8 ezren éltek a föld alatt: virtuálisan is bejárható az óriási barlangváros
Khndzoresk az 1950-es évekig lakott volt.

khndzoresk 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Örményország egy eldugott szegletében a vulkanikus sziklák nagyon különleges, elhagyatott helyet rejtenek. Az ősi, többszintes barlangváros, Khndzoresk kőbe vájt otthonai ugyan már lakatlanok, mégis csodájukra jár a világ.

Az archeolóusok szerint Khndzoresk első üregeibe több ezer évvel ez előtt költözhettek be, majd a föld alatti település egészen az 1950-es évekig lakott maradt. Ismerd meg az egykor nyolcezer embernek lakhelyet adó város történetét, és járd be a fontosabb helyszíneket! 

Khndzoresk, a barlangváros

A barlangváros fénykorában hatalmas volt. Már a 13. században esett arról írásos említés, hogy a lakók adójukat a közeli Tatev-kolostor szerzeteseinek fizették. Később, az 1900-as évek elején ez volt Örményország keleti felének egyik legnagyobb települése, ahol 8300 éltek 1800 épületben, méghozzá nem is rossz körülmények között. A föld alatti lakások ugyan zsúfoltan sorakoztak egymás mellett, mégis legtöbbjük több szobával büszkélkedhetett, melyek úgy bővültek, ahogy a család gyarapodott. Az alsó szomszéd háztetője általában teraszként szolgált a fölötte élő számára, de az igazán gazdagok többszintes házakat is vájtak. 

khndzoresk 1

A városban hét iskola, négy templom, három festőüzem, több bőrfeldolgozó és nagyjából még 27 más üzlet működött. A településen belül a közlekedést a csomópontokat összekötő föld alatti járatokon keresztül oldották meg, míg a magasabb szinteket hidak, kötelek kötötték össze.

A kő tartósságának köszönhetően az épületek kiváló állapotban maradtak fenn, így a város továbbra is nagyszerű látványosság. A lakók 1958-ban mentek el, ugyanis egy új város épült fel számukra a kanyonban egy kicsivel feljebb. Máig kérdéses, hogy a költözésnek mi volt a pontos oka. A legtöbben azt állítják, az 1930-as években egy földrengés súlyosan megrongálta a barlangokat, így azok már nem voltak biztonságosak, ezért az itt élők fokozatosan elköltöztek.

Mások szerint a szovjet vezetők civilizálatlannak találták a barlangokat, és szerették volna a jó minőségű sziklát inkább építőanyagként hasznosítani, ezért építették fel a családok számára Új- Khndzoresket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Túra Khndzoreskben

A helyszínre egy 160 méter hosszú, a folyó fölé 63 méter magasan kifeszített függőhíd vezet, mely a szomszédos településsel köti össze a régi várost. A látogatók előtt 2012 óta nyitott útvonalat a környék lakói saját kezükkel, a helyi alapanyagok felhasználásával építették. A hídon áthaladva a turisták megnézhetnek néhány templomot, mely egykor a város része volt. Kicsit odébb a Kilenc gyermek-kút látható, melyet a legenda szerint kilenc hadiárva kicsi nagyapja épített, aki azért járt ide imádkozni, hogy mindennel el tudja látni az unokáit. Nézd meg őket egy virtuális túra keretein belül is!

 A jelekre kattintva közlekedhetsz a városban, vagy elolvashatod egyes helyszínek angol nyelvű leírását.

Bangkok szellemtornyai

Az ázsiai válság ideje alatt számos építési projekt maradt félbe, így Bangkok tele van üres, soha be nem fejezett felhőkarcolókkal. 20 év alatt kísérteties szellemtornyokká váltak az épületek. Megmutatjuk őket kívülről, belülről! 

Ezt is szeretjük