Tökéletes házi pedikűr otthon, hogy csókolnivaló legyen a lábad a szandálban

Hetente egyszer érdemes figyelmet szentelni a lábaid ápolására.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Télen hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy fontos testrészünk, a lábfejünk karbantartásáról. Cipőben és zokniban úgysem látszik, milyen állapotban van, pedig egészségügyi szempontból is fontos lenne az egész nap bezárt láb ápolása.

Szerencsére jön a szandálos időszak, amikor minden szem előtt van, és ilyenkor jobban oda kell figyelni rá, mi kandikál ki a nyitott lábbeliből.

Egy puha, selymes lábfej az ápolt nő alapkritériuma. Amíg nem durva a helyzet, pedikűrös nélkül, kis odafigyeléssel otthon is megengedheted magadnak a csodás lábakat.

Tisztítás és bőrápolás

A láb szerencsére nem igényel mindennapos, teljes körű megújítást, de azért foglalkozni kell vele. Hetente egyszer fordíts egy kis időt az otthoni pedikűrre. Először is áztasd be a lábad langyos vízbe, és hagy benne legalább tíz percig! Tehetsz a vízbe tengeri sót vagy illóolajakat, főleg a kamilla és a levendula hasznos a bőrlágyítás és a bőrnyugtatás miatt.
Ezután törülközővel erősen töröld át a lábfejedet, hogy eltávolítsd az elhalt réteget. Jöhet a speciális, lábra készült hámlasztó bőrradír, vagy akár sima, tusfürdővel összekevert tengeri só, ami segít felpuhítani a kemény részeket.

Következő lépésként óvatosan, habkővel dörzsöld át a talpad, körkörös mozdulatokat végezve, de vigyázz, nehogy megsérüljön a bőr! Ha bőrkeményedésed van, semmiképp ne használj pengét vagy kést az eltávolításához, inkább fordulj szakemberhez! Mikor ez kész, langyos vízzel alaposan öblítsd le a lábad, és puha törülközővel finoman töröld szárazra mindenhol.

Az áztatástól felpuhult körmöket könnyebb formázni, így, ha vágásra van szükséged, azt most tedd meg, minden körömnél egyetlen ívelt mozdulattal. A sarkakat ne vágd be, mert nem csak fájdalmas, de be is gyulladhat. Ha szükséges, kend be a körömágy bőrét lazító, körömágypuhító krémmel vagy olajjal, és fapálca segítségével óvatosan tologasd vissza.

Ha mindezzel végeztél, kend be hidratáló krémmel a lábfejedet jó vastagon, és masszírozd be, amennyire csak tudod. Amíg nem szívta be teljesen a krémet a bőr, húzz rá vastag, puha zoknit, és hagyd rajta éjszakára.

Körmök

Polírozóval kifényesítheted a körmeidet, de ezt csak kéthetente alkalmazd az egyenetlenségek elkerülése érdekében. Átlátszó körömlakkal is kikenheted őket a természetes hatás eléréséhez. Ha színes körmöket szeretnél, figyelj oda a helyes festésre a tartósság miatt. Mivel a láb folyamatosan használatban van, kevesebb ideig bírja rajta a lakk, mint a kéz körmein.

A korai lepattogzás megelőzéséhez már kapni lehet speciálisan a lábkörmökre kifejlesztett, strapabíró, erős körömlakkokat is, de egy sima lakknak is meghosszabbíthatod az életét, ha alapozó lakkot és fedőréteget is használsz. A lábujjak közé tegyél egy vattadarabkát, így nem maszatolják össze egymást a festés és a száradás közben.

Ha kimentél a vonalból, márts fültisztító pálcikát körömlakklemosóba, és óvatosan töröld le a felesleget a köröm melletti bőrről.

A körömágy ápolása

Ha a körömágyad érzékeny, sérülékeny, és könnyen berepedezik, az nemcsak ront az összképen, de fájdalmas is. Az itteni bőr megerősítésére használj kifejezetten erre a területre kifejlesztett vitaminos olajat. Az is sokat segít, ha esténként, fürdés után egy olívaolajba mártott vattapamaccsal áttörlöd a körmök melletti részt. Ha nagyon száraz a bőr, be fogja szívni az olajat, de öt-tíz perc után le is moshatod a maradékot.

Ezt is szeretjük