8 étel, ami serkenti a bőr kollagéntermelődését: feszesítik és fiatalítják a bőrt

Az étrend is nagy szerepet játszik abban, hogy serkenjen a bőr kollagéntermelődése.

Kollagéntermelés serkentése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A kollagén termelődése egy bizonyos kor felett megáll, így érdemes olyan ételeket beiktatni a mindennapokba, amik segítik újra feltölteni a „raktárakat”.

Ez egy olyan fehérje, amitől a bőr ruganyos, feszes marad, nem csoda hát, hogy az évek múlásával, ahogy csökken a mennyisége, úgy vékonyodik el a bőr, és jelennek meg rajta ráncok is.

A kollagéntermelés serkentése az étrenddel

A kollagénben gazdag élelmiszerek, illetve azok, amik értékes hatóanyagokban bővelkednek, természetes úton serkentik a termelődését. A bőr építőelemeiből, aminosavakból áll a kollagén, méghozzá 19-ből, ebből a három legjelentősebb a prolin, a lizin és a glicin. Csökkenése nemcsak a bőrt befolyásolja, hanem hajhullást is okoz, különböző italok és az alább látható ételek segíthetnek megnövelni a szintjét.

A csontleves kalciumot, magnéziumot, kollagént és aminosavakat is tartalmaz, ám a csonttól függően változhat az egytálétel tápanyagtartalma, érdemes jó minőségűt vásárolni a hentesnél.
A babot magas fehérjetartalma miatt is érdemes fogyasztani, amellett a kollagénszintézishez szükséges aminosavat is tartalmazza. A legtöbb babféle bővelkedik rézben is, ami szintén hozzájárul a termelődéséhez.
A citrusfélék, mint a grépfrút, citrom, narancs vagy mandarin, bővelkednek C-vitaminban, ami elengedhetetlen a kollagén termelődéséhez.
A bogyós gyümölcsök szintén bővelkednek C-vitaminban, ezenkívül olyan antioxidánsokat is tartalmaznak, amik védik a bőrt a sejtkárosodástól.
Fotó: Veronique Duplain / Getty Images Hungary
A fokhagyma is fokozhatja a kollagéntermelést. A magas kéntartalmú hagymaféle elősegíti a kollagén szintézisét és megakadályozza a lebomlását is.
A zöld leveles zöldségek, köztük a spenót, a kelkáposzta magas antioxidáns-tartalmuk mellett igazi klorofillforrások is. Ez az anyag pedig elősegíti a kollagén termelődését.
A kesudió cinkben és rézben egyaránt bővelkedik, ezek a tápanyagok pedig fokozzák a kollagéntermelődést.
A paradicsom kitűnő C-vitamin-forrás, ezenkívül a benne lévő likopin szintén támogatja a bőr egészségét, fontos szerepet játszik a szépségének megőrzésében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Boomerek és Zoomerek - Miért nehéz a generációk közötti kommunikáció?

Steigervald Krisztián generációkutató a Femina Klub áprilisi előadásán arra keresi a választ, hogyan érthetjük meg egymás világát, hogy a különbözőségek helyett a kapcsolódási pontokra koncentráljunk. Hogyan lehet megtalálni a közös nyelvet a digitális bennszülöttek és az analóg világban felnőttek között? Milyen eszközökkel segíthetjük elő az együttműködést, és hogyan tanulhatnak a generációk egymástól, ahelyett hogy egymás ellen dolgoznának?

 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. április 9. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük