Te jól használod a sampont? Így kellene egy szakértő szerint

Egy új trend szerint a hajmosás helyes sorrendje a balzsamozás, és csak aztán a samponozás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annyiféle sampon létezik manapság, mint égen a csillag, és mind mást ígér: az egyik a hajszínt védi, a másik korpásodás ellen jó, a harmadik segít leszámolni a zsírosodással, vagy éppen ellenkezőleg, életet lehel a száraz hajba. És akkor még nem is beszéltünk a balzsamokról, amik a haj táplálásáért felelősek.

Minden egyes hajmosás alkalmával ezektől a készítményektől várjuk a csodát, ugyanakkor lehet, hogy nem is a kozmetikumokban, hanem a hajmosás sorrendjében kell a megoldást keresni a problémákra - legalábbis ezt állítják egyes szakemberek.

Először balzsam, utána sampon

Egyre több hajápolással foglalkozó szakértő - köztük a Xojane.com cikkének írója - is azt mondja, hogy sokkal jobb a hajnak, ha először végezzük el a balzsamozást, és csak utána a samponozást. Első hallomásra talán furcsának tűnik az elképzelés, de ha belegondolsz, van értelme a sorrendcserének.

A balzsam elnehezíti a hajszálakat, különösen, ha a fejtető közelébe sok kerül belőle, és nem mosod ki alaposan. Sokan ennek köszönhetik, hogy a hajuk állandóan lelapul és zsírosodik, pedig lehetne másképp is.

Ha először használod a balzsamot, és csak aztán a sampont, akkor előbbi biztosan nem fog a hajszálakon megtapadni, ugyanakkor ilyen formában is megkapják a tincseid azt a kondicionálást és ápolást, amire szükségük van. Ez különösen azok számára lehet remek alternatíva, akik vékony szálú, könnyen gubancolódó, ugyanakkor zsírosodásra hajlamos hajjal rendelkeznek, hiszen így a samponozást követően tényleg tiszták maradnak a hajszálak.

Hagyd rajta öt percig

A titok persze azért nem ennyire egyszerű, ha felcserélt formában mosod meg a hajad, akkor mindenképpen várd ki a balzsam ötperces hatóidejét, hogy tényleg minden tápanyag beivódjon a hajszálakba, és ne csak a felületükön tapadjon meg. Ellenkező esetben minden jótékony anyagot lemosol a tincsekről samponozás közben.

Erre is figyelj!

Arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gyakran kell hajat mosni, ami azért ostobaság, mert erről nem lehet egységes véleményt mondani.

Egyesek csak akkor érzik jól magukat, ha minden nap makulátlanul tiszta a hajuk, másoknak viszont bőven elegendő, ha hetente egyszer mossák. Sokkal inkább a mosás minősége az, ami fontos kérdés lehet, korábbi cikkünkben bővebben foglalkoztunk a témával.

Ezt is szeretjük