Felgyorsítja a bőröregedést, és csökkenti a kollagéntermelést - Ilyen káros a monitor fénye az arcra

Kevesen tudják, de az okostelefonok és a monitorok fénye is káros lehet a bőrre.

no monitornal
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az köztudott, hogy a telefonok, a tévék és a számítógépek képernyője káros a szemre, és ronthatja az alvás minőségét is, ám azt nem sokan gondolják, hogy a bőrnek sem tesz túl jót.

A kék fény hatását számos kutatás vizsgálta már, melyek arra is igyekeztek választ találni, hogy káros-e az arcra, illetve felgyorsítja-e az öregedés folyamatait.

A kék fény hatása a bőrre

A látható fény a sugárzás hullámhosszától, energiájától függően vörös, narancs, sárga, zöld és kék spektrumokra osztható. A kék nagyjából a 380 és 500 nm tartományba esik. Lauren E. Adams bőrgyógyász elmondta, hogy a napfény is tartalmazza ezt, azonban a lámpák, a fénycsövek és a LED-ek is kibocsátják az élénkítő hatású kék fényt, melynek nagy energiájú sugarai a bőrbe is eljutnak.

Bár a kutatások még igen kezdetlegesek az arcra gyakorolt hatásaival kapcsolatban, arra már rámutatott néhány, hogy valóban károsak lehetnek. Egy 2017-es és egy 2012-es vizsgálat is arra világított rá, hogy a kék fény elősegíti a káros szabad gyökök kialakulását, valamint növeli néhány olyan enzim mennyiségét, mely roncsolja a kollagént, és csökkenti annak termelését. Ezáltal felgyorsítja a bőröregedést, és a ráncok, pigmentfoltok kialakulásához is hozzájárulhat. 

A bőrgyógyász szerint az még tisztázatlan, hogy milyen mennyiségű kék fény jelent tényleg észrevehető, erősebb kárt az arcra. Inkább a napsugarak és a monitorok együttes, hosszú távú hatása okozhat hasonló következményeket. Szerencsére azonban a telefonok, a tévék és a számítógépek képernyői egyre kíméletesebbek, és egyre kevesebb kék fényt bocsátanak ki. Azt viszont fontos kiemelni, hogy az UVA- és UVB-sugárzásokkal ellentétben ez nem járul hozzá a bőrrák kialakulásához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem csak közvetlenül a fény okozhat kárt

Nichola Weir esztétikai szakértő elárulta, hogy fiatalabb, szinte egész nap gép előtt ülő vagy telefont használó kliensein sokszor tapasztalta már, hogy a stressz-szintjük jóval magasabb az átlagosnál, rosszabbul, felületesebben alszanak, ez pedig a bőrükre is kihat. A nem megfelelő pihenés ugyanis gyulladást, szárazságot és ráncokat okozhat hosszútávon.

Mit lehet tenni ellene?

A hagyományos naptejek nem hatásosak ellene, azonban fényvédőt mindenképpen ajánlott alkalmazni az UVA- és UVB-sugarak ellen, hiszen ezek nemcsak, hogy a bőrt károsítják, de a bőrrák kialakulásának kockázatát is növelik. A bőrgyógyász azt ajánlja mindenkinek, aki szeretné védeni az arcát a kék fénytől, hogy válasszon erős antioxidánsokat, például C-vitamint, E-vitamint tartalmazó krémeket, szérumokat, de a gyulladásgátló, bőrvédő hatóanyagú kencék használata is javasolt.

Ezenkívül a szakértők nemcsak kívülről, hanem belülről is javasolják az antioxidánsokat: ételként fogyasztva vagy étrend-kiegészítő kapszula formájában.

Bőrvasaló, antioxidánsokkal teli szépségturmixok

A következő finom italok gazdagok antioxidánsokban, tápanyagokban, így gyönyörűvé, fiatalossá és simává teszik az arcot, valamint késleltetik a bőröregedést. Két hét után látványos változást érhetsz el velük.

Ezt is szeretjük