A 3 legdurvább összetevő a krémekben, amit a bőrgyógyászok nem kennének magukra

Nézd meg, mely összetevőkkel kell különösen óvatosnak lenned!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mielőtt megvásárolsz egy kozmetikumot, mindig figyelmesen olvasd el az összetevők listáját, mert lehet, hogy az adott termék valóban megszünteti a problémát, ami miatt veszed, viszont csinál helyette három sokkal komolyabbat.

Íme, három olyan anyag, amely sok kencében megtalálható, a szakértők - a kutatók és az orvosok - azonban óva intenek az ezeket tartalmazó termékek használatától.

Benzofenon-3

Nyakunkon a napos idő, vele együtt pedig a fényvédők szezonja is. Ezen készítmények célja a bőr védelme nemcsak a leégéstől, de a káros sugaraktól is. Ám sok fényvédő, annak ellenére, hogy csökkenti a nap okozta károk mértékét, veszélyes anyagokat tartalmaz.

Az egyik ilyen a benzofenon-3 elnevezésű összetevő, amely egy kémiai fényvédő, és a csomagolásokon Benzophenone-3-ként, BP-3-ként vagy Oxybenzone-ként is előfordulhat. A BP-3 védelmet nyújt az UVB- és a rövid UVA-sugarak ellen, de sajnos hosszú távon többet árthat, mint használ.

Mivel a bőr jelentős mértékben beszívja, így különösen aggasztó, hogy a kutatások szerint felszabadítja a szabadgyököket, erős allergén, hormonbontó, sőt, rákkeltő hatású is lehet. Ha biztos akarsz lenni benne, hogy nem BP-3-tartalmú fényvédőt használsz, készítsd el a kencét házilag!

Triklozán

A triklozán általában a lábápoló kozmetikumokban, a szappanokban, az izzadásgátlókban és a fogkrémekben van jelen, mivel fertőtlenítő, valamint gomba- és baktériumölő hatással rendelkezik. E tulajdonságai mellett használatának árnyoldalai is vannak: veszélyeit már több kutatás is kimutatta, ráadásul az eredmények miatt Kanadában betiltották, Európában pedig sok helyen korlátozták a triklozántartalmú cikkek forgalmazását.

Ez az anyag ugyanis amellett, hogy allergiás reakciókat válthat ki, felborítja a hormonháztartást, megváltoztatja a normál baktériumflórát a bőrön, a szájban és a belekben, valamint károsítja az izmok működését.

Parabének

A kozmetikumok legelterjedtebb tartósítószerei közé tartoznak a parabének, amelyek a különböző sminktermékekben, izzadásgátlókban, bőrápoló krémekben, hajápolókban és tisztálkodószerekben is felbukkanhatnak. Nemcsak allergén hatásuk miatt veszélyesek, de károsítják a hormonrendszert, ráadásul még a mellrák kialakulásában is szerepük lehet. A parabénekről erre a linkre kattintva olvashatsz bővebben.

Ezt is szeretjük