10 étel, ami nagyban segíti a kollagéntermelést: lassítják az öregedést, fiatalítják a bőrt

Az alábbi ételek hozzájárulnak a kollagén nagyobb mértékű termelődéséhez, ezáltal a bőr rugalmasságához és feszességéhez.

Kollagénben gazdag ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A kollagén természetes módon jelen van az emberi szervezetben, megtalálható a csontokban, az izmokban, a kötőszövetekben és a bőrben is. Ez, valamint az elasztinrostok felelősek a bőr feszességéért és üde rugalmasságáért, de funkciójuk az is, hogy regenerálják a bőrt, javítsák az ízületek mozgását, és védjék a szerveket. Fiatal korban a sejtek folyamatosan biztosítják a test kollagén-utánpótlását, ám az életkor előrehaladtával, 25 év felett csökken a természetes kollagéntermelés, a rostok veszítenek rugalmasságukból, és meggyengülnek. Ennek következtében lassan megjelennek az első szarkalábak, a ráncok mélyülni kezdenek, a bőr pedig fokozatosan megereszkedik.

Persze ma már léteznek olyan kezelési eljárások, amelyek a szervezet regenerációs folyamatainak helyreállítását célozzák. A kollagén- és hialuronsav-injekciók gyors ránctalanítást ígérnek, visszaadva a bőrnek az elvesztett teltséget és simaságot. Ám belsőleg igazán fontos támogatni a fiatalos külsőt: kollagénben gazdag ételek fogyasztásával lassíthatod, késleltetheted az öregedés folyamatát.

Kollagénben gazdag ételek a fiatalos külsőért

A kollagén, mint minden fehérje, aminosavakból áll. Ebből pedig kilenc olyan van, amelyet a szervezet nem tud, vagy nem a megfelelő mennyiségben képes előállítani, így pótlásukat a kollagénben gazadag ételek biztosíthatják, melyek csak állati eredetűek lehetnek. Mutatjuk, melyek azok a finomságok, amelyek tartalmazzák ezt az értékes összetevőt, vagy elősegítik annak termelődését.

A kollagénállomány főzés közben lebomlik a húsokról, csontokról, bőrről, így a húslevesbe bőven kerül belőle.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary
A hústermékekben, főleg a szárnyasokban és a halakban sok a kollagén. A lazac olyan ásványi anyagokat, ómega zsírsavakat tartalmaz, amelyek elősegítik a kollagénfehérje termelődését. Heti kétszer érdemes belőle fogyasztani.
Fotó: Annabelle Breakey / Getty Images Hungary
A tojás szintén természetes kollagénforrás. A benne lévő kén is fokozza a szervezet kollagéntermelését.
Fotó: Brett Stevens / Getty Images Hungary
A kocsonyába a kollagén a sok cupákos, porcogós, bőrös rész kifőzésével kerül. Az étkezési zselatin is jó megoldás lehet, hiszen éppen olyan fehérjékből épül fel, mint a kollagén.
A savanyú káposztából levest, káposztás tésztát és töltött káposztát is készíthetsz. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően serkenti a kollagéntermelődést, és erősíti az immunrendszert is.
A magok közül a tökmag kiváló cink- és C-vitamin-forrás, gyorsítja a bőr regenerálódását, és elősegíti a kollagéntermelést. Naponta két evőkanállal szórd meg a levesed vagy a salátád.
Fotó: Alexandra Iakovleva / Getty Images Hungary
A kölest köretként használhatod húsokhoz, salátákhoz, rizottóalapként, de köleskását vagy édességet is készíthetsz belőle. A gabonák királynőjeként is emlegetett hozzávaló számos olyan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, ami a kollagén termelése szempontjából kiemelkedően fontos.
Fotó: SilviaJansen / Getty Images Hungary
Az avokádó E-vitamin-tartalma segít megőrizni a bőr fiatalságát azzal, hogy megelőzi a kollagén lebomlását.
Fotó: Lukawo / Getty Images Hungary
A zöld leveles saláták klorofillt tartalmaznak, ami védi a bőrt a káros UV-sugárzástól és a szabad gyökök okozta károsodástól, így segít akadályozni a kollagén bomlását. Naponta három tállal is ehetsz belőlük.
Fotó: Thomas Barwick / Getty Images Hungary
A bogyós gyümölcsök közül a fekete áfonya és az eper is megerősítik a kötőszövet legfontosabb alkotórészeit, a kollagénrostokat. Semlegesítik a szabad gyököket, ennek következtében megelőzik a ráncok képződését és a bőr öregedését.

Képek: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük