Mindössze 17-en laknak a világ legkisebb városában: ezek az idilli és apró Hum látnivalói
Sosem vették tőle vissza az évszázadokkal ezelőtt adott városi rangot.

hum cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Országról országra változik, hogy mi a feltétele annak, hogy egy település város lehessen. Több helyen is tiszteletben tartják például, ha történelmi múltra nyúlik vissza a rang adományozása.

Ez Horvátországban is előfordul, így ennek köszönhető, hogy az ország a világ legkisebb városával büszkélkedhet. Megmutatjuk, miért érdemes akár ősszel is felkeresni egy napra vagy egy hétvégére a békés, festői és aprócska Hum városát.

A világ legkisebb városa

Humot 2011-ben még 21-en lakták, azóta azonban a különböző adatok szerint 20-ra, majd 17-re csökkent a népesség. Ezzel a település a Guiness Rekordok könyvében is a világ legkisebb lakossággal rendelkező városaként szerepel.

hum3

Hum Horvátország északnyugati csücskében fekszik. Budapestről autóval Zágrábon, Rijekán és Opatiján keresztül haladva lehet megközelíteni mintegy öt-hat órányi utazással.

A picurka város hosszú és gazdag történelmi múltra tekint vissza. Humot elsőként 1102-ben említette dokumentum Cholmként, mely a helyiség eredeti, olasz nevéből, a Colmo-ból származik. A hegyes-völgyes vidéken elterülő várost már ekkor falak vették körbe, melyekről a legenda úgy tartotta, hogy óriások építették őket. Hum lakói otthonaikat a védművek oldalába építették, így a falak közt ma három házsor található, melyeket két utcára osztanak.

1552-ben a városka őrtoronnyal és haranggal gazdagodott, hogy még jobban el tudja látni védelmi funkcióját, melyet a környékbeli falvak számára nyújtott, később azonban jelentősége és lakosságának száma fokozatos csökkenésnek indult.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hum látnivalói

A Mirna folyó völgye gyönyörű. A városból ráadásul mesés kilátás nyílik rá, ugyanis Hum egy 349 méter magas emelkedő tetején fekszik. A szépséges isztriai környéken ellátni a 7 kilométerre lévő Roc vagy a vízeséséről és vízi malmairól nevezetes szomszédos falu, Kotli fele.

hum1

Mivel a tengertől egy kicsit távolabb van, ezért Hum kacskaringós utcácskáin sosincs tömeg. Noha az étteremben jó eséllyel összefutnak a turisták más látogatókkal, mégis nagyon békés és csendes a környék.

Az apró város könnyen bejárható. Nemcsak a tornyot, a macskaköves utcákat és a falakat érdemes azonban megcsodálni, hanem a Mária mennybemenetele templomot is, mely múzeumként is működik. Itt az ország több fontos fennmaradt, írásos, történelmi emlékét őrzik.

hum2

Hum lakói büszkén őrzik a hagyományaikat. A plébániához tartozó férfiak évente összegyűlnek, hogy tanácsot tartasanak és elöljárót, prefektust válasszanak ki, aki a következő évig irányítja a helyiek életét. A szavazatokat máig úgy adják le, hogy jelöltjük nevét egy fadarabra karcolják.

A városban járva érdemes megkóstolni egy helyi specialitást, a biskát is. Ezt a fűszeres, erős, alkoholos italt Humban kezdték készíteni fagyöngy felhasználásával. Októberben a grappa fesztiválra Isztria számos vidékéről érkeznek termelők, így az ínyencek számára kiváló lehetőség adódik a biska kipróbálására.

Éjszaka a nullacsillagos hotelben

Egy napra majdnem 80 ezer forintot kell fizetni, és lassan 2018 nyarára is le van foglalva a különleges hotel egyetlen ágya. Nézd meg, miért rajongnak érte sokan!

Ezt is szeretjük