgozott a sikerért

1898-ban született az amerikai Alabamában egy rabszolgasorban élő nő és egy ültetvénytulajdonos dédunokájaként. Már kicsi korától kezdve érdekelte a tervezés, főleg azért, mert anyja és nagyanyja is varrónőként dolgoztak. 16 éves volt, amikor édesanyja elhunyt. Az asszony halála idején éppen az alabamai first lady, Elizabeth Kirkman O'Neal báli ruháin dolgozott, munkáit később lánya fejezte be.

1912-ben hozzáment Lee Cohenhez, akivel egy fiuk született, ám férje azt akarta, hogy adja fel a munkáját. Ebbe egy ideig beleegyezett, azonban később kapott egy felkérést egy esküvői ruha megtervezésére, amit el is fogadott, és elhagyta a férfit. Gyermekével együtt New Yorkba költöztek, és beiratkozott egy dizájniskolába. Ő volt az egyetlen fekete diák az iskolában, és úgy vehetett csak részt az órákon, hogy egyedül volt egy tanteremben. Miután végzett tanulmányaival, a floridai Tampába költöztek, megnyitotta első ruhaszalonját, ami gyorsan sikeres lett az elit körében. 1928-ban spórolt pénzéből visszaköltözött New Yorkba, ahol egy ideig különböző boltokban dolgozott, majd létrehozta második saját üzletét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Hírességek viselték a ruháit

Nem sokkal később New Yorkban hozta létre második üzletét, amit imádtak a tehetős vásárlók. Volt, aki egy magazinnak úgy nyilatkozott, Ann Lowe ruhái sokkal többet érnek, mint amennyibe kerülnek, nőies, időtlen, szinte művészeti alkotásokhoz hasonlítható darabjait agyondicsérték a vevők. Ennek ellenére bőrszíne miatt nem kapta meg a többi tervezőhöz hasonló nyilvánosságot és elismerést. 1947-ben például Olivia de Havillandnek tervezett ruhát az Oscar-gálára, de más klienseihez hasonlóan ő is eltávolította a kreációról a márka belső címkéjét, amiben Lowe neve szerepelt. A dizájner azonban ezt is tűrte, és sosem panaszkodott. Inkább azt tartotta szem előtt, hogy milyen nagy sztárok viselték darabjait, és persze azt, hogy mennyi profitot termeltek neki. A tervező ruháit rengetegen hordták, ő pedig úgy nyilatkozott magáról, hogy igazi sznob, később ugyanis már megválogatta, kinek készít ruhákat.

Ő tervezte Jackie Kennedy esküvői ruháját

1953-ban Janet Lee Auchincloss, Jackie Kennedy - akkor még Jacqueline Bouvier - édesanyja felkérte őt arra, hogy megtervezze lánya esküvői ruháját, illetve a koszorúslányokét is. Korábban, 1942-ben az asszony esküvői kreációját is ő álmodta meg. A csodás ruhához közel 46 méternyi kiváló minőségű, elefántcsontszínű selymet használt fel, és bár a leendő first lady eredetileg egy egyszerű darabra vágyott, végül egy igazi hercegnős álomdarabban egyeztek meg a menyasszony édesanyja és John F. Kennedy apja jóváhagyásával. Tíz nappal a ceremónia előtt egy vízvezeték tönkrement a szalonban, és elárasztotta az egész helyiséget, és tönkretette az esküvői, valamint a koszorúslányruhákat is. A tervező és csapata éjt nappallá téve dolgoztak, hogy újraalkossák őket a lakodalomra.

Bár a ruha óriási sikernek örvendett, Ann Lowe nem kapott nagy, nyilvános elismerést, sőt az esküvőre sem akarták beengedni. Megtiltották neki, hogy belépjen az első bejárati ajtón, és a hátsó ajtóhoz irányították, hogy ne lássák az emberek. Ő azonban közölte, hogy ha ezt nem engedik neki, visszaviszi a ruhát, majd meg sem várta a választ, és beviharzott az első bejáraton.

A tehetős réteget szolgálták ki darabjai

Karrierje során később is az elit, tehetős rétegeknek tervezett, de rengetegen nem fizették meg rendesen, lebeszélték őt a magas árakról, így általában nem termelt sok profitot. 1961-ben végül elnyerte a Couturier of the Year, azaz az Év Tervezője díjat, de egy évvel később be kellett zárnia New York-i szalonját pénzügyi problémák miatt. Ugyanebben az évben elvesztette egyik szemét glaukóma következtében. Hamarosan egy ismerőse névtelenül rendezte az összes tartozását, így újra dolgozhatott. 1968-ban még új üzletet nyitott, majd 1972-ben nyugdíjba ment. Innentől második házasságából született lányával élt, végül 1981-ben, hosszas betegség után hunyt el. Bár hihetetlenül tehetséges tervező volt, és nemcsak Jackie Kennedynek, hanem a manhattani elit tagjainak is készített ruhákat, nevét ma már igencsak kevesen ismerik.

Te felismered a híres divattervezőket?

Te tudod, hogy néz ki az Armani, a Prada vagy a Versace tervezője? Kvízünkben letesztelheted, mennyire vagy képben a leghíresebb márkák dizájnereivel. Fotókon mutatjuk őket, neked pedig csak annyi a dolgod, hogy kitaláld, ki szerepel rajtuk.

Ezt is szeretjük