Ahol a napbarnított bőr szégyenletes dolog: bőrszínideálok a világ két oldalán

Mint minden szépségtrend, a nyári bőrszín divatja is állandóan változik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az '50-es években a porcelánfehér volt a kötelező, majd a '60-as évek bohókás hippikorszaka meghozta a csokibarna bőr diadalát. A '70-es évek konszolidációja visszavett a kilengésekből, és a halványabb, természetesebb bőrt preferálta. A '80-as években a férfiak megőrültek a nők bronzosan ragyogó színéért, a '90-es évek filigrán topmodelljei viszont megint a natúr felé terelték a tendenciát.

Neked viszont nagyon jó, mert napjainkban ugyanolyan divatos a kreolos bőr, mint a halovány. Eldöntheted, melyik illik jobban az egyéniségedhez, a külső megjelenésedhez, a bőröd adottságaihoz.

Ázsiai nők és a napozás

Vannak viszont olyan helyek a világban, ahol évszázadoktól függetlenül mindig tejszínű a nők bőre. Még csak nem is választhatnak a társadalmi konvenciók, a hagyományok és a genetikailag meghatározott jellemzők miatt.

Az ázsiai nők nagy része nemcsak, hogy nem napozik, de irtózik a naptól, és nem volt olyan korszak, melyben szépségideál lett volna egy kínai vagy koreai számára a barna bőr.

Amíg te örvendezel a dinnyeérlelő, meleg nyárnak, addig az ázsiaiak számára ez tortúra. Ott beköszönt a monszun ideje, amikor a szubtrópusi klíma kábítóan fülledt páratartalommal jár.

A koreaiak, japánok és kínaiak mesterei az árnyékolásnak. Minden nő fejét, arcát és kezét takarja valami, és olyan félelemmel óvják magukat a napfénytől, mint a vámpírok. Az emberek biztosra mennek, és esernyők alatt hajlandóak csak kimenni az utcára. 30 faktoros napvédő krémnél alacsonyabbat alig lehet találni.

Meglepő adat, hogy Ázsiában nemcsak a normál, általad is ismert krémekbe tesznek kémiai fehérítőt, hanem a napozótermékekbe is belekeverik a bőrhalványító hatóanyagokat.

A tengerpartokon fürdőköntösben, sapkában, arcmaszkban és kesztyűben mászkálnak a nők, és még esélyt sem adnak arra, hogy megszínezzék bőrüket a nap sugarai. 

Mindez kultúrtörténeti, társadalmi és szociológiai indokokkal magyarázható. A barna bőrt Ázsiában nem tartják esztétikusnak, mert az mindig az alacsony származás és a fizikai munka szimbóluma volt.

Régen és ma is, az egzisztencia nélküli emberek, a szegényebb távol-keleti országokból érkezők álltak be napszámosnak a rizsföldekre dolgozni, Vietnamból, a Fülöp szigetekről vagy Laoszból. A porcelánfehér bőrszín tehát a térségen belül mindig is az elithez való tartozást és a magasabb rangot jelentette.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tengerentúlon a kozmetika és a dermatológia komoly iparágat fejlesztett ki ezzel kapcsolatban. A bőrfehérítés az egyik legnagyobb üzlet, nagy volumenű veszélyfaktorokat hordozva magában. Mert akárcsak a felelőtlenül túlzásba vitt napozással, az esztelenül elrugaszkodott fehérítéssel is visszavonhatatlanul roncsolódik a bőr!

Napozni is tudatosan kell!

Az esztétikus és egyenletes barnulás érdekében ne csak naptejet használj! Mutatjuk azt a tíz egyszerű dolgot, mely fokozza az UV-védő krém hatását.

Ezt is szeretjük