Mesterséges zsírpárna a szem alá: a koreai nők nagyon sok mindent bevállalnak a szépségért

Egészen elképesztő, mi mindent bevállalnak a koreai nők a makulátlan külsőért.

korea-szépség-borító
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden kultúrának és népnek megvannak a maga szépségideáljai: míg például Brazíliában a nőiesen telt idomokat tartják vonzónak, addig az Egyesült Államokban a vékony, magas, szőke, természetes szépségű nők számítanak ideálnak.

Egyes országokban, így Dél-Koreában azonban a szépségideál szinte elérhetetlen, a megfelelési kényszer pedig olyan elvárások elé állítja a nőket, amiket csak több tíz lépéses sminkeléssel és fájdalmas plasztikai beavatkozásokkal tudnak elérni. A nők a folyamat végén már-már felismerhetetlenné válnak valódi arcukhoz képest, mégis bőven akad, aki ezt a kockázatot bevállalja.

A dél-koreai szépségideál hatása a nőkre

Bár az ázsiai nők számára mindig is fontos volt a jó megjelenés, a most virágzó koreai trendek gyökere nem nyúlik olyan régre vissza. Az ország néhány évtizeddel ezelőtt hatalmas gazdasági fejlődésbe kezdett, ami által a nyugati világ felé is sokkal nyitottabb lett. Számos kutatásban is leírták, hogy a nyugati szépségideálok mekkora hatást gyakoroltak a koreai nőkre, hiszen egyértelműen megállapítható, hogy a kaukázusi nők főbb jellemvonásait, a nagy szemeket és a keskeny orrot ezért próbálják másolni. Emellett nagyon fontos számukra a makulátlan, hófehér arcbőr, az egyenes szemöldök, a vékony testalkat és a kicsi, V alakú arc, ezért mindent megtesznek, hogy megfeleljenek a kritériumoknak.

A nyugati világ mellett a másik nagy befolyásoló tényező a média. Egyrészt a televízióban és filmekben látható sztárok megjelenése ad a mindennapi nőknek inspirációt, másrészt a k-pop-bandák énekesei is mérvadóak a számukra. Ezek a gondosan felépített és menedzselt együttesek már nemcsak az ázsiai, hanem az európai és az amerikai piacra is betörtek, és hatalmas népszerűségnek örvendenek, így érthető módon a nők mindenáron rájuk szeretnének hasonlítani. 

A cikk az ajánló után folytatódik

De hogyan is érik el ezeket a külső jellemvonásokat? Vannak, akik csak sminkkel próbálnak egészen más megjelenést elérni, azonban ezt sem az átlagos módon teszik. Nem ritka, hogy különböző ragasztószalagokkal és tapaszokkal teszik feszesebbé az arcukat, vagy tüntetik el a tokájukat, de olyanok is vannak, akik például szilikonból készítenek maguknak „műorrot”, hogy más formájú legyen, mint az eredeti. Sokan a kontaktlencsékkel is trükköznek, hogy szemük ezáltal is nagyobbnak tűnjön, valamint a fehérebb, sápadtabb megjelenés érdekében gyakran nemcsak az arcukat, hanem a nyakukat, dekoltázsukat és kezüket is befújják különböző fehérítőspray-kkel, vagy lekenik világos alapozóval.

A plasztikától sem félnek

Dél-Koreában óriási társadalmi nyomás nehezedik az emberekre, hogy alkalmazkodjanak a közösséghez és a társadalmi elvárásokhoz. Ez nemcsak a magánéletben, hanem a munka világában is fontos, ezért nagyon komolyan veszik ezek betartását. Akik pedig genetikájuk miatt nem tudják megteremteni az elvárt megjelenést, gyakran fordulnak a plasztikai sebészekhez. Egy 2008-as tanulmány szerint a fiatal koreai lányok 20 százaléka esett át kozmetikai műtéten, ez pedig jelentősen meghaladja a többi ország átlagát. Egy újabb, 2015-ös felmérés arra is rávilágított, hogy a 19 és 29 év közötti dél-koreai nők körülbelül egyharmada feküdt már sebészkés alá a szépsége érdekében, ez pedig nagyon magas érték.

A Miss Korea nevű szépségverseny 2013-as döntősei.
A Miss Korea nevű szépségverseny 2013-as döntősei.
Fotó: Jv37200666 / Twitter

Az országban a plasztikai beavatkozás nem számít tabutémának, és egyáltalán nem szégyellik a nők, sőt sokszor akár ez az érettségiajándékuk is. Főként az arccsontot formáló műtétek népszerűek, amikkel kialakítják a pici, keskeny arcformát és a hegyes állat. A „keleti” szemet is előszeretettel operáltatják "nyugati" formára, vagyis felvarratják szemhéjukat, hogy nagyobbnak tűnjenek. Egy másik furcsa eljárás az aegyo sal, amivel egy kis zsírpárnát hoznak létre a szem alatt, ettől pedig úgy vélik, hogy sokkal fiatalosabb és vonzóbb lesz a megjelenés. Dél-Koreában az orvosi turizmus is megnövekedett, főként azokból az ázsiai országokból keresik fel őket, ahol hasonlóak a szépségideálok, és a tökéletességre törekednek.

Dél-Koreában az utcákon is sok a plasztikai sebészeket hirdető plakát.
Dél-Koreában az utcákon is sok a plasztikai sebészeket hirdető plakát.
Fotó: Profimedia

Természetesen nem minden nő ért ezzel egyet. A #MeToo mozgalom után, amikor a nők megosztották szexuális zaklatásról szóló történeteiket, a koreai nők elkezdték megkérdőjelezni szépségstandardjaikat, és elindították az Escape the corset mozgalmat (magyarra fordítva nagyjából annyit tesz: Szabadulj meg a fűzőtől). A koreai nők egy része ezért úgy döntött: a közösségi médiát azon irreális szépségápolási szabványok ellen használja fel, amelyek megkövetelik tőlük, hogy órákat töltsenek sminkeléssel és kiterjedt bőrápolási rutinokkal. Többen közülük szándékosan tönkretették a sminkjüket, levágatták a hajukat, és elutasították a műtéti kényszert. A mozgalom célja, hogy hangsúlyosan képviselje: a koreai nők bátran érezzék jól magukat saját bőrükben, és ne korlátozza identitásukat a társadalmi nyomás. A mozgalom kritikusai úgy gondolják, hogy a nők maguk dönthetik el, sminkelnek-e, vagy sem, így továbbra is nagyon megosztó a szépségideálok kérdése a távol-keleti országban.

Furcsa módszereket használnak arcuk szépítésére a japán nők

A japánok egészen máshogy értelmezik a szépségápolás fogalmát, mint mi: egészen furcsa és különleges termékek kerülnek a boltok polcaira.

(Borítókép forrása: OddityCentral / Twitter.)

Ezt is szeretjük