Hivatalos királyi szerető és stílusikon: Madame de Pompadour nem spórolt, ha ruhákról volt szó
Madame de Pompadour jóval több volt, mint csupán XV. Lajos francia király hivatalos ágyasa.

GettyImages-520681901
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rózsás orcák, gondosan beállított frizura, masnik, fodrok, ruhaköltemények és töméntelen mennyiségű virág: Madame de Pompadour portréi a rokokó esszenciáját nyújtják. 

A hölgy XV. Lajos hivatalos szeretőjeként írta be a nevét a történelembe, de több volt, mint pusztán királyi ágyas és bájos udvari szereplő. 

Megjövendölték neki a sorsát

Jeanne-Antoinette Poisson 1721-ben született Párizsban, nagypolgári családban. Jó nevelést kapott a legkiválóbb tanároktól, olvasott és okos fiatal lány hírében állt, mindezt pedig kiegészítették csinos vonásai. A népszerű történet szerint kilencéves korában azt jövendölték neki, hogy egy napon fontos helyet tölt majd be a király szívében. Innentől kezdve kis királynőnek, Reinette-nek szólították a hozzátartozói. 19 évesen férjhez ment gyámja - akiről azt rebesgetik, hogy a biológiai édesapja is volt egyben - unokaöccséhez. Két gyermekük született, a fiuk már a születését követő évben, a lányuk kilencéves korában meghalt.

Madame de Pompadour és XV. Lajos
Madame de Pompadour és XV. Lajos

XV. Lajos vadászat közben figyelt fel a csinos hölgyre, és 1745-ben meghívta a Versailles-i udvarban rendezett bálba. Jeanne-Antoinette és a férje ekkor már nem éltek együtt. Bár az udvar múló viszonyra számított, a nőt hamarosan mint hivatalos királyi szeretőt mutatták be, és az uralkodó megajándékozta a Pompadour márkinője címmel. 

Több mint királyi szerető

Madame de Pompadour színházi társulatot szervezett Versailles-ban, lovagolt és táncolt, kedvét lelte a legkülönfélébb olvasmányokban, fontosnak tartotta a művészet és a tudományos élet pártolását. A felvilágosodás szimpatizánsaként támogatottjai között szerepelt például Rousseau és Voltaire. A királyi palota második emeletén élt, így kedvese gyakran meglátogathatta. A kettejük közötti intim kapcsolat megszűnte után sem csökkent szerepe, a miniszterekkel és a királlyal találkozva beleszólhatott még a külpolitikába is. II. Frigyes porosz király Őfelsége, az Alsószoknya elnevezéssel illette.

Boucher festménye alapján készült nyomat.
Boucher festménye alapján készült nyomat.
Fotó: Historical Picture Archive / Getty Images Hungary

Madame de Pompadour, a stílusikon

A 18. század elején Franciaországban megjelent a rokokó, a barokknál játékosabb, könnyedebb stílus. Az öltözködésére nagy gondot fordító Madame de Pompadour megjelenése jól beleillik a rokokó miliőbe. Ruhakölteményein kedvelte a derűs pasztellszíneket, a hatásos részleteket, a jókora fodrokat és a feltűnő masnikat, na meg a virágmintákat. A kor kiváló festője, François Boucher számos portrén örökítette meg a márkinőt, ezeken az aprólékosan kidolgozott öltözéke fontos szerephez jut. A királyi szerető kedvelt hobbijának kelléke, a könyv is sok festményen megjelenik, minden bizonnyal egyfajta utalásként a nő kivételes intelligenciájára. A ruhákra, csakúgy mint az ékszerekre, az építkezésekre és a szerencsejátékra, rengeteg pénzt fordított. 

François Boucher: Madame de Pompadour az öltözőasztalnál, 1758 k.
François Boucher: Madame de Pompadour az öltözőasztalnál, 1758 k.
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

Drágakőfaragó és metszetkészítő mestereket hivatott az udvarba, akiktől nemcsak megrendelte az ékszereit, hanem azt is megtanulta, hogyan készítsen magának vésett kis motívumokkal díszített gemmákat, amiket gyűrűkbe és karkötőkbe foglalhattak. A korszakra jellemző, fehérre púderezett haj mellé orcáin élénk festést viselt, amitől egészségesnek és frissnek tűnt, a természetesség nem volt cél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Boucher egyik alkotásán öltözőasztalkája előtt ülve szépítkezik, jobbjában púdert, baljában púderecsetet tart. A csuklóján lévő kámea a király arcképét ábrázolja. Érdekesség, hogy róla nevezték el a pompadourfrizurát, amelynek lényege a magasan fel- és hátrafésült haj, holott ő inkább a laposan, szorosabban hátrafogott hajviseletet részesítette előnyben. 

A befolyásos szerető 1764-ben megbetegedett, pár hét után a palotában hunyt el. A király 1768-ban új ágyast választott, Madame du Barryt

A történelem leghíresebb szeretői

Ismerd meg a szerelem legnagyobb mestereit, akik románcaikkal írták be nevüket a történelembe. Néhányan annyira a hatalmukba kerítették partnerüket, hogy nem csupán a másik magánéletében volt nagy szerepük, de még a döntéseikre is erőteljes befolyással bírtak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük